Литовці з COVID-19 голосують з автомобілів на спеціальних виборчих дільницях

На сьогоднішній день литовці голосують у другому турі парламентських виборів, причому деякі з них голосують прямо з автомобілів на спеціальних дільницях для голосування, створених у зв’язку з різким збільшенням числа інфікованих і поміщених на карантин людей в балтійській країні.

Виборці приїжджають на своїх машинах в масках і опускають бюлетені в урну, не виходячи з машини. Таких ділянок в країні 4. Таким чином, до четверга голосувати можуть лише люди, поміщені на карантин і внесені до списків виборців. Всі інші зареєстровані виборці можуть проголосувати у другому турі на звичайних виборчих дільницях в день виборів, 25 жовтня.

“Це дуже зручно. Було б добре, якби це було зроблено з самого початку, щоб стільки людей могли проголосувати в першому турі», – сказав Йонас, колишній учитель, який вирішив представитися тільки по імені.

Опозиційний консервативний Союз Вітчизни виграв перший раунд 11 жовтня, в той час як Литовський союз селян і зелених, основна сила в нинішній правлячій коаліції, залишився другим. Аналітики вважають, що «Союз Вітчизни» доб’ється успіху в другому турі і сформує нову правоцентристську коаліцію в 141-місцевому парламенті. Згідно литовської виборчою системою, 71 депутат обирається більшістю, а 70 – пропорційно.

На сьогоднішній день в Литві з населенням 2,8 мільйона осіб зареєстровано 7726 випадків зараження коронавірусом і 113 смертей.