Найбільшої шкоди Брексит завдасть Німеччини

Після виходу Великобританії з Євросоюзу німецькі підприємства щорічно будуть втрачати до 9 мільярдів євро.

Германия Великобритания ЕС Брексит флаги

Оскільки, на сьогоднішній день економіка Німеччини перша серед країн ЄС – вона зазнає найбільших втрат після того, як Великобританія остаточно покине ряди співдружності.

У разі торгівлі між європейськими і британськими компаніями за правилами Світової організації торгівлі (СОТ), підприємства Німеччини будуть втрачати кожен рік до 9 мільярдів євро. До такого невтішного висновку прийшли аналітики консалтингової компанії Oliver Wyman і юридичної фірми Clifford Chance. У своєму нещодавно опублікованому дослідженні вони підкреслюють, що застосування правил СОТ збереже тарифи та регуляторні бар’єри, такі як процедури ліцензування, які призведуть до великих черг на кордонах, а також до великих збитків для підприємств. Великий ризик очікує невеликі фірми, які займаються торгівлею в межах ЄС. У зоні особливого ризику знаходиться автомобільна промисловість Німеччини.

У дослідженні наведено гігантські суми, які щорічно в цілому будуть втрачати через Брексит всі підприємства в країнах-членах ЄС – 37 мільярдів євро. Одночасно Великобританія втратить через розлучення з ЄС – 32 мільярди євро щороку.

Поки що прем’єр-міністр Великобританії Тереза Мей не допускає підписання угоди про зону вільної торгівлі з ЄС або бути повноцінним членом спільного ринку, як Норвегія. Поки виключається можливість митного союзу, хоча європейські лідери пропонують укласти такі договори, наприклад, нещодавно це зробив глава Євроради Дональд Туск.

Джерело: www.eurabota.ua