Найстаріший орнамент в світі був виявлений в Німеччині

Археологи виявили копито оленя, прикрашене різьбленням, біля входу в печеру Єдинорога (розташованої біля підніжжя гір Гарц в Німеччині), повідомляє Daily Mail з посиланням на статтю, опубліковану в журналі Nature Ecology & Evolution.

Експерти вважають, що ця знахідка, близько 6 сантиметрів в довжину і 4 сантиметри завширшки, є найстарішим дорогоцінним каменем у світі. Його створили неандертальці.

До такого висновку вчені прийшли після детального вивчення копита. Вони виявили, що на ньому майстерно вигравірувані щілини, розташовані на однаковій відстані один від одного під прямим кутом. Крім того, перед нанесенням малюнка його спочатку кип’ятили для розм’якшення. Потім за допомогою гострих як бритва кам’яних плит нарізали різьбу.

«Це видатний приклад їх когнітивних здібностей. Різьба по кістці унікальна для неандертальців», – сказав керівник дослідження. «Що робить цю тему ще більш цікавою, так це занадто глибокі розрізи. На їх вирізання йде близько 90 хвилин».

Все це наводить вчених на думку, що для древніх створення таких речей мало «символічне значення» – вони раніше сприймали це як витвір мистецтва.

«Неандертальці були здатні до складного поведінки, включаючи передачу свого досвіду за допомогою творчості», – додав дослідник.

Хоча експерти ще не з’ясували, для чого древні могли використовувати різьблене копито, це відкриття доводить, що поведінка неандертальців була схожа на поведінку Homo sapiens.