Франція звинувачує Байдена в тому, що той завдав їй удар в спину через розрив контракту з Австралією

“Франція звинуватила президента США Джо Байдена в тому, що він завдав їй удар в спину і поводився, як його попередник Дональд Трамп після того, як Париж втратив багатомільярдний військовий договір, який він підписав з Австралією по підводним човнам”, – повідомляє Reuters.
Сполучені Штати, Великобританія та Австралія оголосили, що вони встановлять партнерство в області безпеки в Індо-Тихоокеанському регіоні, яке допоможе Австралії придбати американські атомні підводні човни і скасувати угоду з Францією про підводні човни на 40 мільярдів доларів.

«Це жорстоке, одностороннє і непередбачуване рішення багато в чому нагадує мені те, що робив пан Трамп», – сказав радіо Franceinfo міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан, додавши: «Я дуже злий. Так не чинять союзники”.

«Це удар в спину. Ми встановили довірчі відносини з Австралією, і ця довіра була підірвана», – наполягав перший французький дипломат.

Дії Вашингтона щодо Австралії, ймовірно, ще більше погіршать трансатлантичні відносини. Сьогодні Європейський Союз повинен представити свою стратегію для Індо-Тихоокеанського регіону, і Париж готується прийняти головування в ЄС.