Що таке шенгенська інформаційна система (SIS) і як дізнатися про дані, які зберігаються в ній?

Шенгенська інформаційна система

Що може бути страшніше для іноземця, який бажає перебувати в межах «Шенгену», ніж отримати відмову у візі? Документи збиралися, час і гроші витрачалися, плани складалися, а в результаті «У візі відмовлено на підставі даних SIS».

Що це за система? Як дізнатися дані про себе? Що робити, якщо заборона на в’їзд в Шенгенську зону вже накладено? Розберемо ці питання докладно.

ЗМІСТ

1 Що таке шенгенська інформаційна система SIS?

2 Підстави для включення в SIS

3 Яка інформація міститься?

4 Хто може вносити дані?

5 Як з’ясувати, чи міститься інформація про певну особу в SIS?

5.1 Що робити, якщо відмовили в наданні інформації?

6 Термін зберігання інформації в системі ШІЗ

7 Анулювання запису в SIS

Що таке шенгенська інформаційна система SIS?

Практично відразу після підписання Шенгенської угоди почалася робота по формуванню бази даних всіх, хто в’їжджає, які прибувають в державах зони і тих, хто порушив правила перебування чи інші норми. Кожна країна веде власну базу (т.зв. NSIS), об’єднані в загальну Шенгенську Інформаційну Систему (ШІЗ) або по-англійськи Schengen Information System – абревіатура якої і є цікавий для нас SIS.

До 2013 року всі розрізнені дані були об’єднані в загальну базу даних. Також були внесені інші модифікації, і систему стали називати SIS II (ШІЗ 2) – тобто друге покоління інструментарію.

Шенгенська інформаційна система (SIS) – це чисто технічний момент, який не має відношення до роботи з іноземцями. Діє завжди одна єдина система, і, якщо вас не цікавлять подробиці роботи програмного або апаратного забезпечення, зустрічаючи SIS, SIS II, ШІЗ або ШІЗ 2, слід розуміти, що мова йде про одне й те ж.

Підстави для включення в SIS

Перш за все, SIS – величезний інформаційний простір, що включає в себе різні модулі та блоки. Наприклад, одним зі складових системи є VIS – візова інфо система. У неї потрапляють всі, хто коли-небудь подавав документи на Шенгенську візу. Тому знаходження даних в VIS, а, отже, і в SIS само по собі не є забороною.

Проблему представляє негативна (заборонний) запис в SIS. На його підставі і може послідувати заборона на видачу візи. За які ж «гріхи» подібна інформація може з’явитися в системі?

  • порушення термінів перебування в «Шенгені»;
  • знаходження в країнах зони за підробленими документами;
  • депортовані іноземці;
  • особи, які порушили закон на території Шенгенської зони;
  • що знаходяться в розшуку або викликані за повісткою до суду, слідчі чи інші компетентні органи;
  • іноземці, які мають несплачені штрафи;
  • викриті в нелегальному працевлаштуванні або в інших кримінальних вчинках.

В цілому, можна вивести просту формулу: не порушуючим закон, не варто побоюватися заборонних записів в SIS. На жаль, на практиці бувають випадки, коли зовсім «чисті» претенденти отримують відмову у візі. Чому?

  1. По-перше, не виключена банальна помилка.
  2. По-друге, бувають випадки повного збігу ПІБ і дати народження порушника і невинної людини, що рідко, але призводить до непорозумінь.
  3. По-третє, крім вищеописаних причин, закон дозволяє вносити негативні записи про іноземців для здійснення «прихованого нагляду або спеціальних перевірок». Хто може потрапити в цю категорію – невідомо.

Через можливі накладки, які призводять до втрати часу і коштів на оформлення візи, варто заздалегідь з’ясувати наявність негативних даних в SIS.

Яка інформація міститься?

Є інформація про фізичних осіб, яка може вноситися і оброблятися системою. Але деякі дані заборонені до автоматизованої обробки за законом.

До «відкритих» даних належать:
  1. ПІБ, в т.ч. псевдоніми, а також перші символи (!) другого імені.
  2. Національність / громадянство.
  3. Адреса.
  4. Стать.
  5. Дата та місце народження.
  6. Інші об’єктивні і постійні характеристики, за винятком заборонених до автоматизованої обробки (див. нижче).
  7. Чи є особа потенційно агресивною.
  8. Можливість наявності зброї.
  9. Підстави для побоювань (тривоги).
  10. Рекомендовані дії до даної особи.

При цьому національні системи можуть містити і іншу інформацію, проте автоматизованій обробці не підлягають дані про расову приналежність, віросповідання, стан здоров’я та сексуальної орієнтації, поки національні закони не приведені у відповідність з необхідними рівнями безпеки.

Хто може вносити дані?

Уже згадувалося, що в системі кілька модулів для різних організацій, пов’язаних з Шенгенською угодою. Співробітники кожної з них і відповідають за внесення своїх даних. Нас насамперед цікавлять заборонні записи. За них відповідають національні бюро SIRENE. Їх роботу об’єднує, контролює і розподіляє повноваження наднаціональна організація Schengen J.S.A.

Наявність заборонного запису про претендента можна з’ясувати як в національних організаціях, так і в Schengen J.S.A. При цьому інформація про заборону будь-якої з країн «Шенгену» буде доступна всім національним бюро SIRENE.

Як з’ясувати, чи міститься інформація про певну особу в SIS?

Можливість отримання даних про себе гарантована законодавством ЄС! Тобто відповісти здобувачеві зобов’язані. Кожен має такі права:

  • знати інформація про себе в SIS;
  • вимагати виправлення фактичних помилок, в т.ч. через відповідні органи або суд, з правом претендувати на компенсацію;
  • звертатися до контрольних органів з вимогою перевірити інформацію.

Куди ж і як звернутися? Для цього робиться запит (особисто або через довірену особу) в організацію SIRENE країни потенційного в’їзду або безпосередньо в Schengen J.S.A.

Для цього оформляється заява, що містить наступні дані:
  1. ПІБ заявника.
  2. Громадянство.
  3. Місце і дата народження.
  4. Копія паспорта або ID Card (Увага: фото повинно бути помітним!).
  5. Адреса фактичного проживання (повний ланцюжок даних від країни до квартири).
  6. При наявності ВНЖ однієї з країн «Шенгену» ідентифікаційний номер держреєстру.
  7. Предмет запиту (що саме потрібно дізнатися).
  8. Підпис заявника.

Адреси подачі заяв можна дізнатися на сайтах організацій. Самостійний запит безкоштовний, однак можна звернутися до посередників, які з’ясують дане питання швидше.

Вартість такої послуги коливається в районі 500 євро.

Що робити, якщо відмовили в наданні інформації?

Відмова надати інформацію може виникнути у виняткових випадках:

  • якщо це порушує права третіх осіб;
  • якщо можливі перешкоджання слідчим заходам.

Про відмову надається відповідне повідомлення. Протягом 30 днів з моменту його отримання здобувач має право на апеляцію, яка і повинна бути розглянута тим же органом.

Термін зберігання інформації в системі ШИЗ

Інформація про запити на отримання віз (дані підсистеми VIS) зберігаються 5 років. Термін зберігання заборонних даних в SIS – 10 років.

Анулювання запису в SIS

Про анулювання невірних даних подається відповідний запит в національний SIRENE, що видав заборону або контролюючий Schengen J.S.A. У кожному разі будуть потрібні свої документи, аргументація, підтвердження інформації. Нерідко в таких випадках звертаються до місцевих юристів, але це не дешева послуга – в Польщі, наприклад, її вартість становить 3500-5000 євро.

Отже, ми з’ясували, що перебування в SIS ще не означає заборону. Дізналися через що заборона можлива, як і куди звертатися для виправлення ситуації. Сподіваємося, що змогли докладно пояснити всі аспекти питання.