Правила оформлення і вартість медичної страховки для візи в Чехію?

Медична страховка для візи в Чехію обов’язкова умова успішного отримання документів, що дають дозвіл на поїздку. Тип поліса залежить від запланованого терміну перебування та типу візи.

Відмова у наданні візи Чеської Республіки (ЧР) нерідко пов’язана з порушенням правил оформлення медичної страховки для поїздки в Чехію. У цій статті ми докладно розповімо, як і де отримати страховий поліс.

Медична страховка

ЗМІСТ:

  1. В яких випадках потрібна страховка?
  2. Які вимоги пред’являють до полісу медичного страхування?
  3. Пакет документів
  4. Як придбати поліс медичної страховки он-лайн?
  5. Підводимо підсумки

В яких випадках потрібна страховка?

Для відвідування будь-якої країни Євросоюзу, в тому числі і Чехії українцям потрібна медична страховка. Купувати страховий поліс необхідно і тим, хто має біометричний закордонний паспорт і відправився в поїздку по безвізу.

Які вимоги пред’являють до полісу медичного страхування?

Відмінності вимог до медичної страховки пов’язані з типом віз.

Для відкриття короткострокової Шенгенської візи і в’їзду по безвізу оформляють страховки, що діють на території всіх країн ЄС з покриттям -30000 €.

Страховка для довгострокової візи в Чехію повинна мати покриття 60000 € (в 2 рази більше ніж для Шенгену і безвіза)

Полісом передбачено надання допомоги у разі травм, захворювань, що виникли з вини застрахованого, у тому числі внаслідок вживання наркотичних, психотропних речовин чи алкоголю, витрат пов’язаних з лікуванням захворювань або травм, включаючи витрати на транспортування потерпілого в країну походження.

Надання страховки за участю франшизи не допускається, тому що франшиза передбачає самостійну сплату клієнтом медичної допомоги, до досягнення вартості наданих послуг по страховому випадку до законодавчо закріпленої суми.

Наприклад, сума покриття 30 000 € з них франшиза 150 €, отже, всі послуги вартістю менше 150 € клієнти оплачують самі.

Термін дії страховки має на 15 днів перевищувати період перебування в Чехії за одноразовою та дворазовою візами. Для мульти віз достатньо мати страховку для першого перебування, але у візовій анкеті треба підписати пункт попередження про необхідність оформлення поліса для кожної наступної поїздки. Краще заздалегідь уточнити в Посольстві, як оформляється медична страховка для візи в Чехію. Вимоги до страхування можуть бути посилені в індивідуальному порядку, якщо передбачається поїздка до місця підвищеної небезпеки.

Приклад медичної страховки

Оформляти страховку необхідно тільки у схвалених Посольством Чехії компаніях. Шукайте перелік на офіційному сайті, або на сайтах Візових центрів.

Пакет документів

Страховка для виїзду до Чехії може бути оформлена при пред’явленні діючого закордонного паспорта. Неповнолітнім крім особистого паспорта необхідно повідомити дані паспорта одного з батьків. Тим, хто має декілька закордонних паспортів, слід уважно стежити, щоб при оформленні використовувався саме той документ, з яким вони планують перетинати чеський кордон на підставі візи або по безвізу.

Як придбати поліс медичної страховки он-лайн?

Придбання медичного поліса в інтернеті розглянемо на прикладі популярного в Україні порталу vuso.ua.

портал vuso.ua

Надаючи подібні послуги он-лайн ресурси працюють за подібною схемою:

  1. Заздалегідь визначаємо, який тип документа нам потрібен. Сервіс пропонує оформити електронний поліс. На вказану вами адресу електронної пошти прийде pdf-файл. Цей документ дешевше паперового варіанту на 10%, але для отримання візи вам потрібно буде роздрукований поліс з мокрою печаткою, який можна отримати за допомогою кур’єрської доставки за яку потрібно додатково сплатити.
  2. На сайті сервісу в спеціальній формі вказують параметри поїздки:
  • Країна — Чехія.
  • Кількість туристів — можна вказати дані 4-х осіб, для кожного з яких оформлять поліс.
  • Дата прибуття в Чехію — початок дії полісу.
  • Дата виїзду з Чехії — вказують заплановану дату, система самостійно додасть 15 днів (крім мультивізи).
  • У додаткових параметрах уточнюють тип візи або поїздки, наприклад, мультивіза, активний відпочинок який передбачає ситуації з підвищеною небезпекою.

Для отримання поліса на паперовому носії в формі потрібно зняти встановлену за замовчуванням галочку у віконці «Електронний поліс». Після визначення всіх параметрів система самостійно розрахує вартість медичної страховки в Чехію. Оформлення полісів для короткострокових та довгострокових візитів мають свої нюанси.

  1. Для оформлення одноразової поїздки по Шенгенській візі у формі автоматично зняті галочки, якщо хочете оформити страховку для мультивізи, зробіть у формі відповідну відмітку. При цьому графа дати зникне і з’явитися пропозиція вказати кількість днів за кордоном. Розрахунок вартості автоматичний.
  2. Довгострокова Національна віза завжди передбачає можливість неодноразового перетину кордону, тому ставимо відмітку біля «мультивізи». В цьому випадку як зазначалося раніше, ліміт покриття страхового поліса збільшується в два рази в порівнянні з Шенгеном. У діалоговому полі «Ліміт» проставляємо +30000 євро.
  3. Після внесення параметрів система формує три варіанти оформлення:
  • L – нам не підходить, він містить франшизу, яка неприпустима в страховому полісі в Чехію;
  • XL – не містить франшизи, передбачає надання медичної допомоги, в тому числі і при нещасному випадку, у разі втрати багажу, затримки або скасування рейсу. Приблизна ціна оформлення поліса для Шенгену на 90 днів 1 500 гривень, Національної візи на 6 місяців 4 100 гривень. Перед покупкою обов’язково уточніть ціну у менеджера;
  • XXL – до наведеного для XL списку додається страховка на випадок втрати документів та необхідності юридичної допомоги.

Обираємо варіант оформлення

Вибираємо відповідний пакет послуг і тиснемо кнопку «Мені підходить».

  1. Відкриється вікно для введення особистих даних:
  • ПІБ (як в закордонному паспорті);
  • номер серія закордонного паспорта;
  • спосіб оплати.

Для неповнолітніх вказують дані батьків. Відомості про дитину вносять в коментарях до замовлення. Ставимо галочку в графі «З правилами ознайомлений», тиснемо кнопку «Замовити».

  1. Після перевірки даних вам запропонують оплатити замовлення.

Якщо раніше обрали:

  • он-лайн оплату відкриється вікно для введення реквізитів;
  • післяплату у відділенні Нової пошти, з’явиться вікно про прийняття замовлення в обробку. Можливо, вам зателефонують для підтвердження замовлення.
  1. Отримати поліс можна за допомогою кур’єрської доставки транспортної компанії або особисто у відділенні Нової пошти після пред’явлення паспорта і оплати. Ті, хто замовив електронну версію страховки, отримають PDF файл на e-mail відразу після оплати.

Підводимо підсумки

Без оформлення медичної страховки неможливо, отримати дозвіл, навіть на короткострокове перебування в Чехії по туристичній візі або безвізу. Дізнатися перелік страхових компаній, що мають право оформляти поліси медичної страховки можна у Візовому центрі або Посольстві ЧР. Є можливість оформити страховку он-лайн. Обирайте найзручніший для вас спосіб. Наявність страхового поліса зробить вашу поїздку більш безпечною і комфортною.