Болсонару назвав звинувачення, висунуті проти нього сенатом, клоунадою

Президент Бразилії Жаїр Болсонарі назвав звинувачення у безгосподарності з боку парламентського комітету проти нього клоунадою.

За словами Болсонара, звіт парламентської комісії завдає шкоди не йому, а всій країні. «Бразилія має жахливий імідж за межами країни. Вони думають, що в нас тут диктатура, що я тримаю журналістів, що обмежую свободу слова, що я вбиваю людей під час пандемії. Люди, які хочуть інвестувати в Бразилію, зрештою, не роблять цього”, – додав він.

Як повідомляє Reuters, комісія сенату Бразилії, яка розслідує заходи уряду у відповідь на пандемію, рекомендувала Генеральній прокуратурі порушити кримінальну справу проти президента Жаїра Болсонару за передбачувані фатальні помилки, які коштували життя багатьом бразильцям. Сенатори схвалили остаточний звіт сімома голосами проти чотирьох і передали його до Генеральної прокуратури, яка вирішить, чи пред’явити президентові звинувачення.

Їхнє рішення було очікуваним, але навряд чи глава держави зазнає кримінального переслідування. Генерального прокурора Аугусто Араса було призначено Болсонару у 2019 році за рекомендацією консервативних союзників, і не очікується, що він висуне йому звинувачення.

У майже 1200-сторінковому звіті стверджується, що Болсонара відкинув перший варіант уряду щодо придбання вакцин, відстрочивши початок кампанії вакцинації. Це коштувало життя близько 95 000 людей. У документі йдеться, що глава держави керувався «своєю необґрунтованою ідеєю набуття колективного імунітету природним шляхом – шляхом передачі інфекції, і що від неї є ліки».

Крім того, комісія рекомендувала звинуватити 78 людей, від чиновників до блогерів, учених і медичних працівників.

На сьогодні COVID-19 забрав життя понад 606 000 людей у ​​Бразилії, що робить країну другою за чисельністю смертоносною країною у світі після США.