У Сіднеї вимагають Новорічну ніч без феєрверків

Понад чверть мільйона чоловік підписали петицію, що закликає скасувати новорічний феєрверк в австралійському місті Сіднеї.

Вони також вимагають, щоб кошти були витрачені на боротьбу з пожежами, які вирують в країні і загрожують місту, повідомляє BBC.

За наявними даними, в минулому році на феєрверки в Сіднеї було витрачено 5,8 мільйона доларів.

Але мер Сіднея Кловер Мур сказала, що феєрверк був запланований за 15 місяців, і велику частину бюджету вже витрачено. Вона оголосила, що проявляє розуміння до незгодних, але святкування відбуватиметься за планом.

«Ми не можемо скасувати феєрверк, і навіть якщо б ми могли, це не принесло б практичної користі», – написав мер на веб-сайті петиції.

Проте, австралійці, які підписали петицію Change.org, заявили, що феєрверк в такий момент буде “образою”.

«Австралійці по всій країні мають потребу в грошах для відновлення своїх шкіл і будинків. Це пріоритетне питання, і тут ми показуємо, що ми зацікавлені », – заявили підписавші петицію.

Лінда Маккормік, яка створила сторінку, нагадала, що інші громади Австралії “скасовують феєрверки і святкують Новий Рік іншими способами”.

Австралійська влада оголосила надзвичайний стан в грудні через сильні лісові пожежі.

Надзвичайний режим вводиться на один тиждень в Сіднеї і Новому Південному Уельсі. За останні кілька тижнів в штаті вибухнуло близько 100 пожеж, з яких тільки половина знаходиться під контролем.

Крім того, в регіоні синоптики прогнозують температуру понад 45 градусів у деяких частинах Нового Південного Уельсу. Для Сіднея – близько 46. Експерти побоюються, що вітри, які будуть досягати 100 кілометрів на годину, викличуть поширення пожеж на околицях міста.

Лісові пожежі вирують в країні з вересня.

Через отруйний дим лікарі попереджають про «надзвичайну ситуацію в області суспільної охорони здоров’я». Число пацієнтів із захворюваннями дихальних шляхів різко зросло в останні тижні.