Як продовжити візу перебуваючи в Польщі

Віза – документ, який дає офіційне право на перебування в країні, але з часом його термін закінчується. Тобто після того, як термін дії візи закінчився, її власник зобов’язаний покинути територію іноземної держави і повернутися додому. Але іноді це зробити неможливо з різних причин, тому потрібно продовжити візу для того, щоб легально перебувати в межах іншої держави. Чи це взагалі можливо зробити і як слід починати процес оформлення – і буде темою цієї статті. Адже все, що стосується документів і законності певних дій, потрібно ретельно вивчати, щоб не потім виправляти помилки через власну неуважність.

kak-prodlit-vizu-nahodyas-v-polshe-min

ЗМІСТ

  1. Продовження візи без виїзду з Польщі
  2. Різниця в процедурах пролонгації різних типів віз

2.1. Продовження національної візи

2.2. Продовження шенгенської візи (факультативно)

2.3. Продовження шенгенської візи (обов’язково)

  1. Список документів
  2. Скільки часу займає процедура і яка її вартість?

Продовження візи без виїзду з Польщі

 

Це дійсно можливо, але такі випадки звичайно називають винятковими, тому особливим попитом цей спосіб не користується. Але потрібно розуміти: для того, щоб візу продовжили, у вас повинна бути дійсно вагома причина. До того ж в залежності від типу візи змінюються і умови, а також набір необхідних документів. Не в кожному випадку пролонгації візи буде доречною. Так, якщо ви перебували в країні, маючи візу, але при цьому плануєте залишатися тут на тривалий період, то потрібно отримувати вже дозвіл на тимчасове проживання.

Не всі знають, що період дії візи відрізняється від дозволеного терміну перебування. Тому дуже важливо бути проінформовані про існування цих коридорів, щоб ненароком не отримати штраф або штамп в паспорт про порушення закону.

Наприклад: термін дії деяких типів віз може становити рік, але при цьому офіційно дозволене час перебування на півроку.

У разі перебування на території Польщі довше, ніж дозволяє віза, ви порушуєте закон і вас можуть покарати.

Різниця в процедурах пролонгації різних типів віз

Як вже згадувалося раніше, візу іноземцю можуть продовжити тільки при наявності поважної причини (наприклад, різке погіршення стану здоров’я, який не дозволяє здійснити виїзд). До того ж в залежності від типу візи підстави для продовження і сама процедура зазвичай відрізняються.

prodlenie-vizy-bez-vyezda-iz-polshi

Продовження національної візи

Національну візу отримують всі ті, хто їде в Польщу працювати; зазвичай її термін дії становить півроку або один рік. Але якщо за цей період сталося щось, чого особа не могла передбачити, і це робить неможливим від’їзд з країни в зазначений строк, то може бути прийнято рішення про продовження візи на додатковий період. Також рішення може бути позитивним тільки в тому випадку, коли попереднє перебування на території Польщі не відрізняється від задекларованої мети.

Але якщо хоча б один з наступних пунктів особа не дотримується – у пролонгації дії візи йому можуть відмовити.

Отже, будьте уважні до дотримання наступних умов:

  • у особи, яка подала заяву, має бути достатня кількість коштів на рахунку (або готівки) для того, щоб повернутися на батьківщину або продовжити перебування на території Республіки польща;
  • у особи повинен бути дійсний страховий поліс;
  • не повинно бути жодних проблем із закордонним паспортом (він повинен бути дійсним принаймні 3 місяці, у ньому повинно бути не менше двох порожніх сторінок).

Якщо хоча б одна з умов не виконано або ваша причина недостатньо доведена, польські державні органи мають повне право відмовити вам у продовженні дії візи, на території країни

Разом з усім вищеописаним людина не повинна бути одним з тих, чиє перебування на території країни є небажаним або чия присутність порушує якісь інтереси країни і є потенційно небезпечним для оборонної системи.

Ну і наостанок: навіть не намагайтеся надати фальсифіковані дані, оскільки це виявлять і на вас будуть додатково накладені певні штрафні санкції, а в особливо важких випадках влада навіть вдаються до негайної депортації з країни.

Продовження шенгенської візи (факультативно)

Приводом для цього можуть стати тільки особисті причини, які повинні бути достовірними і чітко доведеними. Якщо у державних органів виникнуть питання щодо вашої чесності, то вам можуть відмовити

Продовження шенгенської візи (обов’язково)

Цей метод стає можливим, якщо в період перебування на території РП у іноземця виникли причини або проблеми, про які він не міг здогадуватися. Це стосується різних питань гуманітарного характеру, а також виникнення проблем зі здоров’ям. Хоча останній пункт є окремою категорією і може служити вагомою причиною незалежно від типу візи.

Список документів

spisok-dokumentov-na-prodlenie-vizy

По-перше, слід зазначити, що заяву на продовження візи незалежно від обставин повинна бути подана не пізніше ніж за добу до закінчення дозволеного терміну перебування на території Польщі. В іншому випадку документи у вас не можуть бути прийняті, оскільки ви вже є порушником законодавства держави.

Та все ж краще не відкладати все до останнього дня, оскільки можуть з’явитися непередбачені обставини, які зруйнують ваші плани.

Разом з заявою необхідно надати наступні документи:

  • закордонний паспорт;
  • документ, який є підставою для продовження візи;
  • страховий поліс;
  • фотографія візового формату;
  • довідка-підтвердження платоспроможності;
  • квитанція про сплату консульського збору (при необхідності).

Цей список вважається базовим, тому при певних обставинах список документів може бути розширений (про це вам повідомлять в конкретному воєводстві).

Головне застереження: проконтролюйте, щоб після здачі документів вам поставили штамп, оскільки тільки він вважається єдиним доказом легальності перебування на території країни при розгляді заяви.

Скільки часу займає процедура і яка її вартість?

Весь процес прийняття рішення триває в середньому 7 днів, але іноді у виключених умовах він може розтягнутися і до 1 місяця. Однак у період розгляду вам ставлять позначку, яка дозволяє перебувати на польській території легально.

Якщо дотримані всі умови, то за продовження національної візи доведеться заплатити 406 злотих, а ось обов’язкове пролонгації шенгенської – безкоштовно. Фіксована плата за факультативне продовження шенгенської візи становить 30 євро (обмін валюти на злоті відбувається по курсу на день оплати).

У разі відхилення вашої заяви гроші не повертаються, але ви маєте право подати апеляцію. Це необхідно зробити протягом перших двох тижнів, у іншому випадку ви будете змушені негайно покинути країну.