Міграційні настрої українців поступово змінюються

Нещодавно соціологічна група «Рейтинг» провела велике дослідження з вивчення міграційних процесів, які останні роки розвиваються в Україні по наростаючій.

Украинские трудовые мигранты фото

Лідерство за кількістю трудових мігрантів впевнено тримає Закарпатська область. Про те, що їхні родичі постійно або тимчасово працюють за кордоном повідомили 55% респондентів. Якщо брати в цілому всі західні області, то з’ясовується, що 35% опитаних відповіли, що їх родичі останні півроку працюють або працювали в інших країнах. У середньому по Україні цей показник становить 28%.

Зростання кількості трудових мігрантів спостерігається в центральній і південній частині України.

Президент Всеукраїнської Асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобійник зазначає, що трудова міграція в першу чергу залежить від рівня середньої зарплати і безробіття. Цей процес у західній частині України розпочався ще у 90-х роках минулого століття, тоді, як в інших регіонах ще більш-менш зберігалося промислове виробництво і рівень зайнятості людей був набагато вище, що не спонукало їх виїжджати працювати за кордон.

Експерти стверджують, що за останні чотири роки працевлаштування в країнах ЄС і, зокрема, в Польщі стає більш привабливим для українців з центру та півдня країни. «До того ж зараз шукають роботу за кордоном не тільки жителі сіл і невеликих містечок, але і з великих міст – молоді люди з вищою освітою, – додає Василь Воскобійник. Європа здається для них місцем економічної стабільності, де відсутня соціальна депресія, де можна спокійно планувати своє майбутнє і де немає війни. Між тим вітчизняним роботодавцям все складніше знайти персонал хорошим фахівцям набагато вигідніше працювати не в Україні, а за кордоном, де зарплати в 4-6 разів вище».

Джерело: www.eurabota.ua