Без допомоги іноземної робочої сили економічне зростання в Данії може зупинитися

Експерти датського ринку праці визнають важливу роль іноземної робочої сили для підтримки економічного зростання, що спостерігається в країні останні кілька років. Маються на увазі не тільки і не стільки громадяни Європейського Союзу, які без всяких зволікань можуть приїхати в Данію і підшукати для себе підходящу вакансію, а працівники, які приїжджають з країн, що не є членами ЄС, в тому числі і України.

люди в данииЕксперти Ієнс Крістенсен і Аллан Агерхольм відзначають, що якщо не збільшувати квоти для іноземних працівників з третіх країн, то це ускладнить для бізнесу пошук кваліфікованої робочої сили як у короткостроковій, так і довгостроковій перспективі.

Наприклад, в індустрії готелів та ресторанів зростанню загрожує нестача робочих рук. Після фінансової кризи було створено понад 27 000 нових робочих місць, але в минулому році спеціалістів вже не вистачало. Протягом минулого року кожна компанія галузі не знайшла потрібної кількості співробітників, а кожна десята повинна була сказати «ні» замовленнями. Демографічні перспективи протягом наступних п’яти років чітко показують, що тенденції брак співробітників будуть наростати, і тому необхідні ініціативи уряду, які можуть призвести до збільшення робочої сили.