Члени «Ісламської держави» в’їжджають до Європи та США за підробленими паспортами

Процвітаюча онлайн-індустрія, що спеціалізується на виробництві підроблених паспортів з офіційними візами та проїзними штампами, пропонує людям, пов’язаним з “Ісламською державою”, можливість залишити Сирію та вирушити до ЄС, Великобританії, Канади та Сполучених Штатів. Про це йдеться у розслідуванні Guardian.

Однією з таких мереж управляє узбецький екстреміст, який проживає в Туреччині. Він продає якісні підроблені паспорти за 15 000 доларів. Як мінімум у 10 випадках, відомих The Guardian, люди, які перетнули сирійський кордон до Туреччини, нелегально використали його продукцію.

Продавці стверджують, що ЄС є найпопулярнішим напрямом, але принаймні у двох випадках людям вдавалося дістатися зі Стамбула до Мексики з підробленими паспортами та звідти незаконно перетнути кордон США.

Справи узбека йдуть настільки добре, що він нещодавно відкрив новий канал у Telegram для обміну зашифрованими повідомленнями, який офіційно називається Istanbul Global Consulting.

“Я не питаю, хто з якого угруповання. Я готовий працювати з ким завгодно. Не моя справа судити, хто поганий, а хто ні. Це те, чим мають займатися спецслужби”, – написав узбек у чаті з журналістом із Guardian, який представився зацікавленим клієнтом.

Зростаюча торгівля припускає, що небезпечні екстремісти можуть уникнути служб безпеки по всьому світу, уникнути правосуддя за минулі злочини і потенційно продовжити свою терористичну діяльність в інших країнах, крім Сирії.