Байден і Зеленський обговорили ситуацію на Донбасі

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Президентом США Джо Байденом, в ході якої сторони обговорили можливі формати врегулювання конфлікту в Донбасі.

“Президент США ознайомив мене зі змістом своїх переговорів з Володимиром Путіним. Ми також обговорили можливі формати врегулювання конфлікту на Донбасі. Ми торкнулися ходу внутрішніх реформ в Україні”, – написав Зеленський у Twitter.

“Бесіда тривала півтори години”, – повідомив Президент України. Президент США поінформував Зеленського про те, що він підтримує територіальну цілісність України і стурбований присутністю російських військ біля кордонів України.

Представник Білого дому Джен Псакі підкреслила, що адміністрація США не радила Україні йти на територіальні поступки, щоб уникнути конфлікту з Росією. «Це абсолютно неправильно”, – заявила вона на брифінгу у відповідь на прохання прокоментувати повідомлення в деяких ЗМІ про те, що Вашингтон закликав Київ піти на поступки.

У прес-службі президента України заявили, що ключовим питанням у переговорах Байдена і Зеленського є проблема безпеки України і перспективи мирного врегулювання. Вони відзначили, що країни узгодили свої позиції щодо подальших кроків з врегулювання конфлікту в Донбасі. У розмові з Байденом Зеленський підкреслив, що Україна має чіткі пропозиції щодо розблокування мирного процесу і готова обговорювати їх у різних форматах.

Глави держав також обговорили питання безпеки, фінансової та політичної підтримки України.

Особливу увагу Зеленський приділив проблемі енергетичної безпеки України. Він підкреслив, що українська сторона розглядає проект «Північний потік – 2» виключно через призму енергетики і гарантій безпеки, і його розвиток «позбавляє Україну важливого чинника обмеження російської агресії». Президенти обговорили конкретні кроки, які можуть бути зроблені для підвищення енергетичної безпеки України.

Коментуючи телефонні розмови президентів України та США, Голова Офісу Президента України Андрій Єрмак заявив, що США вирішили стати активним учасником мирного процесу з врегулювання ситуації на Донбасі.

“Сьогодні ми можемо чітко сказати, що Сполучені Штати вирішили стати активним учасником мирного процесу. Як це станеться, буде залежати від багатьох обставин. Наші партнери-Німеччина і Франція – багато зробили за ці роки», – сказав Єрмак.

За словами Єрмака, наступного тижня в Брюсселі президенти України і Франції зустрінуться з новим канцлером Німеччини. “І ми будемо активно працювати над проведенням зустрічі в нормандському форматі», – додав він.

Крім того, за словами Єрмака, під час переговорів президентів США і України Байден заявив, що Вашингтон надасть Києву «всю необхідну допомогу» для захисту від Росії.

Єрмак додав, що президент США назвав рішення про вступ до НАТО волею українського народу.

“Президент Байден дуже ясно дав зрозуміти, що рішення про приєднання України до альянсу – це рішення тільки українського народу. І це залежить від України і членів НАТО”, – сказав Єрмак.