Три тисячі нелегальних мігрантів живуть без даху над головою в Боснії і Герцеговині

“Принаймні, 3000 мігрантів в Боснії і Герцеговині живуть на відкритому повітрі в зимових умовах, що можна охарактеризувати, як гуманітарну катастрофу”,- заявив сьогодні глава місії Міжнародної організації з міграції (МОМ) в країні Пітер ван дер Ауверарт.

Він сказав, що після пожежі і тимчасового закриття центру мігрантів Липа недалеко від Бихач минулого тижня близько 1000 мігрантів, які були розміщені там, залишилися без даху над головою, а ще 1500 або 2000 сплять в лісах, покинутих будівлях або імпровізованих наметових таборах недалеко від Бихача і Великого Кладуша.

«Ми знаходимося в епіцентрі гуманітарної катастрофи», – сказав Ван дер Ауверарт боснійському телеканалу En1.

Він підтвердив, що у МОМ є необхідні ресурси для створення нового центру прийому, але є проблеми з його місцезнаходженням. Рада міністрів Боснії раніше погодився перетворити село Липа в постійний центр прийому мігрантів, але для цього необхідно звільнити існуючий наметовий табір в селі і побудувати новий контейнерний табір з необхідним обладнанням та інфраструктурою.

Місцева влада в Бихач не дозволила мігрантам з Липи тимчасово розміститися в колишньому міському таборі Біра, і тепер вони бродять по околицях, не знаючи, куди йти.

Ван дер Ауверарт сказав, що нинішня ситуація створила додатковий тиск на кордонах з Хорватією і Сербією, куди попрямували багато з решти бездомних мігрантів, сподіваючись провести зиму в кращих умовах.

За даними МОМ, на даний час в Боснії і Герцеговині знаходиться близько 8000 нелегальних мігрантів, більшість з яких зосереджено в кантоні Уна-Сана і недалеко від Сараєво, де є два табори для мігрантів.