Греція та Італія хочуть повернути з Лондона свої стародавні статуї

Давня суперечка між Великобританією і Грецією з приводу стародавніх скарбів триває з новою силою в переговорах навколо Brexit. Це стало можливим після того, як ЄС вирішить включити тему, зазначає Reuters.

Британський музей в Лондоні відмовився повернути фрагменти з Парфенона, які британський дипломат лорд Елгін забрав з Афін на початку 19-го століття, коли Греція перебувала під владою османських турків.

У проекті позиції 27 держав-членів ЄС для ведення переговорів з Великобританією про їх майбутні відносини міститься заклик до «повернення або відновлення незаконно вивезених культурних об’єктів в країнах їх походження».

У документі не перераховані будь-які культурні об’єкти. Тим не менш, дипломат ЄС сказав, що лінія була додана на прохання Греції за підтримки Італії.

Минулого місяця міністр культури Греції заявив, що Афіни активізують свою кампанію по поверненню статуй Парфенона з Лондона і розраховують отримати більше підтримки від європейських партнерів, оскільки Brexit знижує вплив Британії.

Не було негайного коментаря від Кабінету прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона, який вивів Великобританію з Європейського Союзу 31 Січня, більш ніж через три роки після того, як британці проголосували на референдумі про вихід.

Риторика між Лондоном і Брюсселем щодо їх майбутніх відносин посилилася в цьому місяці.