Кожна третя дитина у віці до п’яти років недоїдає

Принаймні, кожна третя дитина у віці до п’яти років недоїдає і не розвивається належним чином. Згідно зі звітом Дитячого фонду Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ), це підвищує вразливість до проблем зі здоров’ям.
Погане харчування протягом першої тисячі днів життя особливо шкідливе. Хоча в доповіді вказують на користь грудного вигодовування, таким чином годують тільки 42 відсотки дітей в віці до шести місяців.
Згідно з дослідженням, половина дітей у віці до п’яти років не отримують необхідні вітаміни і поживні речовини, які ЮНІСЕФ назвав «прихованим голодом». 45 відсотків у віці від шести місяців до двох років не їдять фрукти або овочі і майже 60 відсотків – яйця, молочні продукти, рибу і м’ясо.
Недостатнє харчування призводить до погіршення розвитку мозку, труднощів в навчанні, низького імунітету, підвищеної сприйнятливості до інфекції і в багатьох випадках навіть до передчасної смерті.
Біднякам вигідніше купувати дешевші продукти харчування, які найчастіше виявляються неякісними.
Крім того, проблеми зміни навколишнього середовища посилюють проблему. Все більше сімей залишають села, щоб жити в місті, а в зв’язку з кліматичною кризою погіршився біорізноманіття їжі, якість води, повітря та ґрунту.
«Не дивлячись на всі технологічні, культурні та соціальні досягнення останніх декількох десятиліть, ми випустили з уваги найголовніше факт: якщо діти погано їдять, у них погане життя. (…) Мова йде не тільки про те, щоб дати їм достатньо їжі, але в першу чергу про якісне харчування. Це наше спільне завдання сьогодні», – сказала виконавчий директор ЮНІСЕФ Генрієтта Форе.
Вона додала, що мільйони дітей позбавлені здорового харчування, «тому що у них просто немає кращого вибору». Вона закликала уряди, приватний сектор і громадянське суспільство докласти зусиль для усунення недоліків в продовольчої системі. «Ми втрачаємо позиції в боротьбі за здорове харчування. (…) Це битва, в якій неможливо виграти поодинці», – стверджує Форе.