Які документи потрібні для роботи за кордоном

Документи фото

Українці зацікавлені в отриманні гідної оплати праці, але влаштуватися на високооплачувану роботу не завжди вдається.

Не варто впадати у відчай. Шукайте вакансії за кордоном. Робота за кордоном звичайна справа для громадян багатьох країн. Люди хочуть працювати там, де платять більше і це правильний підхід до питання працевлаштування.

Багато перебільшують складність оформлення документів для виїзду на роботу в іншу країну, боятися адаптації в новому середовищі.

У цій статті ми коротко розповімо, які документи для роботи за кордоном потрібно підготувати. Виявляється, нічого складного в оформленні робочої візи немає.

Основні документи для роботи за кордоном

Вимоги для отримання роботи можуть мінятися, але документи для роботи за кордоном залишаються незмінними.

У пакет входять:
  1. Закордонний паспорт з достатнім терміном дії.
  2. Ксерокопія внутрішнього паспорта.
  3. Ксерокопія ІПН, якщо є.
  4. Робоча віза.

Введення режиму безвізового відвідування ЄС не дає громадянам України права на легальне працевлаштування.

Для оформлення робочої візи знадобиться підтверджене роботодавцем запрошення із зазначенням точних реквізитів фірми. Зазначена посада не може змінюватися після прибуття працівника до місця роботи.

Додаткові:
  • довідка про несудимість;
  • диплом про профільну освіту;
  • трудова книжка або нотаріально засвідчена виписка з неї;
  • резюме;
  • рекомендаційні листи.
  • в деяких випадках потрібна довідка про стан здоров’я або медична страховка.

Всі документи для працевлаштування потрібно перевести на мову країни перебування.

У Польщі та Угорщині для фахівців дефіцитних професій передбачена спрощена процедура отримання дозволу на роботу.

У Великобританії запущений процес виходу з ЄС (брекзит). Безвізовий режим відвідування для цієї території не передбачено.

Продовження дозволу на легальне працевлаштування

Деталі продовження уточнюйте на місці. Наприклад, у Польщі передбачено два варіанти

Перший: По короткостроковій візі співробітник пропрацював більше 3-х місяців. Роботодавець подає до воєводство прохання про подовження дозволу. У цьому випадку працівникові доведеться виїхати з Польщі і заново оформити дозвіл на працевлаштування на інший термін, наприклад на 360 днів.

Подавайте прохання заздалегідь, оформлення дозволу воєводства може зайняти від 40 до 60 днів. Вимоги найкраще уточнити у воєводстві.

Другий: Робітник пропрацював більше 3-х місяців. Він може продовжити дозвіл на легальне працевлаштування, не залишаючи Польщу. На підставі тривалого трудового контракту він подає прохання про надання виду на проживання.

Необхідні:
  • анкета на продовження ВНЖ зі своїми даними;
  • 4 фото;
  • закордонний паспорт з візою;
  • медична страховка з покриттям від 30 тис. євро;
  • підтвердження регулярного заробітку;
  • чек про сплату адміністративного збору.

Подати прохання можна за день до закінчення робочої візи. Штамп в паспорті, що свідчить про подачу заяви на ВНП дозволяє проживання та на території Польщі, але до завершення процедури виїхати ви не зможете.

Медичні книжки і страховка

Для ЄС мінімальна страхова сума медичної страховки становить 30 тис. євро. Працівником з підвищеним ступенем ризику (морякам, пілотам, будівельникам, висотникам) може бути рекомендовано придбання дорожчий страховки.

Вимога про надання довідки про стан здоров’я або наявність медичної книжки обумовлюється роботодавцем в оголошенні про вакансії.

Якщо працівник отримав травму або захворів, зв’яжіться з представником страхової фірми. Він підкаже, як отримати допомогу і компенсацію за страховкою.

Робота і життя за кордоном сімейної пари з дітьми

Можливо працевлаштування сімейної пари з дітьми? Та такий варіант можливий. У цьому випадку роботодавець оформляє заяву в органах міграційного контролю країни перебування, у якому дає згоду на працевлаштування працівника з дітьми. Дані закордонних паспортів дітей додаються до заяви.

Додаткові умови:
  • наявність місця для проживання;
  • зарплата батьків повинна бути такою, щоб на кожного члена сім’ї припадало передбачена законодавством сума (для Польщі 500 злотих).

Після приїзду батьки укладають договір з засновниками ясел, дитячого садка чи школи і вносять передоплату за навчання. Якщо дитина їде за кордон з одним із батьків оформляють завірений нотаріусом згоду іншого з батьків. Уточнити деталі найкраще в консульстві.

Статус резидента ЄС

ЄС надає статус резидента представників третіх країн за умови їх проживання без порушення закону і сплати податків протягом п’яти років до моменту подання клопотання. Достатньо мати регулярний дохід і медичну страховку.

Виплата податків, соціальне та пенсійне забезпечення

Відповідно до законодавства України особи, які працюють за кордоном повинні відраховувати 15% доходу, в тому числі і від пасивного прибутку за кордоном державі. Легальний договір із закордонним роботодавцем, запис у трудовій книжці та виплата пенсійних внесків гарантує нарахування пенсії для осіб, що працюють за наймом і тих, хто відкрив власний бізнес.

Україна активно співпрацює з європейськими країнами з області соцзабезпечення. Двосторонні договори підписані з Чехією, Литвою, Словаччиною, Естонією, Іспанією, Латвією, Болгарією.

Пенсіонер зможе отримувати пенсію незалежно від території проживання. Пенсія нараховується за період легальної роботи в даній країні. Ратифікований договір з Португалією. Підписано угоду з Польщею. Залишаються в силі підписані колишнім СРСР домовленістю з Румунією, Угорщиною і Монголією

 

Покупка, оренда автомобіля та посвідчення водія

В ЄС можна придбати і орендувати автомобіль. Для оренди потрібно водійське посвідчення. Видані для використання на території України посвідчення водія, дійсні країнах підписали віденську конвенцію.

На інших територіях потрібен сертифікат міжнародного зразка. Його можна отримати тільки в Державтоінспекції МВС України в Києві.

Для отримання:
  • потрібна копія внутрішніх водійських прав;
  • фото на матовому папері 4.5х3.5;
  • чек з оплатою адміністративного збору.

Перездача іспиту не потрібно.

Мати при собі національне посвідчення водія у зарубіжних поїздках обов’язково! Без нього міжнародний сертифікат не дійсний.

В Іспанії, наприклад, можна обміняти посвідчення водія на міжнародний сертифікат.

Отримання статусу резидента іншої країни анулює українське посвідчення водія. Доведеться заново складати іспит.

Реєстрація, прописка та оренда житла

У більшості країн ЄС потрібна реєстрація.

Потрібні:
  • дійсна робоча віза;
  • договір оренди житла терміном від 3-х місяців;
  • письмова згода власника;
  • закордонний паспорт;
  • заповнена спеціальна форма;
  • заяву з проханням про реєстрацію.

Оформляють швидко.

Реєстрація може бути постійною для тих, хто отримав ПМП та тимчасової на конкретний строк. Не дає права власності на житло.

Відкриття банківського рахунку

Громадянин України може відкрити рахунок у закордонному банку

Для відкриття рахунку потрібні:
  • віза (після введення безвізового режиму потрібно не скрізь);
  • закордонний паспорт і іноді ідентифікаційний код;
  • документ, що свідчить про ВНЖ або ПМЖ, якщо є;
  • деякі інші відомості.

Підіб’ємо підсумки

Нічого складного в оформленні документів для роботи за кордоном немає. Вся інформація є у відкритому доступі на офіційних сайтах. Краще всього отримати консультацію в консульстві або звернутися до досвідчених фахівців.

Готуйте відповідає вимогам міграційної служби пакет документів і подавайте заяву.

Актуальні вакансії шукайте на сайті eurabota.