Постійне зростання кількості трудових мігрантів в Латвії

За останні кілька років спостерігається збільшення кількості трудових мігрантів в Латвію, це випливає зі статистичних даних латвійського Агентства зайнятості.

Згідно опублікованого звіту експертів ринку праці, у зв’язку з гострою нестачею працівників багатьох спеціальностей, постійно зростає кількість іноземних громадян, які заповнюють вакансії.

Кількість дозволів на роботу останні роки стабільно збільшується приблизно на одну тисячу: якщо в 2016 році було видано 4 400 офіційних дозволів на працевлаштування в Латвії іноземним громадянам, то в 2017 цей показник зріс до 5 450. Ці показники можна сміливо помножити на два, оскільки багато іноземців працює в країні без всяких дозволів на свій страх і ризик.

Абсолютна більшість трудових мігрантів – громадян України, за ними по чисельності йдуть білоруси і росіяни.

Трудовые мигранты фото

Приваблює приїжджих передусім високий рівень заробітної плати, який в кілька разів вище, ніж на батьківщині.

Заступник директора Департаменту політики ринку праці при Міністерстві добробуту Ілзе Звидриня розповіла, що «незважаючи на те, що у Латвії є внутрішні резерви робочої сили, трудових мігрантів стає все більше». Також вона зазначила, що в країні постійно збільшується число вакантних робочих місць, яких на сьогоднішній день налічується близько 20 тисяч, що в два рази більше, порівняно з 2017 роком.

Є багато професій, де прогнозується нестача фахівців, тому уряд Латвії прийняв рішення дозволити роботодавцям на законних підставах наймати працівників з інших країн.

Цей перелік складається з 240 професій, особливо не вистачає висококваліфікованих працівників технічних спеціальностей, математиків, фізиків, IT-фахівців.

При цьому, близько 30% латвійців, які не мають роботи, не можуть її знайти протягом року.

Джерело: www.eurabota.ua