Зростання прихильників жорсткої лінії в Ірані загрожує ядерній дипломатії

Європейських дипломатів закликали відновити дипломатичні переговори з Іраном після президентських виборів в США, в листопаді або стати прихильниками жорсткої лінії в Тегерані, щоб отримати більший контроль над урядом і економікою Ісламської Республіки.

Німеччина, Франція і Великобританія зуміли зберегти свою єдність на зустрічі в п’ятницю, на якій вони домовилися продовжувати підтримувати ядерну угоду з Іраном і виступати проти плану США по поверненню санкцій проти Ісламської Республіки.

Але угода Ірану в 2015 році з приборкання ядерної програми знаходиться в рівновазі після того, як Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) вперше оголосило, що Тегеран не співпрацює зі своїми інспекторами на двох ключових ядерних об’єктах МАГАТЕ. Європейці в організації, проголосували за те, щоб закликати Іран до співпраці.

Зростають побоювання, що угода поступово розвалиться, якщо Захід не зробить нову політичну ініціативу.

Елі Геранмайер, фахівець з Ірану в Європейській раді з міжнародних відносин, написала в доповіді, що шлях до зобов’язань ще не заблокований. Але вона попередила, що якщо Захід не запропонує економічні заходи після виборів в США, два іранських консервативних блока будуть продовжувати рости і наполягати на максимальному опорі. Вона також підкреслила, що вихід США з угоди в 2018 році і швидке падіння економіки Ірану допомогли підняти прихильників жорсткої лінії.

Експерт пропонує європейським дипломатам досягти тимчасової угоди з ядерної проблеми з Вашингтоном і Тегераном.