Мирна угода між США і талібами

ТАСС повідомляє, що США і таліби підписують мирну угоду. Церемонія підписання відбулася сьогодні в Досі. Держсекретар США Майкл Помпео закликав талібів виконати свою обіцянку розірвати зв’язки з терористичною групою «Аль-Каїда» (заборонена в Росії).

«Таліби визнали неможливість військової перемоги. Ми будемо уважно стежити за виконанням своїх зобов’язань», – сказав Помпео. Він додав, що «це може гарантувати, що Афганістан більше ніколи не стане основою для міжнародних терористів. Процес переговорів у Досі показав, що ми можемо прийняти ці заходи разом». За словами держсекретаря, за ці 7 днів рівень насильства був найнижчим за останні 4 роки. «Але ми лише починаємо. Світ вимагає серйозної роботи та зусиль з боку всіх країн – США, коаліції, талібів, уряду Афганістану та інших афганських лідерів, а також самих афганців, для досягнення всеосяжного миру», – додав Помпео.

«Які кроки зробить рух «Талібан» для успіху операції? По-перше, виконуйте свої обіцянки та розривайте зв’язки з «Аль-Каїдою» та іншими терористами», – сказав він. Вашингтон, в свою чергу, заявив, що, безсумнівно, порушить угоду з талібами, якщо вони не виконають свої зобов’язання. Про це заявив міністр із посиланням на міністерство оборони США.

НАТО вітає угоду між США і талібами й очікує внутрішньоафганістанських переговорів. Про це йдеться в заяві, опублікованій сьогодні Генеральним секретарем Альянсу Йенсом Столтенбергом. «У цьому контексті Північноатлантичний союз внесе корективи, в тому числі скоротить свою присутність. Тепер ми очікуємо початку внутрішньоафганістанських переговорів, які приведуть до міцної та всеосяжної мирної угоди, покладуть край насильству і захистять права людини», – сказав він.