Студенти з материка та інші студенти залишають Гонконг, який захопила хвиля насильства

Студенти університету з материкового Китаю і Тайваню тікають з Гонконгу, оскільки студентські містечка стали останнім полем битви в 5-місячних антиурядових заворушеннях міста.
Влада оголосила, що заняття в початковій і середній школі будуть з четверга припинені, оскільки зіткнення стають все більш насильницькими.
Протести набули сильний антикитайський ухил: радикальні демонстранти розгромили філії материкових банків, офіційне китайське інформаційне агентство Сіньхуа і мережі ресторанів, власники яких підтримують уряд Пекіна.
Третій день поспіль протестуюючі викликають серйозні перебої в роботі поїздів, блокують вулиці і проводять мітинги в центральному діловому районі. Вони забарикадувалися в студентському містечку.
Сьогодні морська поліція використала човен, щоб допомогти групі студентів з материка покинути Китайський університет Гонконгу, який залишається забарикадованим демонстрантами після жорстоких сутичок з поліцією у вівторок.

За повідомленнями Beijing Evening News, студенти з материка в онлайн-повідомленнях розповідають, що їх переслідують демонстранти, які вриваються в їх гуртожитки, громлять стіни і вибивають двері.
«Багато хто користується програмою, яка пропонує тиждень безкоштовного проживання в одному з дюжини готелів і хостелів в сусідньому материковому місті Шеньчжень», – повідомляють китайські ЗМІ.
Громадська телекомпанія RTHK повідомила, що Тайвань надав квитки на літак для 126 своїх студентів в Китайському університеті, щоб вони могли вилетіти додому сьогодні ввечері.
Багато станцій метро і залізничних станцій були закриті після того, як протестуючі кидали сміття на рейки і громили вагони.
Університетські заняття залишаються зупиненими. Гонконгський баптистський університет оголосив студентам, що навчання та іспити будуть проводитися в режимі онлайн протягом двох тижднів, що залишилися. Це стосується і студентів, які повернулися на материк.
Бюро освіти призупинило заняття в початкових і середніх школах з міркувань безпеки. Назвавши ситуацію обурливою, бюро заявило, що студенти повинні залишатися вдома «і не повинні брати участь в будь-яких незаконних діях».
Вважається, що багато хто з учасників протесту в масках – учні старших класів та університетів. За даними поліції, з більш ніж 4000 чоловік, заарештованих з початку протестів, близько 40% – студенти.
Зіткнення в студентському містечку у вівторок були особливо інтенсивними. Поліція заявила, що протестуючі кинули понад 400 коктейлів Молотова (більше, ніж в будь-який інший день протестів).
В цей же день по всьому Гонконгу поліція використовувала 1567 балончиків зі сльозогінним газом, 1 312 гумових куль і 380 патронів. Всього було заарештовано 142 людини, а 10 чоловік були доставлені в лікарні з травмами.
Секретар безпеки Джон Лі сказав, що застосування сили в китайському університеті було необхідно, тому що учасники протесту скидали вибухонебезпечні предмети на проїжджу частину внизу.
«Поліція повинна забезпечувати громадську безпеку», – сказав він журналістам.
Президент студентського союзу університету Джекі Со подав апеляцію до Верховного суду, щоб заборонити поліції входити до кампусу без ордеру або дозволу університету. Припис також заборонив би поліції використовувати в університеті зброю контролю натовпу, таку як сльозогінний газ і гумові кулі.
Релігійні лідери закликали і поліцію, і протестуючих проявити стриманість: «У цей критичний момент народ Гонконгу повинен об’єднатися і сказати «ні» насильству»,- йдеться в заяві керівників шести основних релігійних груп Гонконгу.
У понеділок співробітник поліції вихопив пістолет під час боротьби з протестуючими, вистріливши одному з них в живіт. В іншому районі був підпалений 57-річний чоловік, який захищав Китай.
За словами адміністрації лікарні, протестуючий знаходиться у важкому стані, а чоловік – в критичному.
Відділення зв’язку китайського уряду в Гонконгу заявило, що напівавтономна територія «скочується у прірву тероризму». Воно назвало підпал людини актом «волаючого тероризму».
Представник міністерства закордонних справ Китаю Ген Шуан заявив, що члени Сенату США повинні припинити спроби просувати законопроекти про права людини або демократії в Гонконзі.
«Я хочу повторити, що Гонконг – це Гонконг Китаю. Гонконгські справи є чисто внутрішніми справами Китаю і в них не повинні втручатися ніякі зовнішні сили »,- сказав він на щоденному брифінгу.