Отримання громадянства Китаю

Зростання рівня життя і економічне благополуччя приваблюють до Китайської Народної Республіки не тільки тимчасових трудових мігрантів, а й іноземців, які планують залишитися в цій колоритній азіатській країні назавжди та в перспективі отримати китайський паспорт. Одним з істотних мінусів такого рішення є той факт, що Китай не визнає подвійне громадянство.

Китайский паспорт

Важливо. Стаття 3 Закону «Про громадянство Китайської Народної Республіки» (далі по тексту – Закон) говорить про те, що країна не визнає подвійне громадянство. Більш того, в статті 9 зазначено, що, як тільки китайський громадянин отримає іноземний паспорт, громадянство в Китаї автоматично анулюється.

Усе ж позитивних сторін від китайського громадянства набагато більше. Країна успішно розвивається, будується інфраструктура, доходи місцевих жителів ростуть, поступово скасовуються різні обмеження в соціальній сфері, створюються оптимальні умови для інвестування в китайський бізнес.

В останні десятиріччя Китай стає більш відкритим та заможним, що дає можливість не тільки бізнесменам вести свої справи у цій країні, а простим українцям знайти роботу в Китаї на будь який смак.

Далі дізнаємося, як отримати громадянство Китаю в 2018 році громадянину України та іншим іноземцям.

ЗМІСТ

  1. Як отримати громадянство Китаю: способи
  2. Громадянство Китаю за народженням
  3. Громадянство Китаю за натуралізацією
  4. Імовірність надання китайського паспорта
  5. Підстави для втрати громадянства в Китаї
  6. Вартість оформлення громадянства Китаю

Як отримати громадянство Китаю: способи

Процедура оформлення китайського паспорта неймовірно складна і супроводжується низкою бюрократичних моментів. Причому позитивний результат ніхто не гарантує. Кожна окрема провінція або район, наприклад Гонконг або Макао, можуть висувати до кандидата додаткові вимоги, але загальна нормативно-правова база закладена в Законі «Про громадянство Китайської Народної Республіки», що діє з 10 вересня 1980 року.

Відповідно до вищесказаного документа, отримати громадянство Китаю сьогодні можливо двома основними способами:

  • за народженням;
  • за натуралізацією.

Громадянство Китаю за народженням

Відповідно до статей 4,5,6 Закону, кожна дитина автоматично отримує китайський паспорт, якщо:

  • Мінімум один із батьків має китайське громадянство, незалежно від місця народження дитини.
  • Обидва батьки постійно проживають на китайській території та є особами без громадянства або національність не визначена, при цьому дитина народжена в Китаї.

Дитина народжена в Китаї

Громадянство Китаю за натуралізацією

Як зазначено в статті 7 Закону, іноземцям та особам без громадянства можуть видати китайський паспорт за процедурою натуралізації в наступних випадках:

  • За наявності серед близьких родичів китайських громадян.
  • Постійне проживання в Китаї.
  • На підставі інших законних причин.

Варто відзначити, що будь-які детальні відомості або роз’яснення в Законі не зазначаються, тому левова частка відповідальності лягає на посадових осіб, уповноважених приймати рішення про надання китайського паспорта. Розглядає і затверджує заяви на громадянство Міністерство громадської безпеки Китайської Народної Республіки. У Гонконгу обробляє заявки Департамент з питань імміграції.

Імовірність надання китайського паспорта

На прийняття позитивного рішення про надання громадянства Китаю впливають такі чинники:

  • Законність перебування в Китайській Народній Республіці. Наприклад, офіційна робота в Китаї, ведення бізнесу, наукова діяльність або навчання в китайських університетах.
  • Терміни постійного проживання на китайській території.
  • Перебування в Китаї близьких членів сім’ї (чоловік/дружина, неповнолітні діти) та наявність родичів серед китайців.
  • Стабільне легальне джерело доходу, достатнє для забезпечення себе і членів сім’ї. Відзначимо, що середня зарплата в Китаї сьогодні становить близько 850 доларів на місяць. Робота в Гонконзі зазвичай приносить в кілька разів більше, ніж на переважній частині материкової території.
  • Суворе дотримання китайського законодавства, включаючи повну сплату податкових зобов’язань.
  • Відсутність судимості та хороший стан здоров’я, як психічного, так і фізичного.
  • Достатній рівень володіння китайською мовою.
  • Твердий намір і зацікавленість в подальшому проживанні на території Китаю, тобто після отримання громадянства.

Важливо. Шлюб з громадянином Китаю особливих привілеїв для отримання китайського паспорта не дає.

Одруження з китаянкою

Заяви на отримання громадянства Китаю подаються особисто або поштою в відділення Міністерства громадської безпеки за місцем проживання кандидата або через консульські установи в країні проживання. Для цього заповнюється спеціальна форма і додаються оригінали/копії необхідних документів.

Кожне звернення розглядається в індивідуальному порядку. Іноземця обов’язково викличуть на співбесіду, де в разі потреби можуть попросити надати додаткову або уточнюючу інформацію. Процедура може зайняти більше року, а випадки відмови в наданні громадянства Китаю зустрічаються досить часто.

Підстави для втрати громадянства в Китаї

Статті 9 і 10 Закону передбачають такі причини для втрати китайського громадянства:

  • Переїзд на постійне проживання за межі Китаю з подальшим оформленням громадянства в іншій країні.
  • Добровільна відмова від китайського паспорта.

Вартість оформлення громадянства Китаю

При подачі заяви на громадянство Китаю в Міністерство громадської безпеки вартість обробки становить 50 юанів, а сертифікат натуралізації – 200 юанів. У Гонконзі стягується первинний реєстраційний внесок в розмірі 1730 місцевих доларів, який не повертається незалежно від прийнятого рішення. Після видачі свідоцтва про надання громадянства вноситься аналогічна сума. Тобто загальна вартість становить 3460 гонконгських доларів.

Тож як ви зрозуміли, отимати громадянство Китаю цілком реально, варто лиш виявити наполегливість послідовність в досягнені цієї мети. Проте, якщо ви вагаєтесь і ще не прийняли остаточного рішення, ми можемо вам порадити підшукати роботу в Європі та пожити трохи там. Звичайно такої екзотики як у Китаї ви там не знайдете проте, ми впевнені, що там ви отримаєте не менше яскравих вражень.