Норвегія несподіваним способом бореться з глобальним потеплінням

У Норвегії успішно працюють спеціальні супермаркети, які реалізують товари з терміном придатності.

Переважна більшість європейських супермаркетів воліють продавати тільки свіжий хліб, а той, який вже пролежав на прилавку протягом доби, не реалізується. Але в Норвегії вирішили по іншому, відкривши спеціальні супермаркети, в яких запросто можна купити якісні, непрострочені продукти від 30 до 90 відсотків дешевше, ніж у звичайному супермаркеті.

специальные супермаркеты в Норвегии

У них можна знайти різні закуски, напої, макаронні вироби, хліб та інші продукти, які могли б піти на утилізацію через закінчення терміну вживання.

Одночасно з тим, що покупці мають можливість заощадити гроші, магазини відіграють велику роль у захисті навколишнього середовища, а це для Норвегії дуже важливий фактор. Дані вражають: відповідно до статистики, жителі країни щорічно викидають на смітник близько 350 тисяч тонн їжі. Щоб зробити цю їжу в атмосферу викидається стільки ж вуглекислого газу, скільки за той же час виробляють 400 тисяч автомобілів. Ці підрахунки дали можливість ініціювати норвезькому уряду національну кампанію по боротьбі з продуктовими відходами.

За словами державного секретаря міністерства клімату Норвегії Ахтле Хамара «в порівнянні з 2015 роком нам вдалося знизити кількість продуктових відходів на 14 відсотків».

Більшість норвезьких громадян не приховують, що знижки мотивують їх куди сильніше, ніж «зелені» кампанії уряду.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про супермаркетах однієї з мереж, що працюють у Польщі, які організували спеціальні полиці, де зібрані продукти, вироблені в Україні.

Джерело: www.eurabota.ua

10.10.2018