Вид на проживання в Бельгії

Бельгія – одна з найпривабливіших країн для іммігрантів з усього світу.

Населення, яке в 2018 році налічує понад 11,5 млн осіб, практично на чверть складається з іноземних громадян і осіб, які взяли бельгійське громадянство. У країні три офіційні мови – французька, нідерландська, німецька, багата культура і традиції, високий рівень життя, стабільна економіка, зручне географічне розташування, чудова кухня і ще дуже багато достоїнств з точки зору потенційної імміграції.

Бельгія фото

Концентрація в Бельгії маси найважливіших міжнародних політичних і економічних організацій значно підвищує загальну кількість іноземців, які тимчасово або постійно проживають у країні. Для того, щоб переїхати в Бельгію на тривалий період (понад 3 місяці), потрібно отримати вид на проживання (ВНП).

Зрозуміло, для цього повинні бути законні підстави, наприклад офіційне працевлаштування, реєстрація бізнесу, навчання, возз’єднання сім’ї та деякі інші причини. Далі дізнаємося, як отримати ВНП у Бельгії та розглянемо докладніше основні способи.

ЗМІСТ

  1. Як отримати посвідку на проживання в Бельгії
  2. Підстави для отримання посвідки на проживання в Бельгії

Як отримати посвідку на проживання в Бельгії

Громадяни третіх країн, тобто які не входять у Європейський союз, наприклад українці, для отримання посвідки на проживання в Бельгії насамперед мають звернутися в бельгійське консульство у своїй країні та відкрити довгострокову візу (тип D). Співробітники дипломатичного відомства нададуть необхідне сприяння в підготовці документів і уточнять окремі вимоги до іноземців, залежно від мети переїзду.

Після прибуття до Бельгії не пізніше ніж через 8 днів необхідно з’явитися в муніципальний адміністративний офіс (maison communale/gemeentehuis) за місцем проживання для реєстрації в реєстрі іноземців. Це обов’язкова процедура для всіх осіб, які планують перебування в Бельгії понад 3 місяці. Дуже важливо зібрати максимальну кількість документів, що підтверджують законне перебування в країні та право на отримання бельгійського ВНП.

Залежно від ситуації, вимоги до переліку документів можуть відрізнятися. Виділимо основні:
  1. Дійсний закордонний паспорт.
  2. Мінімум чотири кольорові фотографії.
  3. Медична страховка.
  4. Довідка про відсутність судимості та небезпечних захворювань.
  5. Підтвердження місця для проживання в Бельгії (договір оренди або доказ наявності нерухомості у власності).
  6. Доказ фінансової забезпеченості (виписка з банку, трудовий контракт, стипендія тощо).
  7. Підстави для отримання посвідки на проживання: дозвіл на роботу, зарахування до вищого навчального закладу, свідоцтво про шлюб та інші причини.

Протягом декількох тижнів документи знаходяться на розгляді, і в разі позитивного рішення іноземець отримує спеціальну ID-карту, іншими словами – вид на проживання. Спочатку ВНП видається на один рік із правом продовження. Безперервне проживання в Бельгії понад 5 років дозволить оформити постійне проживання, а за певних умов і громадянство.

Підстави для отримання посвідки на проживання в Бельгії

ВНП у Бельгії з метою возз’єднання сім’ї

До іноземця з видом на проживання в Бельгії можуть приєднатися члени сім’ї та матеріально залежні родичі:

  1. Законне подружжя і партнери.
  2. Неповнолітні діти (до 18 років), в тому числі і прийомні.
  3. Родичі на утриманні, включаючи повнолітніх дітей та батьків, якщо опікунство оформлено офіційно.

Возз’єднання сім’ї фото

Для отримання ВНП у Бельгії на підставі возз’єднання сім’ї іммігранту потрібно документально підтвердити спорідненість, а також мати достатню житлову площу та рівень доходу для проживання в країні всіх родичів.

ВНП у Бельгії з метою працевлаштування

Для професійної імміграції до Бельгії з подальшим отриманням дозволу на проживання передусім необхідно знайти бельгійського роботодавця, який оформить іноземцю дозвіл на працевлаштування. Зробити це не так просто. Рівень кваліфікації, мовні навички та освіта, а найголовніше, конкуренція з місцевими громадянами і європейцями грають в цьому питанні ключову роль.

Залежно від терміну перебування в країні, статусу іноземця та деяких інших факторів, існують різні типи дозволів на роботу в Бельгії (А, В, С). Однак найпрестижнішим способом працевлаштування вважається Блакитна карта ЄС (Blue Card EU). Документ видається тільки висококваліфікованим фахівцям із достатнім досвідом і заробітною платою не менш ніж 51,9 тисячі євро на рік.

ВНП у Бельгії з метою навчання

Навчання в одному з бельгійських вузів перелбачає оформлення посвідки на проживання. У Бельгії досить якісна освіта, і дипломи місцевих університетів котируються практично в усьому світі; багато програм представлено англійською мовою. Здебільшого ВНП видається тільки під час вступу до акредитованого навчального закладу у Бельгії на денне відділення.

Навчальний заклад у Бельгії фото

Основні вимоги до іноземного студента:

  • Підтвердження про зарахування до бельгійського вишу.
  • Доказ наявності фінансових засобів для проживання в Бельгії. У 2018 році ця сума має бути не менш ніж 642 євро на місяць.

У середньому вартість навчання в бельгійських університетах для громадян третіх країн (за межами ЄС) становить від 890 до 4175 євро на рік.

ВНП у Бельгії з метою ведення бізнесу

Інвестиційна привабливість Бельгії відома у всьому світі. Цьому сприяє зручне географічне розташування, високий рівень доходів населення, ефективна податкова політика уряду, прозора правова система і багато інших чинників. Однією з основних умов для отримання посвідки на проживання в Бельгії іноземцями, зокрема українцями, через ведення в країні підприємницької діяльності є оформлення професійної карти.

Тільки наявність цього документа дозволить повноцінно вести бізнес в Бельгії й оформити ВНП. Місцеві чиновники детально розглядають кожну заявку, а саме перспективність бізнес-проекту, фінансові можливості, досвід і навички підприємця, а головне – майбутню вигоду від конкретного виду діяльності для бельгійської економіки.