Виїзд дитини за кордон

Поїздка за кордон із дітьми фото

Поїздка за кордон із дітьми має безліч нюансів, які починаються вже на етапі підготовки. Якщо дорослому зазвичай досить мати закордонний паспорт і візу, то для виїзду неповнолітніх мандрівників найчастіше потрібний ще й дозвіл на перетин кордону. Необхідність його оформлення залежить від того, в чиєму супроводі дитина залишає батьківщину і в яку країну прямує.

ЗМІСТ

  1. Хто перевіряє законність виїзду неповнолітніх осіб
  2. Подорож із батьками
  3. Виїзд дітей з одним із батьків
  4. Поїздка в супроводі інших осіб
  5. Самостійна подорож
  6. В’їзд дітей до іншої держави

6.1. Коли знадобиться дозвіл батьків

6.2. Коли дозвіл на поїздку не потрібний

  1. Оформлення згоди батьків на виїзд дітей

7.1. Якщо другий батько відсутній (батько або мати)

  1. Заборона на виїзд за кордон
  2. Закордонний паспорт неповнолітньої особи

Хто перевіряє законність виїзду неповнолітніх осіб

Закон будь-якої держави встановлює певні правила як для в’їзду на свою територію іноземців, так і для виїзду власних громадян. Щодо дітей більшість країн перевіряє, чи не відбувається їх вивезення з батьківщини проти волі законних представників. Для підтвердження законності вивезення батьки (опікуни, піклувальники, усиновителі) повинні дати згоду на поїздку неповнолітньої. Залежно від законів країн виїзду і в’їзду знадобитися така згода може кілька разів:

  • при подачі документів на візу, якщо вона необхідна;
  • при виїзді з країни постійного проживання;
  • при проходженні паспортного контролю в країні, в яку неповнолітній прибув.

Порядок зарубіжної поїздки регулюється законодавством двох держав: батьківщини мандрівника і країни, куди він прямує. Тому, з’ясовуючи питання про необхідність нотаріального дозволу, потрібно враховувати правила обох країн.

Попросити особу, яка супроводжує дитину, підтвердити законність її перевезення можуть і співробітники авіакомпаній, щоб уникнути проблем, пов’язаних із незаконним вивезенням дітей.

Подорож із батьками

Якщо діти направляються за кордон з батьками, то ніякого додаткового дозволу на виїзд не потрібно.

Однак іноді все-таки доцільно оформити дозвіл на подорож дитини за межі своєї країни, навіть якщо її будуть супроводжувати обоє батьків. Наприклад, коли сім’ї необхідно отримати багаторазову довгострокову візу. Такі дозволи нерідко дають окремі держави Шенгенської угоди, Болгарія, Хорватія та інші країни. Але найчастіше «довгу» візу отримують лише батьки, а дітям проставляють дозвіл на перебування в рамках заявленої поїздки.

Нотаріус фото

Щоб цього уникнути, рекомендується оформити у нотаріуса дозвіл від кожного з батьків на подорож дитини спільно з іншим на час, що перевищує термін запитуваної візи. Такі випадки не є рідкістю, тому у вас не повинні виникнути проблеми під час укладання договору. А якщо вам пощастить і ви знайдете висококласного фахівця, то ця процедура не забере багато часу.

Виїзд дітей з одним із батьків

Подорож дитини в супроводі тільки мами або тата – ситуація досить поширена. У різних держав щодо цієї ситуації свої правила: одні країни вимагають дозвіл на поїздку від батька, який залишився на батьківщині, а інші – ні.

Якщо дитина і супроводжуючий його батько/матір мають різні прізвища, їм необхідно підтвердити родинні зв’язки. Для цього надається свідоцтво про народження неповнолітнього або український паспорт одного з батьків з позначкою про дітей.

Поїздка в супроводі інших осіб

Відправляючи неповнолітнього в подорож з іншими родичами або іншими особами, слід оформити довіреність на їх супровід. Формально буде достатньо згоди хоча б одного з батьків – у тому випадку, якщо другий не заявляв про заборону на закордонні подорожі дитини. Однак при проходженні паспортного контролю в країні прибуття фахівці цілком можуть зажадати згоду як від матері, так і від батька. Тому в разі поїздки дітей окремо від батьків надійніше оформити згоду їх обох. При цьому можна скласти один документ, в якому і мати, і батько дають свій дозвіл на поїздку дитини за кордон.

Самостійна подорож

Згаданий закон не забороняє неповнолітнім українцям самостійно їхати за кордон. Існує наказ Міністерства транспорту, згідно з яким встановлено такі правила перевезення дітей:
  • до 2 років – суворо в супроводі дорослих;
  • з 2 до 16 років – під наглядом компанії, яка здійснює перевезення (якщо вона надає такі послуги); вивезення дітей, які не досягли 16 років, відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України здійснюється за нотаріально посвідченим дозволом другого з батьків.
  • з 16 років дозволено самостійну подорож (п. 3 ст. 313 Цивільного кодексу).

Таким чином, досягнувши 16 років, дитина теоретично може відправлятися в іншу країну самостійно. І для цього їй знадобиться згода на виїзд, яке батьки склали у нотаріуса. Як і у випадку з іншими супроводжуючими, рекомендуємо оформити дозвіл і від мами, і від тата.

В’їзд дітей до іншої держави

Виїхати з батьківщини – це лише півсправи, не менш важливо вдало пройти паспортний контроль в країні призначення. Прикордонні служби багатьох держав в певних випадках можуть зажадати при в’їзді неповнолітнього мандрівника дозвіл від батьків або одного з них. Це стосується випадків, коли дитина прибуває в супроводі тільки матері або батька, інших осіб або самостійно.

На практиці нотаріальний дозвіл на закордонну поїздку перевіряється далеко не кожен раз, однак право таке у прикордонників є. Якщо дитина і його супроводжуючі не викликають підозри, то цілком ймовірно, що документ при в’їзді в країну так і залишиться незатребуваним. Підозрілим можуть розцінити неадекватну ситуації поведінку дорослого або дитини, їх явну зовнішню несхожість, невідповідність соціального статусу (це може виявлятися, наприклад, в одязі), а також інші ознаки.

Коли знадобиться дозвіл батьків

Без оформлення нотаріальної згоди батьків мандрівникові, який не досяг 18 років, не обійтися в таких випадках:
  1. При поїздці в супроводі будь-яких осіб, окрім батьків, в будь-яку країну, незалежно від того, «візова» вона чи ні. Винятків з цього правила мало, і це в основному екзотичні для нас країни, наприклад Болівія.
  2. При самостійній подорожі в будь-яку країну.
  3. При поїздці в більшість країн далекого зарубіжжя в супроводі одного з батьків. Це всі учасники Шенгенської угоди, а також інші європейські країни: Великобританія, Болгарія, Кіпр, Румунія, Хорватія, Боснія і Герцеговина. Крім того, дозвіл знадобиться і для відвідин США, Канади, Австралії, Нової Зеландії, Китаю, Таїланду, Японії, Сінгапуру, Малайзії, Ізраїлю, ОАЕ та інших держав.

Найімовірніше, дозвіл від батьків буде потрібний вже на етапі оформлення візи. Але навіть якщо вона вже отримана, документ потрібно взяти з собою, оскільки при проходженні паспортного контролю фахівці прикордонної служби можуть його перевірити.

Коли дозвіл на поїздку не потрібний

Деякі держави не вимагають від українців згоди на поїздку дітей за умови, що вони подорожують з матір’ю або батьком. В цьому випадку нотаріальний дозвіл не знадобиться при поїздках в такі країни:

  1. Ближнє зарубіжжя – Білорусь, Казахстан, Вірменія, Азербайджан, Грузія, Таджикистан, Узбекистан.
  2. Інші країни – Туреччина, Єгипет.

На кордонах інших туристичних країн, наприклад, Домінікани, Куби, Тунісу, за відгуками туристів, дозвіл на виїзд дитини запитують вкрай рідко. Однак це не означає, що не потрібно його оформляти, адже вимагати його прикордонники можуть саме у вас.

У зв’язку з напруженою політичною обстановкою, яка склалася в останні роки між Росією і Україною, поїздки неповнолітніх осіб в цю країну слід оформляти за всіма правилами.

Це означає, що дитині будуть потрібні такі документи:
  • закордонний паспорт;
  • свідоцтво про народження;
  • дозвіл на виїзд від батьків, якщо вона їде без них;
  • для бабусь, дідусів та інших супроводжуючих осіб – нотаріальна довіреність від кожного з батьків.

Виїзд з неповнолітніми українцями в Росію детально описаний у «Правилах перетинання державного кордону громадянам України».

Оформлення згоди батьків на виїзд дітей з території України

Дозвіл батьків на поїздку дітей за межі країни постійного проживання оформляється у нотаріуса. Він має містити дані дитини та довіреної особи, а також інформацію про майбутню поїздку. Знадобляться паспорта батьків і дитини, а також її свідоцтво про народження (паспорт у вигляді айді-картки).

Дозвіл на виїзд дитини може бути дано до конкретної дати, на певний період або до настання неминучої події – закінчення візи, терміну дійсності паспорта або настання повноліття. Це означає, що можна дати згоду на виїзд дитини не тільки на конкретну поїздку, але й, наприклад, на весь термін дії довгострокової візи. Найчастіше доцільно вчинити саме так, особливо з огляду на той факт, що послуги нотаріуса коштують грошей. Зараз орієнтовна ціна оформлення згоди батьків на виїзд дитини становить 400-500 гривень.

Якщо другий із батьків відсутній (батько або мати)

Часом дитина має лише одного батька, і цей факт на прикордонному контролі або під час отримання візи вимагає підтвердження. Залежно від ситуації необхідно запастися такими документами:

  • свідоцтвом про смерть, якщо другий із батьків помер;
  • судовим рішенням про недієздатність другого батька;
  • рішенням суду про те, що другий із батьків позбавлений батьківських прав;
  • довідкою з поліції про те, що місцезнаходження другого батька невідомо (для цього необхідно не менше ніж за 3 місяці звернутися в поліцію із заявою про розшук).

Якщо батько перебуває в місцях позбавлення волі, то згода на виїзд дитини за кордон складається ним за місцем перебування у вільній формі та засвідчується начальником виправної установи.

Заборона на виїзд за кордон

Закон дозволяє батькові заявити про незгоду на виїзд дитини за межі України. Це можна зробити в будь-який час і без пояснення причин. При цьому виїхати з дитиною за кордон не зможе і сама особа, яка подала заяву про заборону.

Закон не вимагає оповіщення про заборону виїзду другого з батьків. Це означає, що зіткнутися з таким неприємним явищем можна при спробі оформити (переоформити) дитині закордонний паспорт або виїхати з країни. Однак наявність заборони можна перевірити заздалегідь, подавши відповідний запит до місцевого відділу міграційної служби.

Зняти накладену заборону на виїзд або надати її, якщо другий із батьків необґрунтовано відмовляється дати дозвіл, можна лише через суд. Необхідно довести, що поїздки за кордон відповідають інтересам неповнолітнього, а заборона, навпаки, суперечить їм. Наприклад, що виїзд за межі батьківщини необхідний для навчання, лікування та інших важливих цілей. Якщо суд вважатиме ці аргументи переконливими, заборона може бути знята.

На відміну від загальногромадянського паспорта, який видається з 14 років, паспорт для закордонних поїздок можна отримати в будь-якому віці. І зробити це доцільно, оскільки в паспорти нового зразка (біометричні) дані про дітей більше не вносяться. Якщо дитина вписана у паспорт батьків старого зразка, то до закінчення терміну його дії відправлятися в поїздку він може без оформлення власного документа. Однак, згідно з роз’ясненнями правового відділу МВС України, рекомендується все ж оформити на дитину власний паспорт.

Документи для перетинання кордону неповнолітнім

Документи фото

Неповнолітні діти можуть перетинати кордон України із закордонним паспортом, проїзним документом або закордонним паспортом батьків (з внесеними даними про дитину).

З 1 квітня 2015 р. Міграційна служба України припинила виготовлення проїзних документів для дітей, однак можуть застосовуватися до закінчення терміну дії, але максимум до 1 квітня 2019 року.

Таким чином, найближчим часом закордонний паспорт для дитини буде єдиним чинним документом для перетину кордону. Термін дії документа для дітей, які не досягли 16 років, – 4 роки. Після 16 років закордонний паспорт видається на 10 років.

Незважаючи на те, що закони України вимагають оформлення дозволу на виїзд дітей лише в разі поїздки без батьків, варто все ж оформити документ «із запасом». Якщо дитина подорожує без батьків, доцільно підготувати згоду на поїздку від них обох, а якщо з одним із них – заручитися нотаріальним дозволом другого. Безумовно, слід оформити неповнолітньому власний закордонний паспорт, навіть якщо він вписаний в документ батька старого зразка. Туристична поїздка – не та ситуація, яку варто затьмарювати складнощами, тому перед нею рекомендуємо дотриматися всіх формальностей.