Як відкрити бізнес у Словенії

Словенія – невелика держава в Альпійсько-Дунайському регіоні Центральної Європи. Вдале географічне розташування і членство республіки в Європейському союзі роблять бізнес у Словенії привабливим для іноземців.

Словенія фото

ЗМІСТ:

  1. Візи в Словенію: типи і способи отримання

1.1. Які потрібні документи

  1. Особливості ведення бізнесу в Словенії

2.1. Законодавча база для бізнесу

  1. Реєстрація бізнесу в Словенії
  2. Як купити бізнес
  3. Банківський сектор Словенії
  4. Бізнес у Словенії для громадян СНД
  5. Особливості бізнес-імміграції

Візи в Словенію: типи і способи отримання

Візи в Словенію належать до шенгенських віз. Вони поділяються на короткострокові та довгострокові, одноразові та багаторазові. Бізнес-візи, так само як і робочі, студентські, належать до довгострокових. Гостьові й туристичні дозволи на в’їзд можуть видаватися як на невеликий, так і на тривалий проміжок часу.

За візами можна звернутися як до посольств і консульств Словенії та деяких інших європейських держав, так і у візові центри.

Які потрібні документи

Згідно з інформацією, представленою насайті Посольства Республіки Словенія, для отримання бізнес-візи необхідні такі документи:
  • заповнена анкета;
  • кольорова фотографія 3,5 х 4,5 см;
  • висновок міністерства, яке здійснює зовнішньоекономічне співробітництво, про можливість надання бізнес-візи;
  • довідка про працевлаштування і посади в штаті підприємства на території Словенії;
  • документи, що засвідчують наявність необхідної суми для проживання;
  • медична страховка на весь період дії візи зі страхувальною сумою не менше 30 тисяч євро.

Особливості ведення бізнесу в Словенії

Хоча коло пропонованих республікою ділових перспектив з економічної точки зору не дуже широке, підприємницька діяльність в Словенії дає чудові шанси виходу на Південну Європу.

З точки зору організації та координації основних бізнес-процесів Словенія не відрізняється від інших країн. Тут розроблена законодавча база для підприємницької діяльності, визначені форми компаній, налагоджена банківська система для фінансової взаємодії. Будь-яка людина, що підходить під певні критерії, такі як, наприклад, наявність навичок і засобів для ведення бізнесу, має право відкрити фірму в Словенії.

Найбільш розвинені такі галузі, як фармацевтика, машинобудування, сільське господарство, будівництво, транспортні послуги, хімічна промисловість, видобуток корисних копалин. Також завжди попитом користуються послуги населенню – перукарні, бухгалтерські, юридичні, консалтингові. Природно, банківська, освітня, туристична сфери, ресторанний бізнес та нерухомість теж займають тверду нішу.

Законодавча база для бізнесу

Хоча Словенія є дорогою країною, однак вона приваблює іноземних бізнесменів. Стабільна законодавча база з високим правовим захистом підприємницької діяльності забезпечує надійність ведення бізнесу. Крім того, є можливість отримання словенського громадянства для успішних іноземних підприємців, які відкрили справу в цій країні. Послідовність відкриття бізнесу визначена так:

  • вибір типу організації;
  • визначення складу засновників;
  • підписання статуту;
  • відкриття банківського рахунку з наступним внеском початкового капіталу;
  • отримання приватного податкового номера та свідоцтва;
  • реєстрація компанії.

Податок для всіх форм бізнесу фіксований – 25%.  

Реєстрація бізнесу в Словенії

Реєстрація компанії в Словенії

Отже, реєстрація компанії в Словенії має кілька стадій. Перш за все слід визначити організаційно-правову форму зі списку:

  • закрита компанія з обмеженою відповідальністю;
  • відкрита акціонерна компанія з обмеженою відповідальністю;
  • товариство з необмеженою відповідальністю. У нього повинні бути хоча б два засновники – генеральні партнери, керуючі компанією;
  • акціонерне товариство з обмеженою відповідальністю.

Далі потрібно оформити первинну документацію – надати довідку про несудимість, отримати ІПН та особистий ідентифікаційний номер. Якщо документи оформляються за допомогою повноважного представника, він повинен мати довіреність. Ця особа надасть необхідні документи до Реєстру фірм у Словенії, податкову службу та інститут медичного страхування.

Наступний крок – реєстрація назви компанії. Після цього відкривається тимчасовий рахунок у словенському банку, куди вносяться 7500 євро як статутний капітал. Сертифікат про депозит, виданий банком, потрібен для надання в державну Службу одного вікна, де і відбувається реєстрація.  

Як купити бізнес

Для купівлі бізнесу в Словенії не буде потрібно нічого, крім капіталу та вміння зробити правильний вибір. Якщо ви зважилися на придбання, варто ознайомитися з величезною кількістю комерційних пропозицій. Їх можна знайти в просторах інтернету або досліджувати особисто. Пильність, грамотний аудит документів посередника і перевірка відсутності боргів за допомогою фірм, котрі спеціалізуються на цьому, дозволять не стати жертвою обману.

Банківський сектор Словенії

Банківська система республіки представлена ??державними та приватними установами. Очолює їх Банк Словенії – незалежна неурядова організація. З уведенням євро як національної валюти Банк Словенії входить у Євросистему. Відповідно до договору про заснування Європейського співтовариства, банк-регулятор виконує такі завдання:

  • координує кредитно-грошову політику;
  • бере участь в управлінні валютними резервами Європейського Союзу;
  • стежить за належним функціонуванням платіжних систем.  

Бізнес у Словенії для громадян СНД

Як відомо, у жителів СНД популярна імміграція в європейські країни, в тому числі до Словенії. Продавши нерухомість на батьківщині, мігранти використовують ці кошти для розвитку нового бізнесу. Також є можливість розширення компанії. Наприклад, у зв’язку з військовими діями і нестабільною ситуацією зросла кількість охочих відкрити українську філію в Словенії.

Громадянам СНД, що володіють порівняно невеликим капіталом, доступний довгий список видів діяльності на території Словенії. Шиномонтаж і транспортні послуги, в тому числі вантажоперевезення, користуються великим попитом. Відкриття екологічної ферми, магазину чи лавки – ще одна популярна ніша.

Екологічна ферма фото

Здавання в прокат різних речей – від відеокамер до велосипедів, від телевізорів до автомобілів – також прекрасний варіант.

Особливості бізнес-імміграції

Бізнес-імміграція до Словенії дає можливість підприємцю розширити діяльність на територію всього Євросоюзу. Але для переїзду з метою відкриття своєї справи потрібно виконати ряд умов:

  • підтвердити залежно від запропонованого виду бізнесу наявність суми від 10 до 100 тисяч євро;
  • мати юридичну адресу в Словенії;
  • підтвердити компетентність в обраному виді діяльності: це можуть бути рекомендації від колишнього роботодавця або документи (фінансові звіти, аудиторська оцінка) про успішне ведення аналогічного бізнесу на батьківщині;
  • не мати небезпечних захворювань і судимостей.

За відповідності перерахованим критеріям бізнес-іммігрант може отримати дозвіл на переїзд для всієї родини; при цьому не висувається вимога про володіння словенською мовою. ВНП (вид на проживання) для таких мігрантів продовжується кожні два роки, а клопотати про громадянство їм можна через 8 років постійного проживання в країні.