Мінімальна і середня зарплата в Литві

Ви плануєте переїхати у Литву? Цей аналіз середньої і мінімальної зарплати допоможе вам краще зрозуміти економіку країни. Зі статті ви дізнаєтеся, яка середня оплата праці по країні і в великих містах Литви, які професії найбільш високооплачувані і яких фахівців не вистачає.

Литва – країна Прибалтики, яка може похвалитися прекрасною природою і архітектурою. Держава входить до складу ЄС і знаходиться на шляху свого поступового розвитку. І хоча середня зарплата в Литві ще на низькому рівні в порівнянні з розвиненими країнами Європи, але вона в кілька разів вище, ніж в Україні і буде рости в найближчі роки, навіть якщо це зростання буде досить скромним. Багато наші співвітчизники обирають для роботи саме країну Литва.

Литва фото

У сьогоднішній статті ми проаналізуємо середню та мінімальну зарплату в Литві в 2017 році. Також ви дізнаєтеся, які професії найбільш затребувані, скільки заробляють іноземні громадяни і який сплачують прибутковий податок.

Мінімальна оплата праці та рівень життя

У Литві мінімальна зарплата встановлюється на законодавчому рівні з урахуванням 8-годинного робочого дня (40 годин на тиждень). З 1 липня 2017 року, після вступу в силу нового Трудового кодексу, мінімальна заробітна плата може застосовуватися тільки до некваліфікованої робочої сили.

У 2017 році мінімальна зарплата в Литві порівняно з 2016 р. збільшилася на 8,7 % (30 €) та становить 380 євро. Мінімальна погодинна ставка становить 2,32 євро. Прожитковий мінімум в Литві 2016 року визначив країну на передостанні позиції в Євросоюзі після Румунії та Болгарії. З початку 2018 уряд пропонує збільшити мінімальний оклад ще на 20 євро до 400.

За офіційними даними «мінімалку» отримує п’ята частина литовських працівників, у тому числі тих, що працюють неповний день. Приблизно половина з них заробляють мінімальний оклад при повній зайнятості. Відсутність інших неофіційних доходів означає, що кошти до існування нелегким, тому розмір мінімальної заробітної плати є особливо важливим для найбільш вразливих верств населення. Перевагою є те, що ціни в Литві на продукти і житло невисокі..

Середня оплата праці

Згідно з офіційною статистикою, протягом року середня заробітна плата в Литві порівняно з 2016 р. збільшилася на цілих 8 відсотків. Аналітики вважають, що в наступному році вона продовжить своє зростання.

Середня зарплата в Литві у другому кварталі 2017 року составла 838,7 євро, а після сплати податків – 659. Зверніть увагу, що існує поняття зарплати брутто (до сплати податків) і нетто – чиста заробітна плата, розрахована шляхом вирахування обов’язкових соціальних внесків і податку на доходи, що сплачуються працівниками із загальної заробітної плати.

При аналізі середньої статистики окладів слід звернути увагу на той факт, що середня заробітна плата між містами і сферою діяльності в Литві може значно відрізнятися. Також середня зарплата в Литві відрізняється в залежності від статі, професії, кваліфікації і стажу. Так, чоловіки в третьому кварталі цього року заробляють на 138,6 євро більше жінок. Згідно зі статистикою середня заробітна плата для жінок (за винятком індивідуальних підприємств) становила 781,9 євро, для чоловіків – 920,5 євро.

Середня зарплата в найбільших містах Литви

МістоСереднє значення
бруттонетто
Вільнюс893686
Клайпеда845653
Каунас803623
Паневежис759591
Алітус718563
Шауляй715560

Найменший рівень зарплат по країні спостерігався в Вилкавишкском, Зарасайском і Калварийском районах (у середньому 585 євро).

Затребувані професії

Уряд Литви затвердив список затребуваних в країні професій. Іноземним фахівцям з країн СНД, що входять в цей список, буде набагато простіше влаштуватися на роботу в Литві і отримати литовський вид на проживання. При цьому зарплата буде вищою за середню.

У список входять висококваліфіковані фахівці таких сфер:

1) ІТ;

2) інженерія;

3) фінанси;

4) авіапрацівників – авіаінженер, механік і авіатехнік.

Серед низькокваліфікованого персоналу в дефіциті кухарі, продавці, кравці, робітники з/х, вантажники. Особливо популярні водії зі стажем і фахівці у сфері будівництва, які в місяць заробляють більше тисячі євро.

Хто скільки отримує. Зарплата в Литві за професіями

СпеціальністьСередня зп брутто
суддя2 900
програміствід 1 000
інженер1 300 і вище
вчитель520 – 1 100 (залежно від стажу)
лікар1 400
медсестра730
фармацевт840
поліцейський· молодший склад – 600;

· середній -750

· старший – 1 000.

кухар4,5 на годину
далекобійник1 500
водій1 000
кваліфікований будівельник1 300
двірник600
зварювальник800
сантехніквід 600

Податки з зарплати

Податки в Литві досить помірні, що трохи знижує навантаження на невисокі зарплати. Урядом встановлено єдиний прибутковий податок незалежно від суми річного доходу. Кожен працівник зобов’язаний із заробітної плати сплачувати 15% податку на доход, медичне і соціальне страхування (6 та 3 відсотки відповідно).

Середня зарплата іноземців

У зв’язку з тим, що багато литовці виїжджають в інші країни Європи на більш високооплачувану роботу, в Литві дефіцит робочої сили. Згідно литовському законодавству зарплата офіційно працевлаштованого іноземця не може бути менше, ніж у мешканця Литовської Республіки, який працює на одного і того ж роботодавця, а також менше валовий середньомісячної заробітної плати по країні.

Найпопулярніші вакансії серед українців у Литві – водій-далекобійник і будівельник. У середньому представники цих професій заробляють від 1000 євро.

Не вистачає також медпрацівників, програмістів, інженерів, вчителів і т. д. У багатьох сферах не потрібно навіть знання литовської мови, так як часто литовці знають російську. Хороші умови в Литві для створення власного бізнесу. У такому випадку легко отримати ВНЖ і переїхати жити в Європу.

Підводимо підсумки

Можливість отримати роботу та іммігрувати в Литву не так і важко. І хоча зарплати за європейськими мірками невисокі, але українцям можна заробити хороші гроші в порівнянні з доходами на батьківщині. Умови праці для іноземних працівників нічим не відрізняються від корінних жителів. До того ж, з наступного року середня зарплата в Литві підніметься у багатьох сферах.

На сьогоднішній день вакансій з цієї країни багато. Заходьте в розділ «Робота в Литві» на сайті Eurabota.ua і ви знайдете сотні оголошень від перевірених роботодавців.