Грін-карта (Green card) США

Населення Сполучених штатів Америки в 2018 році становить близько 325,5 млн осіб. За офіційною інформацією американських і міжнародних організацій, таких як Інститут міграційної політики США і Департамент ООН з економічних і соціальних питань, сьогодні в Штатах проживає близько 42,4 млн мігрантів, або 13,1% від загальної кількості населення. А якщо врахувати дітей іноземців, які народилися на американській території, то цифра сягає 81 млн осіб, або 25%.

Щороку в США прибуває понад 1 млн осіб іноземного походження. Найбільше іммігрувати до Штатів прагнуть громадяни Індії, Китаю, Мексики, Канади та Філіппін. На частку цих країн припадає близько половини щорічного міграційного потоку. Більш того, існує величезна кількість нелегальних мігрантів, в основному з країн Латинської Америки, які направляються в США з надією на краще життя. Переважна більшість таких іноземців дуже швидко депортується на батьківщину.

Американські міграційні закони досить жорсткі, тому намагатися незаконно перетнути кордон США явно не варто. Головною метою будь-якого іноземця, який планує переїхати в Штати на довгостроковий період є отримання Грін-карти (Green card), або «Зеленої карти» США, яка дозволяє легально перебувати на території країни і забезпечує іноземцеві широке коло прав майже нарівні з місцевими громадянами.

Як отримати грін карту

Більше половини іммігрантів отримують документ на підставі родинних зв’язків, близько 15% – в результаті офіційного працевлаштування в Штатах, 13% становлять біженці, близько 5% виграють Грін-карту США за допомогою лотереї Diversity Immigrant Visa Program (DV). Існують і менш поширені способи отримання Green card, наприклад за допомогою інвестицій в американську економіку.

Про те, як отримати Грін-карту США в 2018 році, в тому числі громадянам України та інших іноземців з країн СНД, про основні вимоги і способи поговоримо далі в статті.

ЗМІСТ

  1. Що таке Грін-карта США
  2. Що дає Грін-карта США
  3. Основні способи отримання Грін-карти в 2018-2019 році

Що таке Грін-карта США

Насамперед потрібно розібратися, що являє собою Green card, які переваги дає і чим відрізняється від повноцінного американського громадянства.

Грін-карта США – це офіційний документ у вигляді пластикової карти в буквальному сенсі зеленого відтінку, який свідчить про те, що іноземець має право на постійне проживання і працевлаштування на американській території. Карта містить цифрове фото, відбитки пальців, термін дії та інші особисті дані власника.

Розглядає заяви і видає документ Служба громадянства та імміграції США – USCIS. Грін-карта оформлюється на умовний дворічний період або відразу на 10 років, з можливістю продовження. Постійне проживання в Штатах протягом 5 років дозволить отримати американський паспорт.

Основні відмінності Green card від повноцінного громадянства США:

Право на участь у виборах Green card

  • Відсутність можливості брати участь у виборах і голосувати.
  • Немає права залишати територію Сполучених Штатів на необмежений час (більше року).
  • Існує ймовірність анулювання Грін-карти та депортації з країни. Наприклад, в разі вчинення тяжких злочинів, підозри в тероризмі або шпигунстві.
  • Деякі обмеження в отриманні урядових пільг і субсидій.

З причин, зазначених вище, слід починати процедуру оформлення громадянства США якомога раніше.

Що дає Грін-карта США

  1. Безперешкодний виїзд і в’їзд в США без будь-яких обмежень, а також доступ до безвізового відвідування багатьох країн світу.
  2. Право на вільне працевлаштування, навчання в американських вузах і ведення підприємницької діяльності в Штатах.
  3. Доступ до пенсійного забезпечення в разі здійснення легальної професійної діяльності в США не менше 10 років, а також право на державні субсидії та фінансову допомогу для покриття витрат на освіту.
  4. Можливість забрати до себе близьких членів сім’ї, зокрема подружжя і дітей до 21 року, яким також буде видана «Зелена карта».
  5. Необмежені права на придбання власності – нерухомості, автомобілів і навіть вогнепальної зброї. Доступ до іпотечного кредитування, страхових послуг і податковим пільгам.

Основні способи отримання Грін-карти США в 2018-2019 році

  • Лотерея Diversity Immigrant Visa Program.
  • Возз’єднання сім’ї.
  • Шлюб з громадянином або постійним жителем США.
  • Офіційне працевлаштування (спонсорство).
  • Інвестиції.
  • Біженство і політичний притулок.

У даному відео коротко розповідається про основні способи одержання грін-карти

Зупинимося детальніше на кожному з варіантів і відповімо на питання як оформити Грін-карту в США.

Грін-карта США на підставі лотереї (DV)

Ось уже протягом 27 років, з 1990 року, Державний департамент США на підставі закону про імміграцію та громадянство проводить спеціальний розіграш (лотерею) з видачі Грін-карт іноземцям з країн з низьким рівнем імміграції до Сполучених Штатів. Щорічна кількість розіграних карт не може перевищувати 55 тисяч, в тому числі 5 тисяч відведені для громадян Нікарагуа і Центральної Америки.

Вимоги до країни для участі в програмі: кількість тих, хто виїхав до Штатів громадян за останні 5 років, не більше 50 тисяч осіб. Максимальна кількість Грін-карт для однієї держави не може перевищувати 7% від встановленої загальної квоти (55 тисяч). Росія, Україна та інші країни СНД в DV-2019 (2017 рік) участь брали.

Програма дозволяє урізноманітнити міграційний потік і дає шанс отримати Грін-карту в США іноземцям, які не мають можливості іммігрувати до Штатів іншим способом. Правда, деякі люди вважають таку ініціативу несправедливою, оскільки багато кваліфікованих і освічених громадян роками чекають і не можуть отримати заповітний документ, а випадкові іноземці навіть без знання мови і професійних навичок стають постійними жителями США без особливих зусиль.

Основні умови для кандидатів на отримання Грін-карти США за програмою Diversity Immigrant Visa: середня освіта або досвід роботи не менше 2 років за останні 5 років у професії, що вимагає навчання мінімум 2 роки. Це все. У разі, якщо заявка буде схвалена, «щасливчику» потрібно пройти співбесіду, медичне обстеження і зібрати перелік затверджених документів. Переїхати в Штати вийде не раніше, ніж через 1,5 року після виграшу в лотерею.

У 2017 році проводився розіграш Green card в США на 2019 рік. Подача заявок здійснювалася з 18 жовтня по 22 листопада. Хто не встиг взяти участь у розіграші DV-2019, зможуть спробувати отримати Грін-карту США восени 2018 року, коли буде проводитися лотерея DV-2020. Щороку умови практично не змінюються.

Грін карта на підставі участі у лотереї

Для участі в програмі необхідно в період з жовтня по листопад (конкретні дати) зайти на офіційний сайт лотереї Грін-карти Державного департаменту США dvlottery.state.gov і заповнити анкету. Заяви електронною поштою не приймаються. Процедура безкоштовна. Приділіть увагу правильності заповнення анкети, особливо вимогам до фотографії. Для перевірки технічних характеристик фото на сайті передбачений спеціальний інструмент.

Велика кількість компаній пропонують платні посередницькі послуги з відправлення заявок в DV. Робити цього не рекомендується, але, якщо з англійською мовою великі проблеми, можна звернутися. Головне – при заповненні анкети та реєстрації на офіційному сайті бути присутнім особисто.

Переможців лотереї вибирає комп’ютер методом випадкового відбору. Результати розіграшу DV-2019 відомі після 15 травня 2018 року і доступні на сайті до 30 вересня 2019 року. До цієї дати іноземець повинен пройти додаткові перевірки і співбесіди в американському консульстві. Володар Грін-карти США має право іммігрувати з сім’єю (подружжя і неповнолітні діти до 21 року).

Кількість бажаючих взяти участь у лотереї Diversity Immigrant Visa Program з кожним роком тільки збільшується. Наприклад, в 2015 році ця цифра перевищила 11 млн. Зазвичай відсоток переможців незалежно від країни становить не більше 1,5%. Шанси є у всіх. За офіційно опублікованими даними розіграшу DV-2015, серед європейських країн лідером за кількістю виданих Грін-карт стала Україна – 4679, далі йдуть Узбекистан – 4368 і Росія – 4103.

Грін-карта США на підставі возз’єднання сім’ї

Green Сard Сполучених Штатів можуть отримати близькі родичі американських громадян та іноземців з діючої Грін-картою, які виступають в якості спонсорів своєї сім’ї.

Грін карта на підставі воз'єднання сім'ї

У разі статусу постійного жителя США

  • Подружжя
  • Неодружені діти будь-якого віку, включаючи усиновлених і пасинків.

У разі статусу громадянина США

  • Подружжя.
  • Неодружені діти будь-якого віку, включаючи усиновлених і пасинків.
  • Батьки, в тому числі всиновлених.
  • Одружені діти будь-якого віку.
  • Брати і сестри.

Возз’єднання сім’ї – це один з найпоширеніших варіантів оформлення Грін-карти США, але в той же час для деяких категорій родичів – найбільш тривалий. Існують спеціальні «пільгові категорії» або «черги», на які встановлені фіксовані квоти на кількість щорічно видаваних карт. Наприклад, брати і сестри можуть чекати документ аж до 10 років.

Грін-карта США на підставі шлюбу або візи нареченої

Іммігрувати до Штатів і отримати Green Card мають право подружжя громадян і постійних жителів США, а також наречені (женихи) американців, які планують оформити шлюбні відносини. Для цих цілей місцевим законодавством передбачена багатоступенева процедура, що містить подачу заяв, проходження співбесід, надання доказів, що виключають фіктивність шлюбу, та інші перевірки.

Грін-карта на підставі шлюбу

Для нареченої/нареченого

  1. Твердий намір вступити в шлюб з американським громадянином (не пізніше 3 місяців після переїзду в США).
  2. Доказ відносин протягом не менше останніх 2 років (спільні фото, копії готельних рахунків, квитків на літак тощо).
  3. Юридичне право на вступ до шлюбу.

Для подружжя

  1. Чинний законний шлюб з громадянином США або постійним жителем.
  2. Відсутність шлюбних відносин з іншою особою.
  3. Доказ дійсності шлюбу (весільні фото, спільні діти, загальні банківські рахунки та інше).

Грін-карта США на підставі працевлаштування

Офіційна робота в США дозволить не тільки підвищити рівень доходу, але й дасть шанс на отримання «Зеленої карти». На території Штатів діє велика кількість робочих віз для трудових мігрантів. Основне завдання здобувача полягає в пошуку американського роботодавця, який не просто погодиться прийняти на роботу іноземця, а й посприяє в оформленні Грін-карти. Як правило, для цього потрібні відповідна освіта, кваліфікація, досвід, а головне – професія, котра вважається дефіцитною на місцевому ринку праці.

Грін-карта США на підставі працевлаштування фото

Виділимо основні категорії зарубіжних фахівців, які можуть претендувати на працевлаштування в США й отримання Грін-карти:

  • Талановиті професори та вчені.
  • Медичні працівники, включаючи медсестер і фізіотерапевтів.
  • Керівники та менеджери вищої ланки міжнародних компаній.
  • Релігійні діячі.
  • Володарі дефіцитних професій.
  • Інші кваліфіковані та рідше некваліфіковані фахівці, що представляють інтерес для роботодавців та влади Сполучених Штатів.

Грін-карта США на підставі інвестицій

Грін-карта на підставі інвестицій

Істотні фінансові інвестиції в американську економіку допоможуть отримати Грін-карту й іммігрувати в США. Передбачено дві основні вимоги:

  1. Сума інвестицій в компанію не менше 1 млн доларів, що забезпечить створення щонайменше 10 робочих місць і принесе користь економіці Штатів.
  2. Інвестиції в сумі не менше 500 тисяч доларів у компанію, розташовану в сільській місцевості або в регіоні з високим рівнем безробіття, який мінімум в півтора рази перевищує середньостатистичні показники по країні.

Грін-карта США на підставі біженства і політичного притулку

Постійне проживання в Сполучених Штатах надається деяким іноземцям, які залишили рідну країну через війни, голод, громадянські та політичні заворушення, необґрунтовано переслідуються владою або побоюються за своє життя і безпеку в майбутньому. Для отримання політичного притулку в Амереці докази повинні бути дуже істотними.