Хабар брексіта? Прем’єр-міністр Мей представляє фонд в 1,6 мільярда фунтів стерлінгів для міст-брекситів

Прем’єр-міністр Великобританії Тереза ​​Мей в понеділок опублікує плани зі створення фонду в 1,6 мільярда фунтів стерлінгів, який буде сприяти прискоренню економічного зростання в спільнотах, що підтримують Brexit. Міністри заперечують, що це був хабар, щоб отримати підтримку для її угоди про вихід з ЄС.

«Фонд сильніших міст», подробиці якого з’явилися в газетах минулого місяця, розглядається багатьма як частина Мейских зусиль, спрямованих на те, щоб заручитися підтримкою в її угоді з Brexit з боку опозиційних законодавців лейбористів, які представляють райони, особливо в північній Англії, які рішуче проголосували за вихід з Євросоюзу.

Великобританія повинна покинути блок в кінці місяця, і Мей, чия угода з Брюсселем про вихід зі складу уряду була відхилена переважною більшістю законодавців в січні, він пообіцяв парламенту проголосувати за переглянутою угоді до 12 березня.

Уряд заявив, що фонд буде спрямований на місця, які не поділяли думку про процвітання країни, і буде використовуватися для створення нових робочих місць, допомоги в навчанні людей і стимулювання економічної активності.

«Товариства по всій країні проголосували за Brexit як за вираження їх бажання побачити зміни; це повинно бути зміна на краще, з більшими можливостями і великим контролем », – йдеться в заяві Мей.

«У цих міст славна спадщина, величезний потенціал і, при правильній допомозі, їх чекає світле майбутнє».

Представник з фінансів опозиційної Лейбористської партії Джон Макдоннелл заявив, що фонд був “хабарем Brexit”.

«Ці міські фонди” пахнуть “відчаєм уряду, які зводиться до підкупу членів парламенту, щоб отримати голоси за їх руйнівний флагманський закон Brexit», – йдеться в заяві.

Проте, секретар спільноти Джеймс Брокеншір сказав, що гроші не були пов’язані з підтримкою угоди про зняття.

«Це фінансування є незалежно від результату,», – сказав він радіо BBC, коли його запитали, чи були гроші хабарем. Очевидно, що ми хочемо бачити угоду. Але немає, в цьому сенсі  ніяких умов ».

Один мільярд фунтів вже виділено, причому більше половини відправляється в міста на півночі Англії. Уряд заявив, що ще 600 мільйонів фунтів будуть доступні для громад по всій країні.

Критики сказали, що фонд, будучи розділеним між великими областями, не забезпечить окремим містам стільки грошей і не компенсує те, що вони втратили в результаті урядових скорочень в останні роки.

Брокеншір не сказав, скільки міст виграє, але сказав, що гроші можуть бути «перенаправленими».