Як оформити візу до Шотландії

Шотландія входить до складу Британського королівства. Це мальовничий куточок Великобританії, оточений скелястими вершинами та густими лісами. Найбільш популярні міста Глазго й Единбург приваблюють туристів своєю архітектурою й автентичністю. Зазвичай перші труднощі, з якими стикається мандрівник, – це віза.

Шотландія, скеліСьогодні в Шотландії буде потрібно оформити той самий дозвіл, що й для поїздки в Англію, Уельс, Північну Ірландію або Гібралтар. Ця віза називається британською, і правила її отримання однакові у всіх випадках. Так що відповідь на питання, чи потрібна віза до Шотландії, буде позитивною: так.

ЗМІСТ

  1. Які існують різновиди та категорії?
  2. Які документи знадобляться мандрівникові?
  3. Як оформити візу?

Які існують різновиди та категорії?

Залежно від терміну перебування на території королівства, може знадобитися віза одного з двох типів: для відвідувачів (термін дії до 6 місяців) або імміграційна. Віза до Шотландії не продовжується на довший термін, не можна міняти категорію (наприклад, туристична не зможе перетворитися на ділову). Однак якщо часто оформляти такий тип дозволу, то з часом термін дії може збільшуватися до двох, трьох або навіть п’яти років.

Візи для відвідування можуть бути туристичними, гостьовими, студентськими, діловими, культурними, для проходження лікування. Залежно від категорії, приїжджим надаються або забороняються певні можливості. Наприклад, неможливо пройти курс лікування будь-якого захворювання з туристичною або культурною візою, а гостьова не передбачає укладення шлюбу.

 віза до Шотландії

З огляду на те, наскільки приваблює мандрівників Шотландія, туристична віза має найбільшу популярність. У 2018 році її ціна становить 85 фунтів (близько 110 євро). Для дітей існує окремий, дитяче дозвіл. Зверніть увагу, що міграційна політика Британії дуже сувора, тому в посольстві варто вказувати правду про мету приїзду. Порушникам загрожують депортація і проблеми із в’їздом на територію держави надалі.

Які документи знадобляться мандрівникові?

  1. Закордонний паспорт, який буде дійсний ще мінімум 6 місяців. Повинно бути достатньо чистих аркушів. Обов’язково потрібно супроводити паспорт копією першої сторінки документа.
  2. Копія внутрішнього паспорта.
  3. Документи, які підтверджують сімейний стан (шлюб, діти).
  4. Фотографії 3,5х4,5 см, зроблені не раніше, ніж півроку тому, на білому тлі.
  5. Анкета, яка є на сайті посольства. Заповнювати її необхідно англійською і без помилок, оскільки можливості виправити що-небудь не буде.
  6. Підтвердження з місця роботи. Це довідка, надрукована на фірмовому бланку, з даними про організацію та працівника (адреса, прізвище начальника, стаж роботи). Крім того, обов’язково повинна бути приписка, що під час відпустки Вас не звільнять. Приватні підприємці приносять документи про існування свого бізнесу і ліцензію, а студентам достатньо буде довідки з ВНЗ.
  7. Відомості з банку про стан рахунку і про те, наскільки активно він використовується (рух коштів на рахунку), довідка про доходи.
  8. Документи, які підтверджують наміри. Якщо це туризм, потрібний докладний опис маршруту; якщо конференція, то письмове іменне запрошення.
  9. Ксерокопії квитків у два боки, квитанція про оплату номера в готелі.
  10. За наявності потрібно надати документи про володіння нерухомістю, автомобілем. Підійде власність чоловіка або найближчих родичів.
  11. У разі тимчасової відсутності роботи знадобиться спонсорський лист. До допомоги спонсора також варто звернутися, якщо грошей на банківському рахунку недостатньо.

спонсорський лист для візи

Як оформити візу?

У разі подорожі до Шотландії віза оформляється у візовому центрі в рідній країні. Усі папери повинні бути англійською мовою. Буде потрібно завірити їх у нотаріуса. Для того, щоб оформити дозвіл самостійно, може знадобитися багато часу. Помилки в документах призводять іноді навіть до відмови від візи, тому будьте дуже уважним. Існують фірми, які можуть допомогти з оформленням візи до Шотландії, у послуги зазвичай входить в тому числі переклад. Це значно заощадить час і дозволить уникнути помилок. Вартість цієї послуги, як правило, не дуже висока.

Починайте оформляти дозвіл на відвідування Шотландії заздалегідь, звертайтеся до фахівців. Тоді подорож пройде саме так, як було заплановано, і принесе море позитивних вражень.