Робота і вакансії в Шотландії

Шотландія розташована в північній частині Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії. За даними безлічі авторитетних видань, це одна з найкрасивіших країн світу, яка наповнена мальовничими пейзажами, старовинною архітектурою та сучасними містами з відмінною інфраструктурою.

ШотландіяТут створені оптимальні умови для побудови успішної кар’єри та поліпшення якості життя. Тому робота в Шотландії для українців та інших іноземців у 2017 році – це хороший шанс іммігрувати в безнапасну європейську державу та отримати британську посвідку на проживання.

Протягом десятиліть економіка Шотландії стабільно розвивається. Велика увага приділяється сфері освіти та науки, високих технологій та інновацій, промисловості й туризму. За рівнем ВВП на душу населення країна випереджає багато держав Євросоюзу.

Практично в кожній сфері діяльності іноземці можуть знайти роботу в Шотландії з гідною заробітною платою. Навіть попри Brexit 2016 року (процес виходу Великобританії зі складу ЄС), сьогодні шотландський ринок праці як і раніше приймає досвідчених фахівців з-за кордону.

ЗМІСТ

  1. Трудова міграція в Шотландію
  2. Як знайти роботу в Шотландії
  3. Вакансії та зарплата в Шотландії

Трудова міграція в Шотландію

Населення Шотландії в 2017 році становить 5,4 млн осіб. За останні 10 років чисельність місцевих жителів збільшилася на 5%. В основному за рахунок мігрантів, в тому числі, які приїхали в країну з метою працевлаштування. За офіційними даними шотландського управління статистики, рівень безробіття в Шотландії не більше 3,8%, що є найнижчим показником з 1992 року. Темпи зростання економіки в кілька разів перевищують середній британський рівень. Все це тільки підтверджує стійкість місцевого ринку праці.

Шотландія є складовою частиною Сполученого Королівства, тому процедура офіційного працевлаштування досить складна, як і в випадку з переїздом на роботу в Англії. Особливо це стосується претендентів з третіх країн, які не мають громадянства однієї з держав Євросоюзу, наприклад, українців. Британський уряд передбачив кілька варіантів робочих віз для іноземців, але найпопулярніша і доступна – Tier 2. Для отримання візи необхідно виконати ряд умов.

  • Заздалегідь знайти шотландського роботодавця, який погодиться виступити як сертифікований спонсор.
  • Володіти дефіцитною професією, достатньою освітою і досвідом для виконання кваліфікованої роботи в Шотландії.
  • Володіти англійською мовою на хорошому рівні.
  • Підписати трудовий контракт із зарплатою, що відповідає складності майбутньої роботи (зазвичай не менше 30 тисяч фунтів на рік).
  • Не мати судимості та серйозних хвороб (туберкульоз).
  • Підтвердити наявність коштів для проживання в Шотландії перший час (мінімум 945 фунтів).

кошти для проживання в ШотландіїБільш докладно про всі види робочих віз і вимогах до іноземців для законної трудової міграції в Шотландію можна дізнатися на британському урядовому порталі – gov.uk.

Як знайти роботу в Шотландії. Пошук вакансії.

У зв’язку з досить бюрократичною процедурою переїзду і високим рівнем конкуренції за робочі місця з місцевими жителями та європейцями, перше, що потрібно зробити іноземцеві при пошуку роботи в Шотландії – це проаналізувати місцевий ринок праці й тверезо оцінити свої шанси на заняття вакансії. Ознайомтеся з переліком дефіцитних професій на урядовому сайті, а також переконайтеся в тому, що кваліфікація й освіта, отримані за межами Великобританії, визнаються на британській території та дозволяють працювати в Шотландії. 

Найбільше доступних робочих місць зосереджено у великих шотландських містах – Глазго та Едінбургу. По можливості відвідайте країну як турист, загляньте на ярмарки вакансій і спробуйте вийти на місцевого роботодавця. Складіть якісне резюме та супровідний лист. Пишіть пропозиції про працевлаштування в компанії безпосередньо. Зверніть увагу на таких великих роботодавців Шотландії в області фінансів і бізнесу, як RBS, Standard Life та Aberdeen Asset Management.Aberdeen Asset Management в Шотландії

У сфері туризму Шотландії працевлаштовано близько 210 тисяч осіб. Багато в чому тільки коштом цього напрямку забезпечується економічне процвітання країни. У нафтогазовому секторі зайнято близько 225 тисяч, а місто Абердин називають «нафтовою столицею» Європи. Представники відповідних професій можуть спробувати знайти вакансії в Шотландії в цих напрямках. Проявляйте активність в інтернеті. Відвідуйте тематичні форуми та групи в соціальних мережах. Збирайте максимум інформації про роботу в Шотландії.

Вакансії та зарплата в Шотландії в 2017 році

У Шотландії дуже сильна економіка, яка відкриває широкі можливості перед трудовими мігрантами з різних країн. Особливо варто виділити сферу інформаційних і електронних технологій, енергетичну галузь, фінансові та бізнес-послуги, текстильну промисловість і туризм. У кожному з цих напрямків зустрічаються вакансії в Шотландії для українців у 2017 році. Для успішного пошуку роботи обов’язково потрібно володіти дефіцитною професією, досвідом і добре володіти англійською мовою.

За офіційною інформацією, серед найбільш популярних спеціальностей, яких потребує шотландський ринок праці, значаться лікарі з практикою – рентгенологи, онкологи, педіатри, гінекологи та акушерки. Є попит на програмістів, інженерів і представників робітничих професій. Іноді потрібні творчі люди – художники, танцюристи та музиканти. У сфері некваліфікованої праці робота в Шотландії доступна для нянь і доглядальниць по догляду за людьми похилого віку та старими людьми.

Офіційна мінімальна оплата праці шотландських працівників старше 25 років дорівнює 7,5 фунтам на годину. Середня зарплата в Шотландії в 2017 році близько 11,92 фунта на годину. Річний дохід становить 22 918 фунтів. Найбільше заробляють фахівці в сфері видобутку корисних копалин, близько 19,29 фунта на годину. По регіонах найвищі оклади в Абердіні, Единбурзі та Шетланді.