Вища освіта й університети Великобританії

Одним із найважливіших факторів досягнення успіху є отримання якісної освіти. Це та незамінна інвестиція, яка за умови належних старань і завзятості буде приносити дивіденди протягом усього життя.

Якщо ж говорити про освіту в університетах Великобританії, то можна отримати не просто диплом і першокласний багаж знань, а й візитну картку, що відкриває двері в найпрестижніші компанії світу.

освіта в університетах ВеликобританіїЗа статистикою, на світовому ринку праці випускники британських вузів мають більш високі шанси отримати високооплачувану роботу, ніж їх конкуренти з дипломами з інших країн.

Система освіти Великої Британії має багатовікову історію та заслужено вважається однією з кращих у світі, якщо не найкращою. Інфраструктура, викладацький склад, передові технології – все на вищому рівні.

Навчання у Великобританії передбачає оформлення виду на проживання, а надалі, наприклад у разі тривалого працевлаштування або відкриття власної британської компанії, іноземець може розраховувати на отримання громадянства Сполученого королівства.

З пряниками все, тепер про батіг.

Жити і вчитися в Великобританії дуже дорого. Отримати безкоштовну освіту в британському університеті студентам із країн СНД, на відміну від багатьох інших європейських вишів, наприклад французьких чи німецьких, завдання майже нереальне. У середньому кожен рік навчання коштує 16000-22000 $, плюс для отримання студентської візи необхідно підтвердити фінансову спроможність для покриття витрат на житло і харчування. Ідеться про суму на рахунку не менше 8500 $, а для Лондона – від 11500 $.

Проживання та інші необхідні для навчання витрати багато в чому залежать від міста і потреб людини; у середньому потрібно розраховувати на суму в 800-1000 $ на місяць. Однак у Великобританії існує велика кількість стипендіальних програм та грантів, які допоможуть істотно скоротити витрати на навчання.

ЗМІСТ

  1. Вступ до університету Великобританії
  2. Кращі університети Великобританії

Вступ до університету Великобританії

Є кілька способів виявитися на студентській лаві британського вишу.

Розглянемо кожен з них більш детально:
  1. Програма A-Level. Дворічний курс поглибленого вивчення вишівського кола дисциплін. В основному вибирають 3-4 предмети, пов’язані з обраною спеціальністю, але можна і більше. Як правило, ця програма є обов’язковою для всіх випускників британських шкіл, які отримали середню освіту і бажають продовжити навчання в одному з університетів Великобританії.

Після закінчення курсу складають випускні іспити, результати яких приймаються британськими вишами як вступні. Вимоги до навчання за програмою A-Level для громадян країн СНД, наприклад українців:

  • вік 16-17 років;
  • документ з оцінками за останній навчальний рік в школі;
  • знання англійської не нижче 5,5 (IELTS або Кембриджський сертифікат).
  1. Програма Foundation. Річний курс навчання, розрахований на іноземних студентів. Відмінною рисою є інтенсивне вивчення англійської мови паралельно з обраними предметами. Дуже часто ця програма існує при університетах, що в разі успішного навчання гарантує вступ до обраного вишу.

Однак не всі навчальні заклади Великобританії визнають ці курси. Наприклад, неможливо буде поступити на медичні факультети, а також в гранди світової освітньої системи – Оксфорд і Кембридж. Вимоги:

  • атестат про повну загальну середню освіту;
  • володіння англійською не менше 4,5 (IELTS або Кембриджський сертифікат).
  1. Ще один варіант вступити до університету Великобританії – це після закінчення школи відучитися два роки у вітчизняному виші, щоб досягти терміну британського середньої освіти (13 років), за цей час пройти мовний тест (IELTS) і подати документи в британський виш. Відразу варто відзначити, що це найбільш програшний варіант. Вступити таким чином до престижного університету неможливо, та й увійти в англомовне середовище проживання буде значно складніше.

Процедура зарахування іноземних студентів в університети Великобританії проходить через службу під назвою UCAS (Universities and Colleges Admissions Service). На офіційному сайті необхідно заповнити спеціальну форму, де зазначається правдива інформація про успіхи кандидата. Подати заявку можна відразу в кілька британських вишів у строк не пізніше січня, у деяких випадках до жовтня або березня.

Після розгляду заявки навчальний заклад обов’язково зв’яжеться із заявником. Варіанти відповіді можуть бути різні: відмова, запрошення на співбесіду, пропозиція місця.

Кращі університети Великобританії

Кембриджський університет (Cambridge University або University of Cambridge). Один із найдавніших європейських вузів (дата заснування 1209 рік) незмінно займає найвищі позиції у світових рейтингах. Високі наукові досягнення випускників виражені в 88 Нобелівських преміях. В університеті понад 150 факультетів, інститутів, шкіл і кафедр. Навчання проходять понад 20 тисяч студентів, з яких близько 20% іноземців.

Велика мережа бібліотек, музеїв, старовинних гуртожитків, найкрасивіших парків, галявин і річок створюють унікальну атмосферу воістину студентського міста. У виші дуже розвинені багатовікові традиції спільнот, клубів і всіляких спортивних змагань.

Для вступу в Кембриджський університет, крім відмінних оцінок, необхідно пройти співбесіду, де основний упор буде спрямований на виявлення знань за обраною спеціальністю. Вітається наявність будь-яких досягнень у вигляді перемог на олімпіадах, участі в наукових конференціях і дослідженнях. Обов’язкові умови – рівень англійської не нижче 7,0 (IELTS) і навчання за програмою A-Level.

Вартість навчання починається від 15 000 фунтів на рік і вище, залежить від спеціальності та програми (бакалавріат, магістратура). Наприклад, вивчення комп’ютерних наук коштує 22 900 фунтів, медицини – 36 500 фунтів, історії та соціальних наук – близько 15 000 фунтів. Для іноземних студентів у ВНЗ добре представлена ??система стипендій і грантів, але для учнів із країн СНД, на жаль, майже жодної стипендіальної програми немає. Подати заяву через UCAS необхідно до 15 жовтня.

Університет Оксфорда (Oxford University або University of Oxford).

Університет Оксфорда фото

Дата заснування цього найдавнішого університету Великобританії випадає на кінець XI століття. З понад 20 тисяч студентів Оксфорда близько 25% – це іноземці. Значна кількість знаменитих випускників вишу, серед яких нобелівські лауреати, олімпійські чемпіони, британські прем’єр-міністри та відомі бізнесмени світу, тільки підтверджують незаперечний авторитет і престижність навчання в університеті Оксфорда.

До складу вишу входять 38 коледжів і 6 «гуртожитків» (навчальні заклади закритого типу), викладацький склад налічує понад 3000 осіб. Основний акцент у навчанні спрямований на гуманітарні дисципліни, але можна вивчати і точні науки. Багатовікові традиції університету втілилися в насиченому академічному житті студентів.

Величезна кількість спортивних змагань, різноманітних спільнот, груп і клубів об’єднує учнів за інтересами і робить процес навчання більш яскравим. Система бібліотек, музеїв, гуртожитків, спортивних майданчиків і парків розташовані в центральній частині міста і являють собою університетський кампус.

Для вступу до університету Оксфорда знадобляться результати іспитів за програмою A-Level, рівень володіння англійською мовою не нижче 7,0 (IELTS), обов’язкова співбесіда і, залежно від обраної спеціальності, може знадобитися проходження додаткових письмових робіт і тестів. Вартість навчання коливається від 14 500 до 30 000 фунтів на рік. На відміну від університету Кембриджу, в Оксфорді студентам з країн СНД можна претендувати на різні системи стипендій та грантів. Заявка за формою UCAS подається в термін до 15 жовтня.

Лондонська школа економіки та політичних наук (LSE). Навчальний заклад бере свій початок з 1895 року і замикає трійку кращих вишів Великобританії. Понад 8000 студентів, понад 60% з яких іноземці, проходять навчання на 23 факультетах, які розташовані в центральній частині Лондона. Серед випускників вишу – політичні діячі, національні лідери та нобелівські лауреати. На території LSE розташована найбільша в світі бібліотека в галузі соціальних наук, яка налічує близько 4 мільйонів книг.

Подати заявку на вступ до вишу за формою UCAS можна до середини січня. Вимоги: англійська не менше 7,0 (IELTS) і атестат про повну загальну середню освіту (A-Level). Вартість навчання – близько 16 400 фунтів на рік. Першокурсникам надається гуртожиток.

Попри високі вимоги до вступу і вартість навчання, щасливчики, які отримали освіту в університеті Великобританії, сміливо можуть занести цей час до свого життєвого активу.