Бізнес у Великобританії

Великобританія є однією з політичних та економічних лідерів Європи. З давніх часів широке використання науково-технічних розробок дозволяє країні максимально знижувати витрати виробництва і тим самим стимулювати розвиток економіки. Наприклад, сфера сільського господарства настільки механізована, що кількість робочої сили зайнятої в цій області не перевищує 2%.

Бізнес у Великобританії формує значну частину ВВП і вважається пріоритетним напрямком розвитку держави. Фінансовий і банківський сектори займають одне з центральних місць в світі, що безумовно, привертає інвесторів з різних країн і сприяє підвищенню рівня бізнес-імміграції до Великобританії.бізнес-імміграція до Великобританії

Не зважаючи на входження країни до складу ЄС, британське суспільство вважало за краще залишитися за межами валютного та економічного союзів. Таким чином, країна захищає свої національні інтереси, що жодним чином не відбивається на торговельному обороті з іншими державами. Майже 25% експорту Великобританії доводиться на США і Німеччину.

ВАЖЛИВО
23 червня 2016 року відбувся референдум про членство Великобританії у ЄС, на якому 51,89% британців побажали вийти зі складу цього об’єднання. Наслідки такого рішення для бізнес-імміграції в цю країну іноземців на сьогодні невизначені.

Великобританія володіє солідними запасами природних ресурсів, в тому числі природного газу, нафти та вугілля. Промислове виробництво відрізняється різноманіттям своєї продукції, починаючи від продовольчих товарів і закінчуючи суднобудуванням і конструюванням літаків.

Підприємництво в Великобританії сприяє прискоренню отримання постійного проживання, а згодом і британського громадянства. Для членів сім’ї іммігранта відкривається доступ до престижної освіти та спрощення працевлаштування. Далі в статті дізнаємося як відкрити бізнес у Великобританії та розглянемо основні особливості.

ЗМІСТ

  1. Як відкрити бізнес у Великобританії
  2. Візи іноземцям для ведення бізнесу у Великобританії
  3. Реєстрація бізнесу у Великобританії
  4. Форми власності та напрямки для бізнесу у Великобританії
  5. Податки в Великобританії в 2017 році
  6. Бізнес-віза до Великобританії

Як відкрити бізнес у Великобританії

У щорічному звіті агентства Doing Business 2017 Великобританія займає 7-е місце за легкістю відкриття бізнесу зі 190 країн світу і 3-е серед європейських держав, після Данії та Норвегії. До складу Королівства входять Англія, Шотландія, Уельс і Північна Ірландія. Кожна з країн має свою специфіку. У цій статті мова піде більше про англійський бізнес, але в якійсь мірі все британське суспільство об’єднують спільні риси ділового життя.

Особливості бізнесу в Великобританії

  1. Більшість британських компаній мають чітку ієрархічну структуру. Не зважаючи на заохочення ініціативи окремих співробітників, особисті амбіції жодним чином не можуть стати перешкодою до досягнення загальних цілей компанії. Менеджери та керівники користуються безперечним авторитетом і, як правило, знаходяться в хороших відносинах з колективом.
  2. Підприємці Великобританії досить прагматичні та раціональні люди. Більшість рішень приймається керівником особисто, хоча дуже часто практикується групове обговорення цілей і завдань компанії. Ділові зустрічі зазвичай мають офіційний характер і рідко переходять в неформальну бесіду.
  3. У формі одягу переважає діловий стиль, особливо якщо мова йде про Лондон. Для повсякденного життя чоловіки в основному носять светри та блейзери, для офіційних зустрічей використовують темні костюми та краватки.
  4. У Великобританії частіше ніж в інших європейських країнах запрошують бізнес-партнерів на обід або вечерю додому. В Англії вважається нормальним затриматися на 10-20 хвилин, в Уельсі та Шотландії краще прийти вчасно. Обов’язково потрібно піднести господині будинку невеликий презент, у вигляді квітів або пляшки вина.

Здійснювати підприємницьку діяльність у Великобританії може будь-який іноземець. Громадяни Європейського союзу і Швейцарії мають рівні можливості з місцевими бізнесменами. Підприємці з інших країн, зокрема, й українці, зазвичай використовують одну з робочих віз, що дозволяють повноцінно жити та вести бізнес у Великобританії.

У більшості випадків іноземцю необхідно підтвердити знання англійської мови та відповідати кваліфікаційним вимогам. Перевірити диплом про освіту можна на сайті британського інформаційного центру NARIC.

Візи іноземцям для ведення бізнесу у Великобританії

Підприємець Tier 1 (Entrepreneur).

Віза надає можливість запустити власний бізнес у Великобританії при дотриманні наступних умов:
  1. Вік від 16 років і більше.
  2. Наявність легальних засобів не менше 50 тисяч фунтів. На практиці іноземці прагнуть підтвердити наявність суми в 200 тисяч фунтів, тому що в цьому випадку не потрібен спеціальний дозвіл від британського агентства з торгівлі та інвестицій.
  3. Набрати не менше 95 балів, необхідних для отримання візи. Ці вимоги діють з 2008 року та покликані забезпечити контроль за міграційними процесами в Великобританії. Бали нараховуються на основі таких критеріїв:
  4. Володіння англійською мовою (рівень C1).
  5. Фінансова забезпеченість. Крім обов’язкової суми інвестицій, необхідно мати мінімум 3310 фунтів на проживання у Великобританії. У разі знаходження на британській території досить 945 фунтів.
  6. Кошти мають бути внесені в регульовану фінансову установу, бажано британський інвестиційний фонд, і призначатися для створення конкретного бізнесу.

Вартість візи підприємця, у разі звернення поштою або через інтернет, становить 1180 фунтів. Іншим способом – 944 фунти. Вид на проживання у Великобританії видається на 3 роки й 4 місяці, з правом продовження на 2 роки. Після 5 років можна отримати статус постійного жителя.

Ця віза дозволяє перевезти членів родини, відкрити одночасно кілька компаній і офіційно працювати в одній з них. Також можна об’єднати зусилля з власником ідентичної візи.

Представник іноземної компанії(Representative of an Overseas Business visa). Дозволяє переїхати до Великобританії на посаді керівника філії або дочірнього відділення іноземної фірми, а також у вигляді співробітника інформаційного агентства або газети. Вартість візи 535 фунтів. Термін дії становить 3 роки з правом продовження до 5 років, після чого можна подати заяву на постійне проживання. Дозволяється перевезти сім’ю.

Інвестор Tier 1 (Investor). Віза доступна власникам двох мільйонів фунтів і більше. У разі інвестування коштів в одну з британських компаній або державні облігації Великобританії іноземцю видається віза терміном на 3 роки і 4 місяці, з правом продовження ще на два роки. Вартість візи інвестора становить 1500 фунтів.

Реєстрація бізнесу (компанії) у Великобританії

Зареєструвати бізнес у Великобританії можна через спеціальний сайт Companies House онлайн або за допомогою звичайної пошти, подавши заявку за формою IN01 в реєстраційну палату.

У першому випадку вартість реєстрації становить 15 фунтів, процедура займає 24 години. У другому випадку знадобиться мінімум 8-10 днів та 40 фунтів.

Процедура реєстрації компанії в Великобританії

Процедура реєстрації компанії
  1. Реєстрація в сервісі Companies House. Для цього знадобиться:
    • Вибрати унікальну назву і британську адресу для фірми;
    • Призначити мінімум одного директора та акціонера компанії;
    • Зареєструвати установчий договір і статут;
    • Надати інформацію про акціонерів і акціях нового підприємства.
  2. Реєстрація в органах податкової та митної служби Великобританії HMRC. Компанія обов’язково реєструється як платник корпоративного податку, а в разі обороту понад 82 тисячі фунтів ще як платника ПДВ. Крім того, необхідно здійснювати платежі в системі національного страхування і відраховувати прибутковий податок.
  3. Оформлення страхових полісів на кожного співробітника в британській страховій компанії.

Форми власності та напрямки для бізнесу у Великобританії

Залежно від виду і масштабів діяльності компанії дуже важливо вибрати ту форму власності, яка Вам найбільше підходить. Наприклад, для тих, хто бажає відкрити малий бізнес у Великобританії підійде індивідуальне підприємництво. Ще дві популярні форми – це товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) і партнерство.

Вибір форми власності залежить від наступних факторів:

  • Ступінь відповідальності й розподіл прибутку.
  • Система оподаткування та можливість оптимізації.
  • Сфера діяльності та сума інвестицій.

Приватний підприємець.Максимально спрощена процедура відкриття. Досить реєстрації в системі HMRC. Головна особливість – це повна особиста відповідальність за зобов’язання компанії, в тому числі власним майном. Основні обов’язки полягають в подачі щорічної податкової декларації, відрахувань до фонду соціального страхування та оплату прибуткового податку.

ТОВ.Має на увазі рівномірну відповідальність акціонерів за зобов’язаннями компанії пропорційно до внесків. Відомості про нову фірму повинні бути зафіксовані в Реєстраційній палаті, необхідно призначити мінімум одного директора і кваліфікованого секретаря. Розподіл прибутку відбувається після сплати корпоративного податку.

Партнерство. Спільний вид підприємництва між двома або більше особами, які несуть рівну особисту відповідальність за зобов’язаннями компанії, якщо інше не зазначено в договорі. Кожна частка прибутку партнера оподатковується. Як правило, в разі смерті або банкрутства одного з власників компанія повинна закритися.

При виборі сфери діяльності для бізнесу у Великобританії, в першу чергу, необхідно звернути увагу на ліцензійні вимоги. Перелік сфер на які необхідно отримати спеціальний дозвіл доступний на офіційному урядовому порталі GOV.UK.

Все інше не потребує конкретних порад. Західний споживач звик отримувати якісний товар і готовий платити за нього серйозні гроші. Велике значення має регіональна складова, наприклад, в Лондоні знайти вільну нішу практично нереально, є сенс націлюватися на великі інвестиції. Аналіз ринку та досвід – ось головні помічники у виборі сфери для бізнесу.

Податки в Великобританії в 2017 році

Податкова система Великобританії має складну і динамічну структуру з великою кількістю податкових зборів і обов’язкових платежів. Структура оподаткування залежить від виду діяльності, величини обороту, форми власності та безлічі інших аспектів. Мабуть, без допомоги місцевого фахівця тут не обійтися.

Ставки основних податків Данії у 2017 році
  • Корпоративний податок на прибуток – – 19% (з 1 квітня)
  • Прибутковий податок – прогресивна ставка від 0% до 45%
  • ПДВ – основна ставка -20%, знижені – 5% (побутова електроенергія, дитячі коляски, допоміжні засоби для пересування інвалідів) і 0% (книги, дитячий одяг, харчі)

Однією з особливостей британської податкової системи є відрахування частини прибутку до фонду національного страхування. Спочатку за ці кошти планувалося збільшити різноманітні державні допомоги, пенсії та інші соціальні виплати. Але насправді це просто додатковий податок. Ставки тут в залежності від прибутку:

  • прибуток менше ніж 8060 фунтів – ставка 2,8 фунта на тиждень.
  • прибуток від 8060 до 42385 фунтів – ставка 9%
  • прибуток понад 42385 фунтів – ставка 2%

Бізнес-віза до Великобританії

Для кожної програми бізнес-імміграції до Великобританії знадобиться отримати відповідну візу. Вичерпна інформація та вимоги представлені на офіційному сайті www.gov.uk. Тут можна подати заяву на візу і перелік необхідних документів.

Крім того, потрібно звернутися до сертифікованого візового центру в своїй країні за отриманням додаткової інформації та супроводу в оформленні візи.  Залежно від типу візи перелік документів і умови можуть відрізнятися.

Документи на бізнес-візу до Великобританії за програмою підприємець Tier 1:
  1. Громадянський та закордонний паспорт.
  2. Кольорова фотографія.
  3. Підтвердження наявності необхідної суми інвестиційних коштів (не менше 50 тисяч фунтів).
  4. Бізнес план.
  5. Сертифікат про володіння англійською мовою.
  6. Докази фінансової забезпеченості (мінімум 3310 фунтів).
  7. Результат тесту про відсутність захворювання на туберкульоз.
  8. Довідка про відсутність судимості.

В кожному окремому випадку співробітники візового центру можуть попросити у Вас додаткові документи.