Вид на проживання в Туреччині

Туреччина – це яскрава держава, розташована на межі Європи й Азії, з древньою архітектурою, безліччю знаменитих курортів, комфортним кліматом і сучасною інфраструктурою. Згідно з місцевою конституцією країна є світською республікою, проте близько 99% жителів – це мусульмани. Населення Туреччини в 2018 році становить близько 81,3 млн осіб.

Столиця Турції Анкара

Незважаючи на відому політичну напруженість всередині держави і в сусідніх країнах, велика кількість іммігрантів щорічно прямують до Туреччини на тривалий час, що вимагає обов’язкового отримання дозволу/виду на проживання (ВНП). Найбільш популярними напрямками для переїзду вважаються найбільші турецькі міста – Стамбул й Анкара.

Вид на проживання в Туреччині для українців та інших громадян країн СНД у 2018 році – це обов’язкова умова для перебування на турецькій території понад 3 місяці. Для відвідування країни в туристичних цілях або з діловим візитом на період до 60 днів більшості іноземців, включаючи жителів України, візи, а відповідно, і ВНП, не потрібні.

Ще з 2005 року турецький уряд веде переговори про входження держави до складу ЄС. Зараз процес зайшов у глухий кут, але від цього турецька економіка не менш стабільна і навіть розвивається, а ціни істотно нижчі, ніж в Європі, в тому числі на нерухомість. Загалом життя в Туреччині має свої переваги в порівнянні з розвиненими європейськими країнами.

ЗМІСТ

  1. Як отримати вид на проживання в Туреччині
  2. Підстави для видачі ВНП
  3. Документи для оформлення ВНП у Туреччині

Як отримати вид на проживання в Туреччині

Для того щоб отримати ВНП у Туреччині в 2018 році, іноземцю, як і раніше, потрібні конкретні підстави. Імміграційна політика в країні цілком лояльна, навіть за наявності певних проблем останніх років, включаючи міграційну кризу. ВНП у Туреччині буває короткостроковим і довгостроковим, період дії становить від 6 місяців до 5 років. Загалом місцеві закони передбачають низку причин, що дозволяють оформити посвідку на проживання в Туреччині.

Підстави для отримання посвідки на проживання у Туреччині
  • Возз’єднання сім’ї.
  • Офіційне працевлаштування.
  • Бізнес та інвестиції.
  • Навчання в університетах, проведення наукових досліджень і відвідування мовних курсів.
  • Гуманітарні причини (видається біженцям або жертвам торгівлі людьми).
  • Короткостроковий ВНП з метою лікування в турецьких медичних установах, а також при відвідуванні країни в якості туриста на період більше 3 місяців.

Важливо. Турецька влада надає дозвіл на проживання в разі купівлі нерухомості в Туреччині.

Зазвичай для оформлення посвідки на проживання в Туреччині необхідно мати відкриту довгострокову візу, яка видається співробітниками турецького консульства в країні іноземця. Після переїзду протягом 1-2 місяців, залежно від громадянства кандидата, заповнюється онлайн-заявка і в управління у справах імміграції подається перелік встановлених документів (див. нижче). У більшості випадків спочатку ВНП у Туреччині видається на один рік із правом продовження.

Для повноцінного життя в Туреччині, включаючи можливість покупки автомобіля, відкриття рахунку в банку, здійснення комунальних та інших платежів, іноземець повинен отримати персональний податковий номер (Vergi Numerasi). Для цього слід звернутися в місцеве податкове управління.

Безперервне та, головне, законне перебування на турецькій території протягом 5 років дозволить подати документи на громадянство Туреччини. Довгостроковий вид на проживання, або ПМП, в Туреччині надається після 8 років проживання в країні. Відсутність у державі протягом 4 місяців поспіль є підставою для анулювання ВНП.

Підстави для видачі ВНП

ВНП у Туреччині з метою возз’єднання сім’ї

Близькі родичі турецького громадянина або іноземця, який легально проживає в Туреччині, мають право отримати посвідку на проживання терміном до двох років.

Воз'єднання сім'ї в Турції

Зазвичай в цю категорію входять подружжя і діти, в тому числі названі й ті, що знаходяться на утриманні. Для цього повинні бути виконані такі умови:

  • іноземець із ВНП проживає в Туреччині не менше року;
  • матеріальне становище дозволяє утримувати сім’ю. Тобто є дохід, який дорівнює або перевищує мінімальну заробітну плату в Туреччині (500 євро), плюс не менше 150-180 євро на кожного члена сім’ї;
  • у власності або оренді є житлова площа, достатня для розміщення родичів;
  • наявність медичної страховки;
  • відсутність порушень закону протягом як мінімум останніх 5 років.

ВНП у Туреччині з метою працевлаштування

Трудова міграція до Туреччини на тривалий період вимагає оформлення дозволу на працевлаштування, відкриття робочої візи й отримання посвідки на проживання.

Оформлення дозволу на працевлаштування

На жаль, чимала частина громадян пострадянського простору, включаючи українців, працює в Туреччині нелегально, без оформлення ВНП. Така діяльність загрожує великими штрафами і депортацією з країни, а то й узагалі тюремним ув’язненням.

Звісно, знайти законну роботу в Туреччині зовсім непросто. Далеко не кожен роботодавець горить бажанням витрачати час на оформлення іноземному працівнику дозволу на працевлаштування та проходження інших бюрократичних процедур. Необхідно мати достатню кваліфікацію, досвід і мовні навички (англійська, турецька). Середня заробітна плата в Туреччині в 2018 році – близько 1000 доларів на місяць.

ВНП у Туреччині з метою ведення бізнесу або вкладення інвестицій

Один із найбільш доступних варіантів отримання виду на проживання в Туреччині строком на один рік з правом продовження – покупка нерухомості в цій країні. Ця норма діє з 2013 року. Вимог до вартості об’єкта нерухомого майна не передбачено. Необхідно надати оригінал і копію свідоцтва на право власності, а також виписку із земельного кадастру.

Нерухомість в Турції фото

Ще один спосіб отримати ВНП у Туреччині за допомогою інвестицій – це відкрити власний бізнес на турецькій території. Місцева влада цілком лояльно ставиться до закордонних підприємців і забезпечує рівні права з турецькими бізнесменами. У Туреччині стабільна економіка, розвинена інфраструктура і прозора податкова система.

ВНП у Туреччині з метою навчання

Університети Туреччини надають якісну освіту, в тому числі англійською мовою, за абсолютно прийнятними цінами, близько 400-1500 доларів на рік. Звичайно, якщо навчатися в державних вишах. У приватних університетах оплата може досягати 20-25 тисяч доларів.

Університет Туреччини фото

Іноземним студентам надається дозвіл на проживання в Туреччині на один рік із подальшим щорічним продовженням на весь період навчання. Дозволяється працювати до 24 годин на тиждень.

Документи для оформлення ВНП у Туреччині

Під час подачі документів для отримання посвідки на проживання співробітники міграційної служби Туреччини має право вимагати додаткову інформацію залежно від ситуації та причин для оформлення статусу.

Основний перелік документації
  1. Заява на вид на проживання, заповнена через спеціальний сервіс на сайті Генерального управління з міграційних питань Туреччини – e-ikamet.goc.gov.tr, яку необхідно роздрукувати і підписати. Після введення необхідної інформації іноземцю буде призначена дата відвідування відомства для надання документації в паперовому вигляді.
  2. Оригінал і копії сторінок закордонного паспорта (особиста інформація) термін дії якого закінчується не пізніше 2 місяців після закінчення ВНП.
  3. Як мінімум 4 кольорові фотографії паспортного (біометричного) зразка, зроблені протягом останніх 6 місяців.
  4. Медична страховка на весь термін дії ВНП.
  5. Доказ наявності достатніх коштів для тривалого проживання в Туреччині. Звичайно потрібно не менше 500 євро на місяць або еквівалент в іншій валюті. Приймається довідка з турецького банку.
  6. Документальне підтвердження про володіння нерухомістю в Туреччині або нотаріально завірений договір оренди житлового приміщення.
  7. Підстави для отримання посвідки на проживання (відомості про реєстрацію компанії, зарахування до вищого навчального закладу, трудовий контракт тощо).
  8. Оплата адміністративного збору. Залежно від типу ВНП і громадянства іноземця сума становить до 100 доларів.
  9. Останнім часом часто потрібно надати довідку з місцевого відділення поліції про відсутність правопорушень.

У разі відсутності якихось документів у кандидата на ВНП у Туреччині є місяць на надання необхідних відомостей без необхідності подачі повторної заяви.