Робота і вакансії в Туреччині

Туреччина – це один із найбільш популярних напрямків для працевлаштування у громадян пострадянського простору, особливо українців. Більшою мірою мова йде про тимчасову зайнятість у сфері туризму і послуг, наприклад про роботу аніматором, гідом, продавцем, офіціантом, барменом, покоївкою, танцівницею тощо. Список доступних вакансій досить великий. Також чимало іноземців відкривають в Туреччині бізнес або знаходять робоче місце на більш тривалий період.

Туреччина фотоТурецька держава має багатовікову історію, особливі культурні цінності та безліч мусульманських традицій. Омивається трьома морями. На більшій частині території переважає комфортний клімат. Все це щорічно приваблює величезну кількість туристів. Тому робота в Туреччині в 2018 році для громадян України, крім самого заробітку, цікава можливістю добре відпочити у вільний час, а може, і залишитися в цій країні назавжди. Іншими словами, отримати турецьке громадянство.

Останні роки економіка Туреччини активно розвивається, причому в різних напрямах: як у промисловості, так і в більш звичному сільському господарстві, де зайнято близько 25% працездатного населення. Примітно, що географічно основна частина території Туреччини належить до азіатського регіону, і лише мала частка розташована в південно-східній Європі. Незважаючи на це, країна вже багато років є кандидатом на вступ до Європейського союзу.

Рівень безробіття в Туреччині коливається в межах 10-11%. До інших негативних факторів, що впливають на економіку Туреччини, можна віднести політичну напруженість на міжнародному рівні, зокрема військові конфлікти поруч із турецькими межами. Проте країна досить стійка, і знайти роботу в Туреччині в 2018 році цілком реально. Далі поговоримо про це докладніше.

ЗМІСТ

  1. Працевлаштування в Туреччині. Як виїхати?
  2. Робота в Туреччині без посередників. Пошук вакансій
  3. Вакансії та зарплати в Туреччині в 2018 році

Працевлаштування в Туреччині. Як виїхати?

Специфічною рисою пошуку вакансії в Туреччині для українців є можливість робити це в самій країні, уникнувши не завжди легкий процес оформлення візи. Для перебування на турецькій території в туристичних цілях строком до двох місяців, а загалом не більше 90 днів протягом 6 місяців, громадянам України віза не потрібна.

На жаль, велика кількість трудових мігрантів користується цим правом не з метою більш ефективного пошуку робочого місця. Найчастіше наші співвітчизники працюють у Туреччині нелегально, тим самим піддаючи себе ризику бути обдуреними або депортованими з країни місцевою владою (поліція влаштовує рейди досить часто). Тим більше що турецькі роботодавці не дуже прагнуть витрачати час на оформлення дозвільних документів для іноземного фахівця.

З іншого боку, законне працевлаштування гарантує працівникові певну соціальну і правову безпеку, а в разі тривалої трудової міграції це й зовсім обов’язкова умова, без варіантів. Таким чином, після пошуку вакансії в Туреччині (про способи дізнаємося трохи пізніше) відбувається процес оформлення дозволу на роботу та, відповідно, робочої візи. Тільки ці документи дозволяють працювати на турецькій території офіційно та легально.

Основними вимогами до турецької компанії для прийняття на роботу іноземця є забезпечення співробітнику рівня заробітної плати нарівні з громадянами Туреччини і загальна допустима кількість таких працівників в порівнянні з місцевими фахівцями. Оформити дозвіл на роботу можна через турецьке Консульство у своїй країні або безпосередньо в Туреччині, подавши заяву до Міністерства праці та соціального захисту (далі – МПСЗ). У другому випадку потрібний дійсний дозвіл на проживання на термін не менше 6 місяців.

Залежно від вакансії та сектора економіки співробітники Консульства Туреччини можуть коригувати перелік документів для видачі робочої візи, але в основному потрібно:
  • Закордонний паспорт.
  • Кольорова фотографія.
  • Копія трудового контракту.
  • Офіційний лист-запрошення від турецького роботодавця.
  • Нотаріально завірені копії документів турецькою мовою, що підтверджують кваліфікацію: дипломи, сертифікати і так далі.

Після подачі заявки і перерахованих вище документів у турецьке Консульство роботодавець протягом 10 днів повинен звернутися із заявою про працевлаштування іноземного фахівця в МПСЗ Туреччини. Термін розгляду документів зазвичай не перевищує 30 діб. Якщо дозвіл на роботу і віза отримані, здобувач зобов’язаний не пізніше 6 місяців приїхати на турецьку територію і приступити до роботи.

Протягом місяця після прибуття в Туреччину необхідно відвідати місцеве відділення поліції й отримати вид на проживання. Представникам деяких професій, наприклад лікарям, викладачам, інженерам, архітекторам, для оформлення дозволу на роботу в Туреччині потрібне додаткове підтвердження кваліфікації та схвалення місцевих галузевих відомств.

Як правило, спочатку дозвіл на роботу видається на 1 рік із правом продовження до 3 років, якщо роботодавець і робоче місце не змінилися. Після цього можна продовжити документ ще на 3 роки, у цьому разі вже допускається зміна компанії, але не професії. Безперервне працевлаштування в Туреччині протягом 6 років або постійне проживання не менше 8 років дозволять працювати без будь-яких обмежень.

Для отримання додаткової інформації відвідайте урядовий інвестиційний портал Туреччини – invest.gov.tr ??і офіційний сайт МПСЗ – csgb.gov.tr.

Робота в Туреччині без посередників. Пошук вакансії.

Як вже було сказано, безвізовий в’їзд дозволяє українцям шукати доступні вакансії в Туреччині в 2018 році безпосередньо на турецькій території. І це, безсумнівно, великий плюс. Навіть при віддаленому пошуку робочого місця є можливість відносно швидко сісти в літак і прилетіти до Туреччини для проходження співбесіди та укладення контракту.

Сьогодні величезна кількість посередницьких фірм, іноді дуже сумнівних, пропонують всілякі вакансії в Туреччині для різних фахівців. Тут радити особливо нічого. Повторимося: вибирайте тільки офіційне працевлаштування з дозволом на роботу і візою, а також сто разів перевірте репутацію агентства – краще, якщо це буде протекція друзів або знайомих.

Щоб знайти роботу в Туреччині самостійно (за умови знаходження в своїй країні), знадобляться інтернет і терпіння. Спочатку відвідайте офіційний сайт турецької служби зайнятості – iskur.gov.tr. Там можна ознайомитися із загальною інформацією про місцевий ринок праці.

Щоденні турецькі газети:
  • Milliyet
  • Hürriyet
  • Професійна соціальна мережа Linkedin – цілком ефективний спосіб працевлаштування в сучасному світі. Є шанс вийти на роботодавця безпосередньо.

Вакансії та зарплати в Туреччині в 2018 році

Середня зарплата в Туреччині в 2018 році залежності від регіону – в межах 1000 євро на місяць. У таких містах, як Стамбул або Анкара, доходи істотно вище середніх по країні. Кваліфіковані фахівці, особливо лікарі, викладачі турецьких вузів, програмісти, інженери отримують понад 2000 євро. Некваліфікована праця, як, в принципі, й у всьому світі, оплачується дуже низько. Офіційна мінімальна зарплата в Туреччині1777,5 лір (близько 445 євро на місяць).

Попри досить високий рівень безробіття і конкуренцію з місцевими жителями (у Туреччині проживають понад 80 млн осіб), іноземці можуть знайти роботу майже в будь-якій професії, як кваліфіковану, так і ні. Зрозуміло, для вдалого пошуку робочого місця додаткові навички, особливо мовні, відіграють вирішальну роль.

Робота в Туреччині в 2018 році без знання турецької мови істотно обмежена. Однак працевлаштуватися в туристичній галузі, де спілкування з людьми зводиться до мінімуму або з орієнтацією на російсько- чи україномовну аудиторію, цілком реально. Наприклад, для дівчат це робота в турецьких готелях прибиральницями, офіціантками, танцівницями, аніматорами. Чоловіки можуть спробувати щастя в будівельній сфері та інших робочих професіях.

Також затребувані вакансії в Туреччині для українців у 2018 році – це доглядальниці, няні, гіди, бармени та масажисти. У більшості випадків, англійська все ж знадобиться. Заробити тут можна до 500-600 євро на місяць, максимум 900. Є робочі місця і для дипломованих іноземних фахівців. Особливо у філії та представництва міжнародних компаній, наприклад у сфері IT. Знання англійської має бути на вищому рівні, але й зарплата буде відповідна.