Вища освіта й університети Туреччини

За останні десятиліття система вищої освіти Туреччини істотно змінилася. Починаючи з 70-х років минулого століття в країні з’явилося безліч молодих і сучасних університетів, які надають якісну освіту і престижні дипломи, що дозволяють знайти високооплачувану роботу в Туреччині або інших країнах світу. Найбільша кількість вишів розташована у великих турецьких містах – Анкарі та Стамбулі.

Вища освіта в Турції

За різними оцінками, у 2018 році в університетах Туреччини навчається до 50 тисяч іноземних студентів. Незважаючи на певну політичну напруженість в державі та на турецьких кордонах, потік молодих людей з-за кордону, які бажають здобути вищу освіту в Туреччині, в тому числі українців та інших громадян країн СНД, не зменшується. Плата за навчання в місцевих вишах і вартість життя в Туреччині цілком прийнятні.

У країні комфортний клімат, облаштовані морські курорти, вишукана кухня, багаті культура й історія. Турецька економіка має стабільні показники, причому розвиваються не тільки традиційні сфери – туризм, сільське господарство і текстиль, – але і промисловий сектор. Після закінчення університету є хороші перспективи для відкриття в Туреччині власного бізнесу і переїзду в цю країну назавжди, тобто для оформлення турецького громадянства.

ЗМІСТ

  1. Вища освіта в Туреччині
  2. Як вступити до університету Туреччини
  3. Вартість навчання у вишах
  4. Кращі університети Туреччини

Вища освіта в Туреччині

Сьогодні на території Туреччини функціонує близько 200 вищих навчальних закладів, більшість з яких державні. У популярний світовий рейтинг QS World University Rankings 2018 входять 11 ВНЗ Туреччини. Вище інших розташований університет Бількент, який розташований в столиці країни Анкарі та вважається найбільш престижним навчальним закладом Туреччини на міжнародному рівні.

Система вищої освіти Туреччини побудована з урахуванням Болонського процесу, тобто ґрунтується на європейських стандартах, в тому числі широко поширені програми обміну студентами з університетами різних країн світу. У більшості вишів іноземці мають можливість навчатися не тільки турецькою, а й англійською мовою. Як правило, навчальний рік в Туреччині складається з двох семестрів, починається у вересні, а закінчується в червні.

Одержання вищої освіти в Турціїї фото

Студенти можуть отримати такі ступені:

  • Молодший спеціаліст. Професійна освіта протягом 2 років.
  • Бакалавр. Вимагає навчання не менше 4 років. Деякі напрямки, наприклад, медичні, передбачають навчання протягом 6 років.
  • Магістр. Тривалість навчання до 2 років.
  • Доктор. Тривалість курсів становить 4 роки.

Крім державних і приватних вишів, у Туреччині діють вищі професійні школи, поліцейські та військові академії, коледжі та консерваторії.

Як вступити до університету Туреччини

Процедура вступу в турецькі університети залежить від самого вишу, програми, мови навчання, громадянства студента і деяких інших чинників. За детальною інформацією про вимоги до іноземців для зарахування необхідно звертатися безпосередньо до навчального закладу. Проте основні умови, які встановлюють більшість університетів Туреччини, можна виділити.

  • Атестат. Середня освіта, отримана в іншій країні, має відповідати турецьким стандартам. Для успішного зарахування необхідно мати високі бали. Деякі виші вимагають проходження спеціального міжнародного іспиту YOS.
  • Мова. Залежно від мови навчання потрібно надати один із міжнародних сертифікатів (TOEFL, IELTS) або скласти мовний тест безпосередньо в університеті. Деякі виші пропонують іноземцям пройти спеціальний річний курс перед вступом, спрямований на поліпшення мовних навичок.
  • Віза і посвідка на проживання. Для навчання у вишах Туреччини іноземець повинен відкрити студентську візу в турецькому консульстві. Процедура оформлення може зайняти до 2 місяців. Після переїзду протягом 30 днів слід звернутися до місцевого відділення поліції для отримання виду на проживання в Туреччині.

Залежно від конкурсу і спеціальності, кожен університет може встановлювати додаткові вимоги до іноземних студентів. Іноді попередньо проводиться співбесіда по телефону або через інтернет. Також потрібно враховувати, що майже у всіх турецьких вишах існують спеціальні квоти на прийом іноземців.

Вартість навчання у вишах Туреччини

Плата за навчання в університетах Туреччини для іноземців залежить від типу навчального закладу, спеціальності та мови викладання. В середньому вартість навчання в державних турецьких вишах коливається від 400 до 1500 доларів на рік. Найдешевше вчитися турецькою мовою, тут можна вкластися в 250-750 доларів. У приватних університетах, особливо на медичних спеціальностях, сума може досягати 20-25 тисяч доларів.

Витрати на проживання в Туреччині становлять 300-500 доларів на місяць. Це середньостатистичний показник, все залежить від апетитів і можливостей іноземця. Ще близько 100 доларів буде потрібно на навчальні посібники і покриття інших адміністративних витрат. Під час навчання в Туреччині студентам дозволяється підробляти до 24 годин на тиждень.

У даному відео розповідається про те, як можна безкоштовно навчатись у турецькому вищому навчальному закладі.

Для успішних молодих людей з-за кордону турецький уряд щорічно виділяє спеціальні стипендії, які містять щомісячні грошові виплати (близько 200 доларів), безкоштовне проживання, медичну страховку та авіаквитки.

Кращі університети Туреччини

Босфорський університет (Bo?aziçi Üniversitesi)

Один із перших американських вищих навчальних закладів, відкритих за межами Штатів, Босфорський університет був заснований в 1863 році. Розташований недалеко від протоки Босфор у Стамбулі. Сьогодні в 6 кампусах університету навчається близько 14,5 тисячі студентів, в тому числі понад 750 іноземців. Основна мова навчання – англійська. Виш підтримує тісні зв’язки з університетами США і в цілому американською освітньою системою.

Босфорський університет фото

Випускники Босфорського університету домагаються успіху в самих різних областях починаючи від мистецтва, закінчуючи бізнесом. Структура вишу містить 4 факультети, 2 коледжі, 40 студентських клубів, 27 науково-дослідних центрів і 115 лабораторій, велику бібліотеку і місткі гуртожитки. З 424 університетами світу підписані угоди про співпрацю. Основні напрямки навчання – це економіка, інженерія, мистецтво та природничі науки. Вартість навчання в Босфорському університеті для іноземців коливається від 250 до 3250 доларів.

Університет Бількент (Bilkent University)

Розташований в столиці Туреччини місті Анкарі університет Бількент, перший приватний виш країни, був заснований в 1984 році. Сьогодні в університеті навчається понад 13 тисяч студентів. Професорсько-викладацький склад на чверть складається з іноземців, які представляють 40 країн світу. Вважається одним із найпрестижніших навчальних закладів Туреччини. Користується популярністю в іноземців з різних куточків планети.

Університет Бількент фото

Університет Бількент підписав угоди про співпрацю з більш ніж 250 вишами з 35 країн. У розпорядженні студентів такі напрямки для навчання, як економіка, бізнес, юриспруденція, мистецтво, архітектура, дизайн, інженерія, гуманітарні та соціальні науки. У структурі вишу представлені сучасні класи, лабораторії, спортивні споруди і величезна бібліотека. Вартість навчання в університеті Бількент для іноземців становить 14,5 тисячі доларів.

Університет Сабанчі (Sabanci University)

Третій за величиною ВНЗ Туреччини університет Сабанчі почав функціонувати тільки в 1999 році в місті Стамбулі. Сьогодні в стінах цього молодого і сучасного навчального закладу навчається понад 3,6 тисячі студентів, з яких близько 6% – це іноземці. Чисельність професорів і викладачів вишу становить 380 осіб. Адміністративний персонал – 331 співробітник.

Університет Сабанчі фото

Пройти навчання пропонується на трьох факультетах: інженерії та природничих наук; менеджменту; мистецтв і соціальних наук. Інфраструктура вишу включає спортивні споруди, в тому числі футбольне поле, кінозал, оздоровчий центр, а також на території кампусу знаходиться штучне озеро. Плата за навчання в університеті Сабанчі для іноземців становить 17,5 тисячі доларів.