Бізнес в Туреччині

Туреччина – це велика мусульманська країна з безліччю культурних особливостей, великою історією, традиціями та ментальними особливостями. Протягом останніх десятиліть турецька економіка активно розвивалася, будувалася сучасна інфраструктура, впроваджувалися ефективні реформи, включаючи фінансову і податкову системи. Особливо значне зростання ВВП в країні (близько 10%) було відзначено в 2010-2011 роках. Все це сприяло становленню сприятливого інвестиційного клімату в Туреччині та притоку бізнесменів з різних куточків планети.

Бізнес в Туреччині для українців та інших іноземців з країн СНД у 2017 році як і раніше не втрачає своєї актуальності, хоч і в меншому ступені, ніж кілька років тому. Політична і військова напруженість в державі, загроза терактів та інші негативні чинники, безумовно, підривають довіру інвесторів і певні ризики присутні. Проте велика територія Туреччини дозволяє вибрати найбільш оптимальне місце для ведення бізнесу. Зовсім необов’язково зупинятися на таких великих містах, як Стамбул або Анкара.

бізнес в туреччині

Населення Туреччини в 2017 році становить близько 79,4 млн осіб. Більшою мірою це кваліфікована робоча сила, а також потенційний ринок збуту. Крім того, турецькі товари та послуги впевнено просуваються на європейські ринки. Бізнес-імміграція до Туреччини дозволить підприємцю забрати з собою членів сім’ї, які можуть отримати якісну освіту в турецьких вузах або знайти роботу в місцевих компаніях. Сьогодні економіка Туреччини включає не тільки сільське господарство, туризм та текстиль. Також активно розвивається електроніка, автомобільна та нафтохімічна галузі.

ЗМІСТ

  1. Як відкрити бізнес в Туреччині
  2. Реєстрація компанії в Туреччині
  3. Форми власності для компанії в Туреччині
  4. Податки в Туреччині в 2017 році
  5. Бізнес-віза до Туреччини

Як відкрити бізнес в Туреччині

Турецька влада досить лояльно ставляться до іноземних підприємців у питаннях ведення бізнесу на території країни, тобто в повній мірі забезпечуються права та умови нарівні з місцевими бізнесменами. З цією метою в Туреччині діє спеціальний закон «Про прямі інвестиції», де детально розписані вимоги до іноземців для ведення підприємницької діяльності.

Для повноцінної бізнес-імміграції, тобто переїзду в країну та отримання посвідки на проживання, як і у випадку зі звичайним працевлаштуванням в Туреччині, необхідно заздалегідь оформити дозвіл на роботу і відкрити візу в турецькому Консульстві. Розглядає документи та приймає рішення про видачу дозволу на працевлаштування Міністерство праці та соціального захисту Туреччини.

Зазвичай термін розгляду документації не перевищує одного місяця. Після переїзду не пізніше 30 днів необхідно звернутися в місцеве управління з питань імміграції для отримання виду на проживання в Туреччині. Спочатку ПНП видається на один рік з правом продовження. Після 5 років безперервного проживання в країні з’являється можливість отримати турецьке громадянство.

Детальна інформація про порядок отримання дозволу на роботу, переліку документів і умови ведення бізнесу на турецькій території представлена на офіційному інвестиційному порталі Туреччини – invest.gov.tr. Відзначимо, що для вибору оптимального варіанту бізнес-імміграції може знадобитися допомога спеціалізованих агентств або консультантів.

Наприклад, більш швидко організувати бізнес в Туреччині українцю та переїхати в країну, дозволяють такі норми місцевого законодавства, як особливі прямі іноземні інвестиції та ключовий персонал. У першому випадку потрібно вкласти в турецьку компанію мінімум 435 тисяч доларів і офіційно працевлаштувати 250 працівників. Як ключовий персонал можуть виступати менеджери вищої ланки або керівники компаній.

Процедура і вартість реєстрації компанії в Туреччині

За версією агентства Doing Business 2017 Туреччина займає 69-е місце з 190 країн світу за доступністю відкриття і ведення бізнесу. Далеко не найкращий показник в порівнянні з розвиненими європейськими країнами. За умови, що документація підготовлена, процес реєстрації бізнесу в Туреччині можна здійснити протягом тижня.

Розглянемо основні кроки.
  1. Реєстрація статуту і засновницького договору компанії в спеціальній системі MERSIS. Робиться це онлайн і безкоштовно протягом одного дня.
  2. Підготовка та завірення нотаріусом офіційної документації компанії, включаючи інформацію про власників і зразки підписів. Вартість засвідчення одного листа статуту становить 140 турецьких лір (близько 50 доларів), підпис керівника – 65 лір. Здійснюється процедура протягом дня.
  3. Оформлення персонального ідентифікаційного номера платника податків. Ця процедура необхідна для відкриття банківського рахунку та оплати статутного капіталу.
  4. Внесення 0,04% від суми статутного капіталу на спеціальний рахунок антимонопольного управління Центрального банку Туреччини.
  5. Відкриття депозитного рахунку в місцевому банку і внесення мінімум 25% статутного капіталу, суму, що залишилася, дозволяється сплатити протягом наступних двох років.
  6. Подача заяви та реєстрація в Торговому реєстрі. Процедура може зайняти кілька днів. Після реєстрації відомості про нову компанію автоматично направляються до податкової служби та органи соціального забезпечення, а також публікується оголошення в місцевій газеті.
  7. Реєстрація державним нотаріусом юридичних книг компанії.
  8. На останньому етапі офіс компанії відвідує співробітник податкової служби, який складає звіт про перевірку.

Форми власності для компанії в Туреччині

Відповідно до турецьких законів, а саме Комерційним кодексом Туреччини, в розпорядженні закордонних бізнесменів є 5 форм власності для реєстрації бізнесу, крім того, дозволяється відкривати представництва та філії іноземних компаній. Найбільш популярними формами вважаються:

Товариство з обмеженою відповідальністю. Кількість власників варіюється від 2 до 50 як фізичних, так і юридичних осіб. Відповідальність обмежується внесками до статутного капіталу, мінімальна сума якого повинна бути не менше 10 тисяч турецьких лір (близько 3,4 тисячі доларів). Не передбачена видача сертифікатів власникам акцій.

Акціонерне товариство. Вимагає наявності мінімум 5 власників як фізичних, так і юридичних осіб. Статутний капітал дорівнює 50 тисячам лір (близько 17 тисяч доларів). Управління здійснюється Генеральною Асамблеєю, радою директорів і наглядовою радою. Власникам акцій видаються спеціальні сертифікати.

Крім двох перерахованих вище форм власності, іноземці можуть зареєструвати в Туреччині колективне, командитне і кооперативне товариство.

Податки в Туреччині в 2017 році

Податкове законодавство Туреччини піддалося суттєвому реформуванню та сьогодні відповідає міжнародним стандартам, а також є прозорим і досить ефективним. У податковому полі іноземні інвестори мають рівні права з турецькими бізнесменами.

Ставки основних податків в Туреччині в 2017 році

Ставки основних податків

Податок на прибуток підприємств – 20%.

Податок на дивіденди – 15%.

ПДВ. Залежно від виду діяльності передбачено ставки – 1%, 8% і 18%.

Податок на прибуток. Прогресивна ставка в залежності від доходу становить від 15 до 35%.

Податок на нерухомість коливається від 0,1 до 0,6%.

З багатьма країнами світу Туреччиною підписано угоди про уникнення подвійного оподаткування. У різних регіонах діють спеціальні економічні зони, інвестиції в які звільняють від сплати багатьох видів податків, наприклад, ПДВ.

Бізнес-віза до Туреччини

Попри те, що громадяни, наприклад, України, як і багато інших іноземців, мають право на тимчасове (до 60 днів) відвідування Туреччини в туристичних і ділових цілях без візових вимог, для тривалого ведення бізнесу на турецькій території необхідно попередньо оформити бізнес візу, яка дозволить надалі отримати ПНП. Для цього слід залишити онлайн-заявку на спеціальному сайті konsolosluk.gov.tr, а також звернутися до дипломатичного представництва Туреччини в своїй країні ТА надати перелік встановленої документації.

Документи на бізнес-візу до Туреччини в 2017 році

Документи на бізнес-візу до Туреччини
  1. Заповнена анкета на візу.
  2. Копії сторінок закордонного та громадянського паспорта з персональними даними.
  3. Дві кольорові фотографії встановленого зразка (5х6 см).
  4. Офіційне й завірене нотаріально запрошення від турецької компанії. Залежно від ситуації можуть знадобитися додаткові відомості про володіння бізнесом в Туреччині.
  5. Оплата візового збору (50 доларів).

Зазвичай термін видачі бізнес-візи до Туреччини не перевищує 2 місяців, іноді можливе продовження до 4 місяців.