Як отримати робочу візу в Швейцарію

Переваги трудової міграції в Швейцарію очевидні. За рівнем життя, дотриманням прав і свобод, економічним розвитком, соціальним забезпеченням та медичним обслуговуванням країна займає панівні позиції не тільки в Європі, але й у світі. Наприклад, середні зарплати в Швейцарії в 2018 році незалежно від галузі становлять близько 5,7 тисячі євро на місяць. За офіційною статистикою, тільки 10% громадян Швейцарії отримують менше 3,7 тисячі євро. Про що говорити, якщо межа бідності в країні в розрахунку на одну особу становить 2,1 тисячі євро?

Відкрита робоча віза в Швейцарію для українців – це в буквальному сенсі «виграш у лотерею».

робоча віза в Швейцарію

Документ видається вельми обмеженій кількості досвідчених фахівців, які мають дефіцитну для місцевого ринку праці професію. До слова, більшість кваліфікованих іноземців, які законно працюють в швейцарських компаніях, заробляють понад 10 тисяч євро на місяць. Особливо в таких містах, як Цюріх або Женева. Про те, як отримати робочу візу до Швейцарії в 2018 році, та про основні вимоги до працівників з-за кордону піде мова далі.

ЗМІСТ

  1. Оформлення робочої візи в Швейцарію
  2. Умови отримання робочої візи
  3. Процедура трудової міграції в Швейцарію
  4. Види дозволів на роботу і проживання в Швейцарії
  5. Документи на робочу візу
  6. Вартість

Оформлення робочої візи в Швейцарію

 

Безробіття в Швейцарії в 2018 році не перевищує 3-3,5%. Зрозуміло, місцева влада прагне забезпечити робочими місцями перш за все власних громадян, тому доступ іноземців до вакансій суттєво обмежений. Наприклад, в лютому 2014 року в країні було проведено референдум, на якому громадяни Швейцарії підтримали ініціативу уряду про введення більш жорстких заходів (квот) щодо трудових мігрантів. Зміни набули чинності в лютому 2017 року після внесення в Конституцію відповідних поправок.

трудові мігранти в Швейцарії

Сьогодні ініціатива знаходиться в підвішеному стані, але до кінця 2018 року механізм, швидше за все, почне працювати. У підсумку дозвіл на працевлаштування в Швейцарії буде видаватися виключно з урахуванням економічних інтересів країни, реальних потреб роботодавця у фахівцях з-за кордону і можливостей іноземця інтегруватися в швейцарське суспільство. Причому норма поширюється на всіх трудових мігрантів незалежно від громадянства, включно з країнами Європейського союзу.

Безумовно, це тільки ускладнить процес отримання робочих віз до Швейцарії для українців та інших претендентів із країн СНД. Сьогодні першочергове право на зайнятість мають місцеві жителі. Далі ідуть громадяни ЄС і ЄАВТ (Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія), яким не потрібна робоча віза, і тільки в разі працевлаштування на строк понад 3 місяців їм необхідно зареєструватися і отримати дозвіл на роботу.

Іноземці з третіх країн, включаючи Україну, можуть працювати в Швейцарії виключно в межах квот і за умови дотримання низки додаткових вимог. Квоти на іноземних працівників встановлюються щоквартально. Наприклад, у 2017 році уряд виділив 4,5 тисячі дозволів категорії L і 3 тисячі дозволів категорії B, що на 1 тисячу більше в порівнянні з попереднім роком. Багато швейцарських компаній дійсно потребують зарубіжних фахівців, і місцева влада йде на певні поступки.

Умови отримання робочої візи

За рідкісним винятком українці можуть отримати робочу візу в Швейцарії при дотриманні таких умов:

  • Наявність високої кваліфікації, підкріпленої дипломом про вищу освіту і досвідом роботи протягом декількох років. Великою перевагою буде навчання в швейцарському вузі. Серед затребуваних професій виділяються сфера інформаційних технологій та фармацевтична галузь.
  • Жоден місцевий житель чи громадянин ЄС/ЄАВТ не претендує на вакансію.
  • Робоче місце знаходиться в межах встановлених квот.
  • Заробітна плата і загалом умови праці відповідають швейцарським нормам, прийнятим в конкретному кантоні та галузі економіки.
  • Здатність до професійної та соціальної інтеграції, включаючи мовні навички, вік претендента і наявність житла.

житло в Швейцарії

Деякі пом’якшення умов передбачені в разі:

  • Переведення співробітників усередині однієї компанії до швейцарської філії. В основному мова йде про керівників і досвідчених фахівців.
  • Тимчасової зайнятості у вигляді надання послуг компанії зі штаб-квартирою, розташованої у Швейцарії.
  • Виконання спеціальних міжнародних проектів.
Важливо.
Роботодавці, які наймають іноземців, котрі не мають права працювати в Швейцарії, притягуються до великих адміністративних штрафів і кримінальної відповідальності (позбавлення волі на термін до одного року). Аналогічні санкції застосовуються і до нелегальних трудових мігрантів. Мінімум депортація їм гарантована.

Процедура трудової міграції в Швейцарію

Перед оформленням робочої візи в Швейцарію потрібно пройти певну процедуру, без виконання якої отримати штамп у паспорт неможливо. Перш за все необхідно знайти місцеву компанію, яка погодиться найняти іноземця з країни за межами ЄС і ЄАВТ. Теоретично можна відвідати Швейцарію по туристичній або інший візі з метою пошуку робочого місця і проходження співбесіди. Однак під час оформлення дозвільних документів претендент повинен знаходитися в своїй країні.

Не забувайте про систему квот і пріоритетне право на зайнятість швейцарців і європейців. Мінімум 21 календарний день вакансія повинна бути у відкритому доступі. У цей час місцеві агентства і сам роботодавець займаються активним пошуком претендента. Тільки після цього в кантональне бюро зайнятості та місцеву міграційну службу подається заявка на наймання здобувача з третьої країни. Конкретні вимоги відрізняються залежно від кантону. У будь-якому випадку відповідальність за оформлення дозволу на роботу лягає на роботодавця.

Примітка
Іноземцю потрібно вислати резюме, копії паспорта, дипломів, сертифікатів та інші документи, що підтверджують кваліфікацію, а потім звернутися в швейцарське дипломатичне відомство за робочою візою.

Після перевірки на рівні кантону інформація про претендента прямує в Державний секретаріат з питань міграції на затвердження. У разі схвалення заявки на федеральному рівні кантональна міграційна служба передає відомості про можливості видачі робочої візи до посольства Швейцарії в країні іноземця.

робоча віза в Швейцарію

Залежно від кантону і громадянства іноземця, процедура отримання дозволу на роботу в Швейцарії може зайняти від 1 до 4 місяців. З моменту оформлення робочої візи та прибуття на швейцарську територію у претендента є два тижні, щоб зареєструватися і отримати вид на проживання в Швейцарії з правом на працевлаштування в місцевій міграційній службі. Тільки після цього можна приступати до роботи.

Види дозволів на роботу і проживання в Швейцарії

Дозвіл L – дозволяє жити і працювати в Швейцарії за наявності чинного трудового контракту протягом одного року. У виняткових випадках продовжується максимум на 12 місяців за умови, що роботодавець залишається колишнім.

Дозвіл B – спочатку видається на один рік, а потім щорічно продовжується на аналогічний період. Дозвіл строго прив’язаний до кантону і роботодавця, з яким укладено трудовий контракт.

Дозвіл C – довгострокове вирішення, яке видається після проживання в Швейцарії не менше 10 років поспіль. Дозволяє іноземцю міняти робоче місце і наділяє масою інших привілеїв.

Документи на робочу візу

Для відкриття робочої візи іноземець повинен особисто звернутися у візовий відділ при посольстві Швейцарії в країні проживання. Наприклад, українці та молдавани можуть це зробити в Києві. Зазвичай іноземцям видається довгострокова національна віза (тип D), що дозволяє перебувати і працювати в Швейцарії більш ніж 3 місяців. Нагадаємо, що попередньо має бути оформлений дозвіл на працевлаштування.

Перелік документів на робочу візу до Швейцарії в 2018 році:

  1. Правильно заповнені та підписані здобувачем 3 примірники анкет на візу англійською або однією з офіційних мов Швейцарії – німецькою, французькою, італійською.
  2. Закордонний паспорт (2 сторінки порожні), термін дії якого не закінчиться ще мінімум 3 місяці від дати планованого виїзду з Швейцарії. Плюс три копії сторінок з особистими даними і дві копії двох останніх шенгенських віз (за наявності).
  3. Оригінал і копія громадянського паспорта.
  4. Чотири кольорові фотографії встановленого зразка (правила ІКАО), зроблені незадовго до звернення за візою, з яких 3 клеяться на анкети і 1 додається окремо.
  5. Оригінал та дві копії трудового контракту.
  6. Дозвіл на роботу (оригінал або копія).
  7. Довідка про відсутність судимості.
  8. Квитанція про сплату консульського збору.

В окремих ситуаціях представники швейцарського посольства можуть зажадати від іноземця додаткову або уточнюючу інформацію. Термін розгляду документів в середньому займає 1,5-3 місяці.

розгляд документів на візу

Вартість

Плата за робочу візу до Швейцарії стягується у вигляді консульського (візового) збору в момент подачі заяви та документів в швейцарське дипломатичне відомство. Сума вноситься готівкою в національній валюті країни, в якій здобувач запитує візу. Тому ціна може коригуватися залежно від обмінного курсу валют.

Офіційна вартість робочої візи до Швейцарії в 2018 році становить 60 євро, а конкретно для українців: 1845 гривень.

У разі відмови у видачі робочої візи в Швейцарію сума візового збору іноземцю; не повертається.