Рівень життя в Швейцарії

Ця країна славиться надійними банками, гірськолижними курортами, її сир з шоколадом всесвітньо популярний. А життя в ситій, задоволеній всім Швейцарії вже давно обросл багатьма легендами.

рівень життя в Швейцарії

У свій час притягувала до себе, як магніт, українських емігрантів. З кінця XVIII століття кожен українець, який поважає себе, подорожуючи, обов’язково прагнув відвідати цю маленьку, але таку дивовижну державу. Сьогоднішня країна сильно змінилася, проте зберегла привабливість для туристів. Чимало й охочих отримати вид на проживання у Швейцарії.

Зміст

  1. Трохи про жителів і культуру
  2. Особливості кухні
  3. Оригінальна продукція: сир, вино
  4. Швейцарські гроші: куди їх витратити туристу
  5. Огляд цін
  6. Огляд зарплат
  7. Огляд пенсій
  8. Місцева медицина
  9. Плюси та мінуси життя в країні

Трохи про жителів і культуру

«Змішалися в купу коні, люди …» – це можна сказати про корінних жителів, тому що заселяли цю територію німці, французи, італійці, навіть Римська імперія (реторомани) встигла втрутитися. Безумовно, всі привнесли свою лепту, формуючи менталітет середньостатистичного громадянина, тому він може бути педантичним німцем, мати італійську безпечність.

Всі ці народності проживають разом по-швейцарськи раціонально, абсолютно не заважаючи один одному. Вся держава складається з кантонів, сьогодні тут налічується 23 райони для проживання. Захід традиційно заселений французами, східна частина держави – вихідці з Німеччини, південний схід між собою поділили італійці та реторомани. Найбільша частина населення вихідці з Німеччини, тому багато іноземців вважають німецьку мову державною. Єдиної державної мови тут немає, розмовною мовою є властива певному кантону мова. Аналогічним чином розвинена система освіти.

Націю об’єднує одне – надзвичайне ставлення до роботи, тут просто не вміють ухилятися від своїх обов’язків або працювати наполовину. Звернувшись до будь-якого службовця, можна спокійно сподіватися на швидкість і правильне вирішення питання.

Окремо варто згадати, як тут вміють веселитися, адже крім традиційних європейських свят вони змогли вигадати свої, особливі. 2 січня святкується день святого Бертольда, його заслуги перед суспільством неоціненні. Саме його указ ознаменував початок будівництва Берна.

10 травня відзначають день Матері, завдяки старанням квіткарів і кондитерів свято стало національною традицією. Кінець вересня присвячений святу Врожаю, одночасно Невшатель відзначає свято, присвячене провині.

Особливості кухні

Вплив різних народів на кухню чітко простежується. Французи привнесли сюди своє фондю, від німців дісталися ковбаски. Подарунок італійців – улюблена ними паста, східні кантони обожнюють в’ялене м’ясо, рибу.

Однак існують традиційні продукти, улюблені всіма без винятку: житній валлійський хліб, деякі сорти сирів, в’яленого м’яса.

Сир фото

Виготовляються за унікальною старовинною рецептурою, її оригінальність має право перевірити Федеральне управління сільського господарства. Його обов’язок – здійснювати контроль за продукцією внутрішнього виробництва.

Життя в Швейцарії динамічне, тому щоденний раціон досить простий. Більшість сімей віддає перевагу вранці невигадливому сніданку: кава, молоко, сир, хліб. Обіду теж не надають особливого значення, зате ввечері сім’ї дозволяють собі більш різноманітне меню. Взагалі їх страви прості, невигадливі, найголовніше, щоб їжа була смачною, корисною. Набагато більше значення приділяється подачі, сервіровці столу.

Оригінальна продукція: сир, вино

Сировиробнитство завжди було важливою економічною галуззю, поступово удосконалювалося, розвивалося. Аналогічна ситуація збереглася донині, тут виробляється понад 150 сортів сиру. Проводяться різні сирні фестивалі, всіма улюблені. Це можливість не тільки весело провести час, на подібних святах завжди проводиться дегустація. Навіть існує особливий контроль якості сиру, обов’язками інспекторів крім іншого є перевірка кількості та діаметру сирних дірок.

Швейцарське вино могло б теж зайняти гідне місце, шкода про нього мало хто знає. Винна продукція поширюється виключно всередині країни, частка експортного вина дуже незначна, якихось 2%. Зате ті, хто пробував подібні вина, відзначають тонкий, неповторний смак.

Швейцарські гроші: куди їх витратити туристу

Чинна внутрішня національна валюта – швейцарський франк, він приблизно дорівнює одному американському долару, більше 32-м українським гривням відповідно (на момент написання статті). Якщо збираєтеся сюди приїхати, то порівнюючи Францію і Німеччину, за все доведеться платити наполовину більше грошей. Навіть дешевий готельний номер обійдеться сто франків. Трохи заощадити вийде, якщо вибрати замість готелю кемпінг або молодіжну громаду.

Крім проживання значну частку витрат складе транспорт, а про ціни в Швейцарії на продукти краще промовчати, вони не просто високі, а надзвичайно високі в порівнянні з тими ж продуктами інших країн. А очима українських туристів іноді здаються взагалі фантастичними.

Культурні заходи теж коштують грошей, наприклад, за замки 8 – 10 франків, музейний квиток – 12, тур на пів дня обійдеться мінімум 40 еквівалентів місцевої валюти.

Огляд цін

Вирушаючи за покупками, обов’язково треба підготуватися до тамтешніх цін. Намагатися порівняти їх з цінами навіть розвинених країн не варто. Залишається тільки прийняти, як належне, високі ціни, на них впливає висока купівельна спроможність, рівень життя в Швейцарії.

Вартість деяких продуктів:
  • хліб коштує 2 – 2.5 франків;
  • за 1 літр молока доведеться заплатити 1,3 – 1,6 франка;
  • свіже м’ясо від 18 до 23 франків;
  • ковбаски або сосиски від 11 до 17 франків;
  • сир 17 – 24 франків;
  • пляшка столового вина 10 – 13 франків.

Ціни на товари відрізняються, деякі міста можуть бути дорожче інших, наприклад, Цюріх проти Женеви займає провідні позиції. З аеропорту можна взяти таксі або доїхати електричкою, буде це коштувати 6 і 5,7 швейцарських франків відповідно.

Огляд зарплат

Статистичні дані по роботі в Швейцарії стверджують, що за 10 років доходи високооплачуваних співробітників збільшилися на 20%. На даний час топові співробітники, залучені в різних сферах, отримують:

  • банківські фахівці – 50 000;
  • будівництво -16 000;
  • туристична сфера – 11 000.

Середня статистична зарплата у Швейцарії становить:

  • працівники банків – 9 834;
  • працівники будівництва – 6 533;
  • туризм – 4 335;
  • перукарні – майже 4 000.

Огляд пенсій

Після 64 років жінок відправляють на пенсію, чоловіків рік по тому. У місцевих пенсіонерів немає ніяких пільг, але матеріальних проблем теж небагато. Пенсії в Швейцарії вистачає, щоб оплачувати житло. Швейцарські пенсіонери не обмежують свої потреби, купуючи медикаменти та продукти, більш того, вони можуть собі дозволити подорожувати по світу. Українські пенсіонери навряд чи можуть похвалитися половиною того, що ті можуть собі дозволити.

Пенсіонери фото

Розмір пенсій самий різноманітний, іноді 8 000 за місяць, а може бути 48 000 франків, до того ж уряд намагається переглядати розміри пенсій.

Місцева медицина

Швейцарці – довгожителі, це пов’язано з чистим гірським повітрям, чудовою екологією. Окрема подяка за це сучасній медицині, розвиток якої активно підтримується владою. На південному заході та північному сході знаходяться лікувальні курорти з природними термальними джерелами.

В державі дуже ефективно працює страхова система, хоча страхування здоров’я здійснюється приватними структурами, система працює без збоїв. При будь-якій ситуації, що склалася можна отримати зрозумілі, прямі інструкції страховиків. Цей стан справ однаково зручний владі та звичайним жителям. Мед страховка є у кожного, взагалі, обережність властива цим людям, вони вкрай завбачливі, звикли про все турбуватися заздалегідь.

Лікарю за консультацію доведеться заплатити від 100 до 150 франків.

Плюси та мінуси життя в країні

Плюси Швейцарії очевидні, навіть не побувавши тут, можна сказати, що високі зарплати це величезний плюс. Перевагою можна визнати місцеву природу, місцеві пейзажі просто підкорюють всіх. Самі жителі просто обожнюють свою природу, тому традиційно щонеділі відправляються за місто.

Медицина, інфраструктура розвинена, її робота чітко налагоджена, як у швейцарських годинників. А мінуси все-таки є, з ними можна жити, тільки потрібно звикнути.

Скрізь дуже мало молоді, зазвичай зустріти компанію молодих людей можна тільки по вихідних. Розваг для молоді теж катастрофічно мало, великі міста ще сяк-так справляються, а невеликі міста, на кшталт Цуга, взагалі нічого запропонувати. До того ж багато хто не наважується завести дитину, бо відпустки по догляду за дитиною тут не передбачено.

Навіть такі великі міста, як Женева або Берн, малонаселені. Тут немає жодного міста-мільйонника, відсутні населені пункти з 500 тисячами населення. Вся Конфедерація складається з кантонів з населенням, максимум, 360 тисяч жителів.

Прийнято суворо ставитися до дотримання порядку. Щонеділі не можна шуміти взагалі, а після 22-00 годин гавкіт собаки в квартирі може стати приводом для скарги.

Народитися, щоб жити в Конфедерації вкрай дороге задоволення, але при високих доходах не проблематично. До іноземців же у влади насторожене ставлення, тому вид на проживання отримати вкрай складно.

Пропонуємо переглянути відео про плюси та мінуси життя в Швейцарії.