Громадянство Швейцарії – отримання швейцарського громадянства українцями

Як відомо, міграційний режим в Європі з кожним роком стає жорсткішим, тому вільне пересування по ЄС навряд чи буде доступно через кілька років. Як же отримати офіційне громадянство Швейцарії? Що потрібно для цього зробити? Про це стаття.

громадянство Швейцарії для українців

Бувши туристом, відкрити візу на тривалий час навряд чи вийде, але ж є й інші способи освоїться в Європі. Для цього доведеться пройти всі етапи до досягнення заповітної мрії.

Зміст

  1. Поправки в міграційному законодавстві
  2. Як отримати швейцарське громадянство громадянину України?
    1. Як отримати громадянство Швейцарії дітям?
    2. Набуття статусу через шлюб
  1. Як знайти вільне робоче місце?
  2. Інші способи

Поправки в міграційному законодавстві

Багато жителів пострадянського простору мріють про отримання паспорта червоного кольору з білим хрестом. З кожним роком кількість його власників збільшується на 40 тисяч осіб. Але з жорстокістю міграційного режиму в 2018 році такі показники можуть значно знизитися.

Питаннями придбання такого документа в республіці займаються Національна рада і Рада кантонів. Процес внесення правок в міграційне законодавство затягнувся, оскільки між двома законодавчими органами постійно відбуваються дискусії. Основні питання, по яких думки розходяться: скільки повинен проживати іноземець на отримання громадянства Швейцарії та на яких підставах.

На сьогодні діє правило безперервного проживання в територіальних межах держави протягом 12 років, поправки пропонують знизити цей термін до 4-6 років. При цьому враховується тільки вид на проживання. Таким чином, щоб отримати паспорт Швейцарії, слід узаконити своє перебування тут. Нові розробки законів повинні скасувати права дітей на подвоєння терміну проживання (кожен рік вважається за два) до 20 років.

Найнебезпечніший пункт інновацій в міграційному законодавстві – ускладнення придбання перміти С, тобто фактично швейцарського ВНП. Незабаром дозвіл буде надаватися тільки на особливих підставах. Перешкодити еміграції може зобов’язання оформлення мовного паспорта. І останнє: щоб стати громадянином Швейцарії, потрібно отримати на це дозвіл Національної ради та Ради кантонів.

Як отримати швейцарське громадянство громадянину України?

Перший спосіб – натуралізація. Вона можлива тільки після виконання таких умов.
  1. Проживання в країні більше ніж 12 років (8-10 після внесення поправок). Як правило, іноземець в цей час оформляє дозвіл на проживання і живе в ній легально. Надається можливість виїзду за межі держави, наприклад, в період відпустки.
  2. Безперервне перебування тут протягом 36 місяців за останні 5 років. Нація цінує свою ідентичність, тому швейцарський паспорт видається тільки тим іноземцям, які пройшли всі складнощі на шляху до інтеграції. Тому встановлені додаткові умови, при яких стає можливим його отримання:
  • дотримання традицій, звичаїв швейцарців;
  • знання законодавчої системи та дотримання всіх необхідних вимог і правил;
  • суворе виконання зобов’язань: сплата податків, служба в армії;
  • відсутність судимості.

У ці вимоги не включено знання державної мови. Це тому, що свій рівень володіння нею іноземець показує при оформленні мовного паспорта. До кожного мешканця далекого або ближнього закордону висувається вимога – знати добре одну з 4 державних мов. Якщо все вищеперелічене виконано, можна займатися подачею документів. Це клопіткий процес, який триває від трьох місяців до трьох років.

Документація:

  • документи, що засвідчують особу: оригінали та копії паспортів, свідоцтв про народження;
  • копії дозволів на перебування в державі річної давнини;
  • трудовий договір або лист роботодавця для підтвердження зайнятості;
  • довідка про несудимість;
  • податкова довідка про відсутність заборгованості;
  • наявність медичної довідки про відсутність особливо небезпечних захворювань;
  • документальне підтвердження успішної інтеграції в суспільство: інформація про дружні зв’язки, хобі, входження в суспільні, культурні спільноти;
  • документи, які підтверджують фінансову стабільність: виписка з банківського рахунку, оборот грошових коштів за останній час.

Пільги надаються членам сімей: подружжю і дітям, а також біженцям, студентам і підприємцям.

Як отримати громадянство Швейцарії дітям?

Щоб освоїться в державі, українцеві необхідно оформити цивільний статус на його дітей. Відносно цього діють наступні правила.

  1. Якщо дитина народжена в межах республіки та одним з його батьків є швейцарцем, він автоматично набуває цивільний статус.
  2. Установлено такий же порядок, якщо матір’ю новонародженої є швейцарка, а його батько – громадянин України.
  3. Якщо батько швейцарець, а мати проживає за межами країни, знадобиться усиновлення або визнання спорідненості.
  4. При усиновленні дітей швейцарцям діють ті ж вимоги.

Набуття статусу через шлюб

Для цього потрібне одруження зі швейцарцем за законами держави. Процес оформлення громадянського статусу відбувається через спрощену натуралізацію.

Для цього громадянину України потрібно виконати такі умови.
  1. Безперервно проживати протягом 5 років на державній території.
  2. Зареєструвати тут шлюб, проживати з чоловіком мінімум 3 роки під одним дахом.
  3. Перед подачею прохання подружня пара повинна прожити разом 1 рік.

При цьому громадянину України необхідно дотримуватись вимог пільгової натуралізації:

  • бути в шлюбі більше, ніж 6 років;
  • приїжджати в країну на відпустку і свята;
  • спілкуватися з друзями, родичами, що проживають тут;
  • підтримувати контакти з національною діаспорою.

Також українцю слід знати про останні події в країні, стежить за її культурної, соціальним, економічним життям, володіти національною мовою. Величезний плюс – робота в місцевій компанії.

Як знайти вільне робоче місце?

До оголошень про сезонну роботу в Швейцарії слід поставитися дуже уважно, оскільки традиційно її виконують жителі Східної Європи: поляки, литовці. Пошуком таких вакансій краще займатися самостійно, а не через агентства. Найкращий спосіб – обдзвонити компанії, які приймають працівників на літо або осінь.

Учням студентам надається право підробітку в період літніх канікул. Найчастіше вони можуть претендувати на вакансії: офіціантів, посудомийок, прибиральниць, барменів, прибуток при цьому буде невеликий. Чоловіки часто працюють тут вантажниками, будівельниками, водіями. Не потрібні, але дуже популярні серед емігрантів професії перекладачів, менеджерів, педагогів гуманітарного циклу. Працевлаштуватися їм набагато складніше, ніж фахівцям технічної сфери, але у талановитих людей завжди є шанси.

Отримати вакантне місце на час можуть також викладачі закладів освіти, в цій справі допоможуть особисті знайомства і зв’язки, а також наполегливість. Влаштуватися на легальну посаду мають право висококласні програмісти та фахівці IT-галузі. Для цього необхідно офіційне запрошення від швейцарської фірми.

Сильним і мужнім чоловікам можна порекомендувати роботу в Іноземному легіоні. Для жінок залишаються актуальними вакансії нянь і доглядальниць. Цей заробіток приносить хороші доходи без сплати податків, але така зайнятість фактично позбавляє вільного часу.

Інші способи

Швейцарія фото

Спростити або прискорити процес отримання громадянського статусу у Швейцарії можуть жителі ЄС. Наприклад, громадянину Німеччини буде простіше влаштуватися тут на роботу, а отже і отримати ПМП. Кожне рішення приймається для конкретного випадку окремо. Наприклад, студенти, які навчалися тут, мають можливість приїхати сюди через кілька років, оформивши спеціальний дозвіл. Час навчання при цьому не зараховується, тому 6 років відраховуються від офіційного працевлаштування. Біженці повинні проживати в країні легально не менше 5 років і обов’язково надати підтвердження того, що на батьківщині їх ущемляли в правах.

Прискорити процес можна і при наявності бізнес-категорії. Це право може бути отримано, якщо іноземець буде вести на території держави підприємницьку діяльність або вкладати інвестиції в національну економіку. Таким чином, відбувається розширення виробництва, активізація роботи в місцевих підприємствах, зростає національний трудовий потенціал.

Для такої категорії іноземців встановлений щадний візовий режим і переваги при отриманні ПМП. Але для того, щоб почати тут свою справу, необхідно надати безліч документів, а також підтвердити свою фінансову стабільність випискою з банківського рахунку. На картці комерсанта повинна бути пристойна сума, яка забезпечить безбідне проживання в країні на кілька років, а також високі пасивні доходи, враховується й оборот грошової валюти.

Неважливо, скільки часу доведеться витратити і яким чином придбати швейцарський цивільний статус, головне – позитивний результат, що дає безмежні можливості та перспективи для успішного та щасливого життя. Це перебування в Євросоюзі, високий рівень медичного обслуговування, матеріальна забезпеченість, чудова освіта, високооплачувана робота з хорошим доходом, право вільного пересування по Європі.