Робота і вакансії в Швейцарії

Можна не сумніватися, що швейцарський ринок праці є одним з найпривабливіших у світі. В країні стабільна економіка, високі зарплати, комфортні умови для зайнятості та життя. У 2017 році безробіття в Швейцарії складає 3,3%. Це найнижчий показник серед західноєвропейських країн.

Швейцарія фотоШвейцарія не входить до складу Європейського союзу і дуже дорожить своїм нейтральним статусом в політичному та економічному плані. Це не заважає країні успішно розвиватися і зміцнювати торговельні зв’язки з іншими державами. У Швейцарії ідеальні умови для ведення бізнесу, стабільний банківський сектор і прозора правова система.

Робота в Швейцарії для українців і білорусів у 2017 році – це можливість реального поліпшення добробуту і переїзду в Європу на постійне проживання. Разом з тим цей варіант трудової міграції доступний далеко не всім. Європейці прекрасно розуміють всі переваги швейцарського працевлаштування, тому конкуренція за робочі місця з кожним роком тільки збільшується.

Крім того, для робочих мігрантів з країн за межами Європейського союзу часто встановлюються спеціальні квоти. В основному, знайти роботу в Швейцарії можуть тільки висококваліфіковані працівники, досвідчені менеджери або власники дефіцитних специфічних професій. Гарною підмогою для працевлаштування є диплом одного зі швейцарських вузів. Але про все по черзі.

ЗМІСТ

  1. Як виїхати на роботу до Швейцарії
  2. Як знайти роботу в Швейцарії. Пошук вакансії
  3. Вакансії та зарплата в Швейцарії в 2017 році
  4. Робоча віза в Швейцарію в 2017 році

Як виїхати на роботу до Швейцарії

Для громадян України працевлаштування в Швейцарії, перш за все, пов’язано з попередніми пошуком вакансії на місцевому ринку праці. Це є обов’язковою умовою для отримання дозволу на роботу, оформлення робочої візи та переїзду до Швейцарії.

Головна складність полягає в тому, що основні клопоти по найманню іноземного фахівця несе швейцарський роботодавець. Тому для успішного працевлаштування кандидат повинен володіти безперечними конкурентними перевагами перед європейськими претендентами.

Основні вимоги до іноземних працівників у Швейцарії
  1. Мова. Для роботи в міжнародній компанії може виявитися досить англійської мови. В інших випадках, в залежності від регіону, знадобляться навички володіння однією з офіційних мов Швейцарії. На сході та в центральній частині – це німецький (Цюріх, Базель, Берн), на заході – французький (Женева і Лозанна), на півдні – італійський (Лугано, Беллінцона). Робота в Швейцарії без знання мови – це важке завдання.  
  2. Кваліфікація. У більшості випадків іноземцю знадобиться вища освіта й достатній досвід роботи. Крім того, кваліфікація повинна відповідати швейцарським нормам, тобто необхідно пройти процедуру підтвердження диплому. Особливо це стосується регульованих професій – галузь медицини, права, викладання, соціальна робота. 
  3. Квоти. Щокварталу швейцарська влада публікує певну кількість квот на робочі місця, які можуть зайняти іноземні працівники. Відповідно, якщо квоти будуть вичерпані, дозвіл на роботу в Швейцарії отримати не вдасться. На жаль, в останні роки спостерігалася тенденція до скорочення квот для іноземців з так званих третіх країн (не входять в ЄС). З іншого боку, у 2017 році кількість дозволів зросла на 1000 одиниць.
  4. Зарплата та умови праці мігранта повинні відповідати рівню місцевих працівників. Крім того, при видачі посвідки на тимчасове проживання міграційні служби можуть перевірити здатність іноземця до інтеграції в швейцарське суспільство. Особлива увага приділяється віком, мовним навичкам, професіоналізму та іншим особистим якостям. Обов’язковою умовою є наявність житла.

У деяких випадках вимоги можуть бути істотно спрощені. Наприклад, для дефіцитних працівників, які можуть принести істотний внесок в розвиток швейцарської економіки. Або інших фахівців, наймання яких принесе позитивний ефект для місцевого ринку праці. До слова, члени сім’ї громадянина Швейцарії або іноземця з дозволом на роботу мають право на працевлаштування нарівні з місцевими жителями.

Після пошуку слушної вакансії та отримання пропозиції про роботу починається процедура затвердження робочого місця за іноземцем. Для цього роботодавець направляє відповідну заяву до місцевих (кантональних) служби зайнятості на розгляд.

Якщо заявка буде прийнята, інформацію направлять в Державний секретаріат з питань міграції (SEM) на затвердження. У разі позитивного рішення всі зацікавлені сторони – кандидат, роботодавець, кантональних служби – отримають письмове повідомлення. Після чого кантональна міграційна служба направить в Консульство Швейцарії в країні іноземця відомості про допустимість видачі робочої візи. Протягом 14 днів після приїзду працівникові потрібно пройти реєстрацію за місцем проживання і можна приступати до роботи.

Основна складність полягає в тому, що роботодавцю необхідно в прямому сенсі переконати місцеву владу у відсутності претендентів на вакансію серед швейцарців або європейців. Для цього відомості про робоче місце повинні бути розміщені в місцевих бюро зайнятості, спеціалізованих сайтах, газетах, журналах і європейському ресурсі EURES. Само собою, все це займає якийсь час, а далеко не всі роботодавці до цього готові.

Як знайти роботу в Швейцарії. Пошук вакансії.

Як вже було сказано, робота в Швейцарії для українців і білорусів – це, в першу чергу, пошук слушної вакансії. Успіх багато в чому залежить від терпіння і використання різноманітних джерел інформації. Розглянемо найбільш дієві варіанти пошуку роботи на швейцарському ринку праці. Як варіант, можна скористатися послугами приватних кадрових агентств Швейцарії. Правда, не всі вони працюють з іноземцями за межами ЄС. Найбільш популярними є Adecco і Manpower. На сайті VZAVG можна знайти повний список агентств.

До наступного досить ефективного способу працевлаштування в Швейцарії можна віднести перегляд оголошень про вакансії в місцевих газетах і періодичних виданнях.У сучасному світі, і Швейцарія тут не виняток, набирає обертів пошук вакансій за допомогою соціальних мереж, насамперед, професійних – LinkedIn.

Нарешті, можна відвідати Швейцарію по туристичній візі та заглянути на різні ярмарки вакансій. Це дозволить не тільки уявити загальну картину про швейцарський ринок праці, а й допоможе придбати професійні контакти, а можливо, і зовсім отримати роботу в Швейцарії. Якщо на прикметі є конкретна швейцарська компанія можна спробувати запропонувати свої послуги безпосередньо.

І останнє, чому необхідно приділити особливу увагу – це складання адаптованого під швейцарського роботодавця резюме і супровідного листа, а також підготовка до співбесіди. Масу корисної інформації по цім пунктам можна знайти на перерахованих вище ресурсах.

Вакансії та зарплата в Швейцарії в 2017 році

Ні для кого не секрет, що швейцарські зарплати є одними з найвищих у світі. Справедливості заради варто відзначити, що і жити в цій країні зовсім не дешево. Офіційна мінімальна оплата праці в країні не встановлена. Цей показник фіксується в контракті працівника або в колективних трудових договорах між роботодавцями та профспілками. До слова, у 2014 році з цього питання в Швейцарії був проведений референдум. В результаті 76% населення країни вирішили, що мінімальний рівень заробітних плат їм не потрібен.

В середньому мінімальна заробітна плата в Швейцарії в наступних межах:

  • для кваліфікованих працівників – 2580-4880 євро на місяць
  • для некваліфікованих працівників – 2020-3870 євро на місяць

Середня зарплата в Швейцарії в 2017 році, в залежності від регіону, становить близько 5920 євро на місяць до сплати податків.

Зарплати в Швейцарії за професіями (євро / місяць):
  • Страховики, фінансисти та банкіри – 13000-15000

Інженери – 9500

  • Медичні працівники – 9000
  • Фармацевти – 8000
  • Державні службовці – 8000
  • Фахівці сфери IT – 7500-8000
  • Будівельники – 7500
  • Водії та фермери – 4000-4500
  • Некваліфіковані працівники – 2000-2500

Серед популярних вакансій в Швейцарії в 2017 році, в тому числі для українців, вирізняються такі напрями:

Сезонна робота в Швейцарії. Сюди відносять сферу туризму, наприклад, робота в готелях, ресторанах, барах та інших сферах обслуговування на одному з численних гірськолижних курортів. Другий варіант – це робота в Швейцарії на фермах. Як правило, мається на увазі важка фізична праця в сільському, рибному та лісовому господарствах. Останнім часом кількість робочих місць тут дуже обмежена.

Дефіцитні кваліфіковані фахівці. Це сфера IT, фармацевтична галузь, електроніка, телекомунікації, технології, машинобудування. Іноді вдається знайти роботу в Швейцарії топ менеджерам і керівникам у фінансовому або банківському секторі.

Робоча віза в Швейцарію в 2017 році

Для переїзду до Швейцарії з метою працевлаштування іноземному фахівцеві необхідно отримати робочу візу. Якщо мова йде про перебування в країні більше ніж 90 днів оформляється національна віза (тип D). Для цього повинен бути підписаний трудовий контракт і отримано дозвіл на роботу в Швейцарії. Після чого можна звертатися за робочою візою в швейцарське Консульство в своїй країні.

Документи на робочу візу до Швейцарії:
  1. Анкета на візу, заповнена англійською або однією з офіційних мов (3 шт.).
  2. Цивільний паспорт (оригінал і копія).
  3. Закордонний паспорт з як мінімум двома порожніми сторінками.
  4. Кольорові фотографії (4 шт. по стандартах ICAO).
  5. Копії закордонного паспорта – 2 шт. (Сторінки з фотографією, ПІБ, підписом).
  6. Копії двох останніх шенгенських віз (при наявності).
  7. Довідка про відсутність судимості.
  8. Підтвердження наявності дозволу на роботу в Швейцарії.
  9. Оригінал (плюс 2 копії) трудового контракту.

У разі необхідності співробітники швейцарського Консульства можуть зажадати додаткові відомості. Термін розгляду заяви в середньому від 6 до 12 тижнів. Після приїзду до Швейцарії в кантональній міграційній службі оформлюється вид на проживання.