Бізнес в Швейцарії

Швейцарія – це, можна сказати, унікальна європейська держава, що зуміла досягти найвищого процвітання при дефіциті природних ресурсів і абсолютному нейтралітеті від політичних і економічних союзів.

Країна не брала участь у двох світових війнах, а членом ООН стала тільки в 2002 році. З іншого боку, Швейцарія активний учасник міжнародних відносин, спрямованих, в першу чергу на співпрацю в сфері торгівлі.

Бізнес у Швейцарії – це, перш за все, конкурентоспроможність, стабільність і ефективність. В країні немає інфляції, а безробіття рідко перевищує 3%. Крім того, університети Швейцарії пропонують якісну і престижну освіту, а швейцарська робоча сила є однією з найбільш висококваліфікованих на планеті.

бізнес в Швейцарії

Відсутність корупції, твердість національної валюти, низькі ставки корпоративного податку, ідеальна інфраструктура, надійний банківський сектор, прозора правова система – це далеко не повний перелік переваг від ведення бізнесу в Швейцарії.

Половина швейцарського експорту припадає на країни Європейського союзу. Особливо на Німеччину, Францію та Італію. Значна частина направляється в США та Китай. По галузях економіки виділяються ринок фінансових і банківських послуг, туризм, медицина, сільське господарство і промислове виробництво на основі передових технологій. Наприклад, якість швейцарських годинників відома у всьому світі.

У цій статті спробуємо розібратися з тим як відкрити та вести бізнес у Швейцарії іноземцям, зокрема, українцям і іншим громадянам країн СНД.

ЗМІСТ

  1. Як відкрити бізнес у Швейцарії
  2. Реєстрація компанії в Швейцарії
  3. Форми власності для бізнесу в Швейцарії
  4. Податки в Швейцарії
  5. Напрямки для бізнесу в Швейцарії
  6. Бізнес-віза в Швейцарію

Як відкрити бізнес у Швейцарії в 2017 році

За версією агентства Doing Business у 2017 році з 190 країн світу за доступністю відкриття бізнесу Швейцарія займає 31-е місце. Це середній показник серед розвинених європейських країн. При дотриманні певних вимог здійснювати підприємницьку діяльність в Швейцарії може будь-який іноземець.

Перш за все, дуже важливо мати хорошу ідею, чіткий бізнес-план і фінансовий ресурс. Крім того, необхідно оцінити реальність втілення проекту, виходячи з ситуації на ринку, наявності конкурентів і досвіду підприємництва за плечима. Якщо з цими пунктами все в порядку, починається другий етап. А саме – юридична можливість відкриття компанії.

Для громадян країн СНД є 3 основних способи зареєструвати бізнес у Швейцарії в 2017 році.

1. За законами Швейцарії громадяни з країн, що не входять в ЄС, можуть вільно відкрити бізнес тільки при наявності швейцарського виду на проживання категорії С.  

 Вид на проживання в Швейцарії (категорія С) – це біометрична карта, яка видається іноземним громадянам після 10-річного безперервного проживання в Швейцарії. Наявність цієї карти дозволяє постійно жити в країні, міняти роботу і здійснювати підприємницьку діяльність.

2. Зареєструвати компанію можуть чоловік / дружина громадянина Швейцарії або особа, яка володіє картою посвідки на проживання категорії С. Як варіант, є можливість відкрити спільний бізнес зі швейцарським резидентом і довірити керівництво компанією місцевому жителю. Згодом можна отримати дозвіл на роботу в Швейцарії та управляти підприємством самостійно. Але оформити цей дозвіл досить непросто.

3. Останнім і найбільш складним способом почати бізнес у Швейцарії є подача відповідної заяви в один з регіонів країни, які називаються кантонами. Для успішного розгляду заявки повинні бути дотримані наступні умови:

  • особисті професійні якості та досвід підприємця;
  • створення декількох робочих місць для місцевих жителів;
  • потреба регіону в даному виді бізнесу;
  • значні інвестиції;
  • довгостроковий позитивний ефект на економіку Швейцарії, включаючи ринок праці та кооперацію з місцевими компаніями.

У разі схвалення заявки іноземець отримає тимчасовий дозвіл на проживання в Швейцарії категорії В або L терміном до одного року, з правом подальшого продовження.

Процедура і вартість реєстрації компанії в Швейцарії

1. Вибір унікального найменування компанії та відкриття рахунку в банку. Послуги банку з переказу коштів з депозитного рахунку на рахунок компанії складають мінімум 200 франків (180 євро).

2. У нотаріуса реєструється статут і громадський Акт компанії, а також завіряються підписи власників і акціонерів. Вартість послуг не менше 500 франків, плюс 20 франків за кожен підпис.

регістрація компанії в Швейцарії

Процедура займає кілька днів. Крім того, кожен іноземець повинен заповнити дві обов’язкові декларації Stampa (інвестиції) і Lex Friedrich (дозвіл на придбання нерухомості в Швейцарії).

3. Реєстрація в Торговому реєстрі підприємств. Залежно від розміру статутного капіталу та кількості акціонерів вартість варіюється від 600 до 10 000 франків. Термін реєстрації до 7 днів. Після цього протягом 5-9 днів в місцевій комерційній газеті публікуються відомості про нову компанію.

4. Реєстрація в податковій адміністрації. Ця процедура є обов’язковою для підприємств з річним оборотом понад 100 тисяч франків на рік.

5. Реєстрація співробітників компанії в органах соціального забезпечення.

Форми власності для бізнесу в Швейцарії

Один з найвідповідальніших кроків до старту бізнесу в Швейцарії – вибір форми власності. Багато в чому це залежить від масштабів планованої діяльності. Найбільшою підтримкою уряду користується малий і середній бізнес Швейцарії, який забезпечує 75% робочих місць в країні. Зупинимося на найбільш популярних видах компаній.

  1. Приватний підприємець (Einzelunternehmen). Відмінний варіант для дрібних бізнесменів, наприклад, фрилансерів, юристів, лікарів, художників. Відсутні мінімальні вимоги до статутного капіталу, процедура оформлення дуже проста.Необхідність реєстрації в торговому реєстрі виникає при річному обороті понад 100 тисяч франків. З мінусів – підприємець самостійно несе необмежену відповідальність за своїми зобов’язаннями.
  2. Товариство з обмеженою відповідальністю (GmbH). Завдяки низьким вимогам до статутного капіталу (20 тисяч франків) ця форма власності одна з найпопулярніших в країні. Вимоги до реєстрації – мінімум два акціонери та один з керівних директорів обов’язково резидент Швейцарії. Інформація про акціонерів знаходиться у відкритому доступі.
  3. Акціонерне товариство (AG). Найбільш поширена форма власності в Швейцарії. Підходить для всіх видів комерційних підприємств. Вимагає наявність мінімум трьох акціонерів, а також резидента Швейцарії в управлінні компанією. Мінімальний розмір статутного капіталу – 100 тисяч франків. Відомості про акціонерів не надають гласності.

З більш детальною інформацією про форми власності для бізнесу в Швейцарії можна ознайомитися на сторінках швейцарського ділового порталу SECO.

Податки в Швейцарії в 2017 році

У Швейцарії одна з найоптимальніших систем оподаткування в Європі, з низькими процентними ставками. Крім того, з багатьма країнами підписані угоди щодо подвійного оподаткування.

Що примітно в федеральний бюджет країни надходить менша частина податків, в основному кошти спрямовуються в регіони (кантони), де зареєстрований бізнес. Кожен з яких може самостійно встановлювати розміри податкових ставок.

податки в Швейцарії

В останні роки країни-учасники ОЕСР надають певний тиск на Швейцарію. Зокрема, просять переглянути деякі закони, що стосуються банківської таємниці, що ускладнює здійснювати прозору податкову політику на міжнародному рівні. Швейцарія навіть розглядає питання про введення податку на депозити іноземців.

Що стосується розміру податків у Швейцарії, то на всіх трьох рівнях – федеральному, кантональному, муніципальному – різні ставки. В основному використовується прогресивна система оподаткування. Найбільш високі податки у великих кантонах – Женеві, Цюріху, Берні, менше ставки в Обвальдені та Швіці.

Середня ставка корпоративного податку на прибуток у Швейцарії в 2017 році становить 17,92%. У тому числі у федеральний бюджет надходить близько 8,5%. Прибутковий податок з приватних осіб варіюється від 11,5 до 30%. Ставка податку на дивіденди – 35%. ПДВ – 8%.

Напрямки для бізнесу в Швейцарії

У питанні вибору напрямку для бізнесу в Швейцарії складно порадити щось конкретне. Дуже вже багато факторів на це впливає. Починаючи від наявності виду на проживання та міста, і закінчуючи наявною сумою активів. Єдине можна виділити перспективні галузі Швейцарії для вкладення інвестицій:

  • Фармацевтика та медичне обладнання
  • Біотехнології
  • Сільське господарство
  • Туризм
  • Якісні харчі та напої
  • Фінансові послуги
  • Високі технології та інновації

Бізнес-віза в Швейцарію

Для законногоперебування життя в Швейцарії на більше ніж 90 днів і здійснення підприємницької діяльності необхідно отримати національну візу D. Крім того, в іноземця повинен бути відповідний дозвіл від кантональної влади. Оформляється віза в Консульстві Швейцарії у своїй країні.

Документи на бізнес-візу до Швейцарії в 2017 році

  1. Три заповнені візові анкети.
  2. Чотири кольорові фотографії (за стандартами ICAO).
  3. Закордонний паспорт (з двома вільними сторінками).
  4. Копії закордонного паспорта – 2 шт. (Сторінки з фотографією, ПІБ, підписом).
  5. Копії двох останніх шенгенських віз, якщо такі є.
  6. Підтвердження фінансової спроможності (виписка з банку).
  7. Довідка про відсутність судимості.
  8. Мотиваційний лист (підстави для переїзду та адреса проживання в Швейцарії).
  9. Документ, що підтверджує наявність дозволу на в’їзд від міграційної влади кантону Швейцарії.
  10. Додаткові документи на вимогу співробітників Консульства.

Не пізніше 14 днів після прибуття необхідно зареєструватися в місцевій міграційній службі.