Бізнес в Швеції

За офіційною статистикою більше ніж 30% компаній, зареєстрованих на шведській фондовій біржі, належать іноземцям з країн за межами Європейського союзу. Це не дивно. Після фінансової кризи на початку 90-х років минулого століття Швеція зробила певні висновки, що дозволило сформувати відкриту економіку з ліберальним підходом в торгівлі.

Сьогодні підприємці з різних країн, у тому числі України, досить охоче відкривають свій бізнес у Швеції. Особливо це стосується сфери IT. Як відомо, Стокгольм – це один з топових європейських міст по запуску нових компаній цієї галузі. Власне переважна частина шведської економіки заснована на інноваціях і випуску високотехнологічної продукції.

бізнес в Швеції

Швеція входить до складу ЄС з 1995 року, проте після референдуму 2003 року країна вважала за краще не переходити на єдину європейську валюту, залишивши в зверненні шведські крони. Багато в чому це було обумовлено побоюванням громадян, що введення євро може вплинути на рівень соціального забезпечення, яке є одним з найвищих у світі.

Висока конкурентоспроможність шведських товарів дозволяє країні успішно виходити на зовнішні ринки та нарощувати торговельні зв’язки. Основна частка експорту припадає на скандинавських сусідів, особливо Норвегію (більше ніж 10%), а також Німеччини, Великої Британії та США. У країні досить стабільний банківський сектор з низькими ставками по комерційних кредитах. У цій статті спробуємо розібратися з особливостями бізнес-імміграції до Швеції.

ЗМІСТ

  1. Як відкрити бізнес у Швеції
  2. Реєстрація компанії в Швеції
  3. Форми власності для бізнесу в Швеції
  4. Податки в Швеції в 2017 році
  5. Напрямки для бізнесу в Швеції
  6. Бізнес-віза в Швецію

Як відкрити бізнес у Швеції

У щорічному рейтингу агентства Doing Business 2017 Швеція займає 9-е місце з 190 країн світу за доступністю відкриття і легкості ведення бізнесу. Серед європейських держав це четвертий результат, після Данії, Норвегії та Великобританії. Старт успішного бізнес-проекту в Швеції, в першу чергу, залежить від 3 найважливіших чинників:

  • Максимально глибоке вивчення шведського ринку товарів і послуг. Однією з відмінних рис Швеції є досить рівномірний розподіл ВВП країни по різних регіонах. Тобто майбутньому підприємцю зовсім необов’язково загострювати увагу на таких великих містах, як Стокгольм або Мальме. Активне ділове життя кипить і в інших районах Швеції. У вивченні ринку допоможуть сайти місцевих торгових організацій, які існують практично в будь-якому напрямку бізнесу.
  • Грамотний бізнес-план. Після вибору сфери діяльності ключовим моментом є постановка конкретних цілей і завдань для майбутнього підприємства. Документ повинен бути коротким і зрозумілим. Особливо якщо планується залучення позикових коштів від шведських інвесторів або місцевих баків.
  • Фінансування. Цілком логічний фактор. Для здійснення підприємницької діяльності в Швеції та втілення бізнес-плану в життя в будь-якому випадку знадобляться стартові кошти. Розмір вкладень залежить від конкретної ідеї та самого бізнесмена.

як відкрити бізнес в Швеції

Наступним обов’язковим етапом при створенні бізнесу в Швеції іноземцями є отримання відповідного дозволу від місцевої влади, іншими словами, вид на проживання. Цей документ не дозволяє працевлаштуватися в шведській компанії й розрахований тільки на здійснення підприємницької діяльності в Швеції терміном більше ніж 3 місяці. Шведське агентство з питань імміграції висуває такі вимоги до підприємців з-за кордону:

  1. Копії та оригінал дієвого паспорта.
  2. Досвід підприємницької діяльності.
  3. Знання англійської або шведської мови, підтверджене сертифікатом.
  4. Володіння не менше 50% бізнесу і як наслідок наявність відповідальності за діяльність компанії.
  5. Випуск продукції та послуги повинні здійснюватися на території Швеції. Плюс надати докази наявності ділових контактів або клієнтської бази в країні.
  6. Володіння фінансовими ресурсами, достатніми як мінімум для дворічного проживання в Швеції бізнесменові та членам його сім’ї. Причому джерела доходу повинні бути законні й документально підтверджені. Сума коштів для бізнесмена становить не менше 200 тис. Шведських крон (близько 21 тис. Євро), для чоловіка 100 тис. крон, для кожної дитини по 50 тис.
  7. Здатність довести перспективність бізнесу, який протягом двох років зможе принести прибуток, і тим самим забезпечити підприємця і його сім’ю засобами для подальшого проживання в Швеції.

Якщо перелічені пункти будуть виконані, агентство з питань імміграції уважно розгляне бізнес-план іноземця і винесе відповідне рішення про надання карти виду на проживання в Швеції. Зазвичай дозвіл видається терміном на один рік, з правом подальшого продовження на аналогічний період. Обов’язковою умовою є щорічне проживання в країні не менше 6 місяців.

Після закінчення двох років, в разі якщо бізнес виявиться успішним, іноземець має право подати заяву на постійне проживання. А по закінченні 5-річного проживання в країні з’являється підстава для оформлення громадянства Швеції.

Крім того, до позитивних факторів бізнес-імміграції до Швеції можна віднести можливість перевезти сім’ю підприємця та зареєструвати компанію без участі шведського резидента, правда уповноважена особа з місцевих жителів може знадобитися.

Процедура і вартість реєстрації бізнесу (компанії) в Швеції

  1. Отримання сертифікату від шведського фінансової установи, як правило банку, про оплату початкової вартості акцій компанії. Процедура безкоштовна і займає від 1 до 3 днів.
  2. Подача заяви в шведське бюро реєстрації компаній і вибір унікального назви. Вартість процедури для заявок в електронному вигляді – 1900 крон (200 євро), на паперовому носії – 2200 крон (230 євро). Термін реєстрації до двох тижнів.
  3. Реєстрація в органах податкової служби Швеції – www.skatteverket.se. Після цього компанії присвоять ідентифікаційний код і можна починати працювати.
  4. У разі необхідності потрібно отримати дозвіл на певний вид діяльності. Повний список сфер бізнесу в Швеції на які потрібна ліцензія.

Практично будь-яку процедуру, пов’язану з реєстрацією компанії в Швеції, можна здійснити в режимі онлайн. І це є безперечною перевагою, в порівнянні з іншими країнами.

Форми власності для бізнесу в Швеції

Ще до початку процедури реєстрації бізнесу необхідно визначитися з формою власності для нової компанії. Найпоширенішими типами підприємств Швеції є:

  • приватний підприємець (ІП);
  • товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ);
  • торгове партнерство або командитне товариство (ТП);
  • економічна асоціація (ЕА);
  • філія іноземної компанії (актуально для бізнес-іммігрантів).

реєстрація бізнесу в Швеції

Зупинимося детальніше на деяких з них:

ПП. Вимоги до мінімального статутного капіталу відсутні. Нема потреби в реєстрації в шведському бюро компаній, досить податкової служби. Підприємець несе особисту відповідальність за всіма зобов’язаннями підприємства. Податкові відрахування здійснюються щомісяця авансовими платежами.

ТОВ. Мінімальний статутний капітал повинен бути не менше 50 тис. Крон (5300 євро). Дозволяється реєстрація на одне або кілька фізичних і юридичних осіб. Відповідальність акціонерів обмежується часткою участі в статутному капіталі. У виняткових випадках члени правління і директора можуть бути притягнуті до відповідальності за несплату податків.

ТП. Форма власності для спільного бізнесу кількох фізичних і юридичних осіб. Вимоги до статутного капіталу відсутні, але власники несуть солідарну відповідальність за зобов’язаннями компанії особистим майном. Податкова служба встановлює спеціальний податок для цього виду підприємств.

Податки в Швеції в 2017 році

Швеція має одну з найбільш прозорих і ефективних податкових систем в Європі. Це є додатковим стимулом для залучення інвесторів і бізнесменів з різних країн. Для ведення бізнесу в Швеції необхідно зареєструватися в органах податкової служби та отримати спеціальний сертифікат форми F.

Це є підтвердженням, що компанія займається комерційною діяльністю і повністю несе відповідальність за сплату податків і зборів. Дуже часто бізнес-партнери та потенційні клієнти перевіряють наявність у компанії податкового сертифіката F, щоб визначити ступінь надійності фірми й можливі ділові ризики. У разі відсутності цього сертифіката застосовується податкова форма типу A.

податки в Швеції

Основні види податкових платежів і внесків оплачуються щомісяця і вносяться в податкову декларацію. Крім того, розрізняють державні та муніципальні податки.

Ставки основних податків у Швеції в 2017 році

  • Корпоративний податок на прибуток – 22%.
  • ПДВ. Загальна ставка -25%, знижені ставки – 12% (харчі, продаж особистих творів мистецтва) і 6% (друковані видання, пасажирський транспорт).
  • Прибутковий податок – прогресивна ставка до 57,1%.

Попри досить гнучку податкову систему, для мінімізації витрат і підвищення віддачі від бізнесу в Швеції, швидше за все, знадобиться допомога місцевого податкового консультанта.

Напрямки для бізнесу в Швеції

При виборі сфери діяльності для бізнесу в Швеції, крім особистих якостей і досвіду, потрібно враховувати два основні чинники.

  • Необхідність в отриманні ліцензії.
  • Високий інноваційний потенціал і розвиток інформаційних технологій.

У першому випадку, потрібно уважно ознайомитися з переліком видів діяльності на які передбачена ліцензія (див. Посилання вище). Наприклад, це стосується медицини, харчів, азартних ігор, сільського господарства, будівництва, енергетики. Дуже часто отримати дозвіл не вдається не те що іноземцям, а й самим шведам.

Другий фактор стосується серйозної конкуренції на шведському ринку в сфері IT і високих технологій. Щоб потрапити в цю перспективну галузь потрібно мати достатні переваги та мати великий досвід роботи в цій області.

Щоб уникнути великих втрат, в разі невдачі, новачкам краще всього відкрити малий бізнес у Швеції. В іншому політ фантазій не має обмежень і цілком залежить від майбутнього шведського бізнесмена. Головне, вивчити попит, визначити цільову аудиторію і знайти гідну ідею. Популярними сферами є нерухомість, транспорт, громадське харчування, сфера послуг (салон краси, прибирання будинків і офісів), туризм і готельний бізнес.

Бізнес-віза в Швецію

Після позитивного рішення шведського бюро з питань імміграції про надання посвідки на проживання необхідно отримати довгострокову бізнес-візу до Швеції, що дозволяє перебувати в країні більше ніж 90 днів. Робиться це в Консульстві Швеції за місцем проживання іноземця.

Документи на бізнес-візу до Швеції в 2017 році

  1. Заява встановленого зразка.
  2. Оригінал закордонного паспорта та копії всіх сторінок.
  3. Документальне підтвердження наявності бізнесу в Швеції (карта посвідки на проживання).
  4. Дві кольорові фотографії (35×45 мм).
  5. Оплата візового збору.

У разі необхідності співробітники шведського посольства можуть зажадати додаткові відомості. Істотно спростити процедуру бізнес-імміграції до Швеції допоможе отримання освіти в одному із шведських вузів.