Як отримати робочу візу в Іспанію

Протягом останніх кількох років (2015-2017) Іспанія стабільно входить у п’ятірку лідерів Європейського союзу за кількістю виданих дозволів на проживання іноземцям із третіх країн. Ідеться про десятки тисяч осіб, включаючи громадян України. Основна причина переїзду пов’язана з возз’єднанням сімей, а на другому місці – працевлаштування. Наприклад, за даними Eurostat, тільки в 2016 році вид на проживання (ВНП) в Іспанії з метою зайнятості отримали 38 тисяч іноземців.

Робоча віза в Іспанію для українців – це документ, який дозволить здійснювати професійну діяльність в іспанських компаніях на законних підставах.

Робоча віза в Іспанію Зрозуміло, крім оформлення самої візи, необхідно виконати ряд інших вимог, часом досить складних. Про те, як отримати робочу візу в Іспанію в 2018 році, та про інші умови легальної трудової міграції поговоримо далі в статті.

ЗМІСТ

  1. Оформлення робочої візи в Іспанію
  2. Блакитна карта ЄС
  3. Документи на робочу візу
  4. Вартість робочої візи в Іспанію

 

Оформлення робочої візи в Іспанію

Будь-який іноземець, який планує працевлаштування в Іспанії, зобов’язаний попередньо оформити робочу візу. Виняток становлять громадяни ЄС, ЄЕП (Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія) і Швейцарії. Крім відсутності необхідності в отриманні візи, ці категорії іноземців (нарівні з іспанцями) мають пріоритетне право на роботу в Іспанії. Іншими словами, якщо на вакансію претендують європейці, то українцю отримати це робоче місце майже нереально.

отримати це робоче місце

Ще одна складність в процесі трудової міграції в Іспанію пов’язана з високим рівнем безробіття, яке в 2018 році сягає 17%, а серед молоді й узагалі перевищує 38%. Ситуація з ростом зайнятості поступово поліпшується, але проблема вирішена не повністю. Відповідно, потрібно шукати дефіцитні ніші, зокрема на іспанському ринку праці затребувані кваліфіковані технічні фахівці з великим досвідом.

Процедура трудової міграції в Іспанію

  • Пошук вакансії в іспанській компанії.
  • Укладання трудового договору.
  • Отримання дозволу на роботу (відповідальність роботодавця).
  • Оформлення робочої візи (відповідальність здобувача).
  • Переїзд в Іспанію і подача заяви на ВНП.

Таким чином, перший крок до робочої візи в Іспанію полягає в пошуку роботодавця, який не тільки буде зацікавлений в навичках зарубіжного фахівця, але й погодиться пройти досить бюрократичною процедуру оформлення іноземцю дозволу на роботу. Для цього від імені претендента роботодавець подає відповідну заяву в місцеве Міністерство праці.

Вакансія попередньо розміщується на сайті Державної служби зайнятості, і протягом мінімум 2 тижнів претендентів з ЄС або громадян Іспанії, здатних зайняти це робоче місце, бути не повинно. Іноземець має вислати підтвердження достатньої кваліфікації (дипломи, сертифікати) та копію закордонного паспорта. Дуже важливо, щоб роботодавець грамотно оформив документацію і зміг переконати місцеву владу в необхідності найму працівника з-за кордону.

Мінімальні вимоги:

  •  Контракт на термін не менше 12 місяців.
  • Повний робочий день.
  • Оплата праці не нижче середніх показників по країні (близько 2 тисяч євро на місяць).
  • Вагомі причини для найму іноземного фахівця.

 Розгляд заяв про видачу дозволів на роботу в Іспанії триває не більше 90 днів, але бувають випадки, що процедура затягується на 6-8 місяців.

розгляд заяв про видачу дозволів на роботу Після схвалення заявки іноземець протягом 30 днів зобов’язаний звернутися в консульство Іспанії за робочою візою. Спочатку дозвіл на роботу видається на 12 місяців із правом продовження. Зазвичай документ прив’язаний до сфери діяльності. Тобто з часом можна змінити роботодавця, але не професію.

Важливо.
У деяких галузях оформлення робочої візи до Іспанії для українців є достатньою умовою для працевлаштування, і отримувати дозвіл на роботу не потрібно. Наприклад, це викладання або ведення науково-дослідної діяльності в іспанських вузах.

Блакитна карта ЄС

Досвідчені іноземні фахівці з вищою освітою можуть спробувати отримати Блакитну карту ЄС в Іспанію. У цьому разі дозвіл на роботу оформити трохи легше, але в цілому процедура аналогічна до звичайного працевлаштування.

Основні вимоги:

  • Вища освіта мінімум 3 роки (бакалавр), визнана в Іспанії, або досвід професійної діяльності не менше 5 років.
  • Трудовий контракт з іспанським роботодавцем із рівнем заробітної плати, що мінімум в півтора раза перевищує середні показники в Іспанії. Для особливо затребуваних професій можливе зниження до 1,2.

Блакитна карта видається на 12 місяців з подальшим продовженням на період дії контракту. Через 1,5 року дозволяється отримати Блакитну карту і переїхати працювати в будь-яку іншу країну ЄС.

Документи на робочу візу

Подача заяви та переліку документів на робочу візу в Іспанію (національна віза тип D) здійснюється шляхом особистого відвідування (за попереднім записом) іспанського консульства в країні проживання іноземця. У рідкісних випадках дозволяється доручити цю процедуру уповноваженому (акредитованому) представнику. Для цього повинні бути дуже вагомі причини. Наприклад, до дипломатичного відомства – величезна відстань, а у заявника проблеми зі здоров’ям. Зрозуміло, такий факт не підвищить шанс на отримання візи. Тому намагайтеся обійтися без посередників. Іноді від іноземця вимагають додаткові відомості, але здебільшого список документів такий:

  1. Правильно заповнена та підписана заява (анкета) на візу іспанською мовою (2 примірники).
  2. Дві недавні кольорові фотографії встановленого зразка (35 × 45 мм).
  3. Закордонний паспорт (плюс копії всіх сторінок), що діє протягом мінімум 4 місяців після закінчення візи.
  4. Цивільний паспорт (плюс копії всіх сторінок).
  5. Довідка про відсутність судимості з кожної країни, де заявник проживав понад 5 років. *
  6. Свідоцтво медичного огляду, що підтверджує відсутність серйозних (небезпечних для оточуючих) захворювань. *
  7. Копія дозволу на роботу.
  8. Копія трудового договору з печаткою імміграційної служби Іспанії.

копія трудового договору з печаткою

* Дата видачі документа – не пізніше 3 місяців до дня звернення за візою.

Примітка.
Документація повинна бути офіційно переведена іспанською мовою, а до оригіналу кожного документа обов’язково прикладена копія.

Стандартний термін розгляду документів на робочу візу в Іспанію не перевищує одного місяця. Якщо рішення про видачу візи позитивне, то протягом 30 днів необхідно з’явитися в консульство і забрати документ. Якщо негативне, то у претендента є 60 днів на оскарження рішення (подача скарги) у Високому суді Мадрида.

Вартість робочої візи в Іспанію

Плата за робочу візу в Іспанію сплачується у вигляді консульського збору готівкою в момент подачі заяви в дипломатичне відомство. Причому в разі відмови у видачі візи кошти не повертаються. В окремих країнах плата може бути знижена або зовсім скасована. Крім того, ставка коригується залежно від валютного курсу. Повною інформацією володіють виключно співробітники іспанського Консульства.

Офіційна вартість робочої візи в Іспанію для українців в 2018 році становить 60 євро.

Не варто намагатися отримати робочу візу в Іспанію за допомогою сумнівних посередницьких агентств. Імовірність нарватися на шахраїв дуже висока. До того ж у разі офіційного працевлаштування в самостійному оформленні візи немає нічого складного.