Вид на проживання в Іспанії

Отримання дозволу на проживання (ВНП) в Іспанії – це обов’язкова умова для іноземців, які планують перебувати на іспанській території понад 90 днів. У випадку з європейцями, які можуть вільно жити і працювати в Іспанії, ця процедура має, скоріше, формальний характер. Багато з них оформляють вид на проживання тільки в разі тривалого перебування в країні, пов’язаного з постійним працевлаштуванням або навчанням. Наприклад, купівля нерухомості в Іспанії не є для європейців серйозною підставою для отримання цього документа.

ВНП в Іспанії фото

Вид на проживання в Іспанії для українців та інших громадян пострадянських республік – це не стільки офіційна вимога для тривалого перебування в країні, скільки можливість переїхати в Європу і скористатися беззаперечними перевагами цього статусу.

ЗМІСТ

  1. Що дає вид на проживання в Іспанії
  2. Як отримати вид на проживання в Іспанії
  3. Необхідні документи

Що дає вид на проживання в Іспанії

  • Проживання в країні, де свобода і права людини вважаються найвищими цінностями нарівні із самим життям.
  • Співвідношення вартості та якості життя в Іспанії перевершує багато європейських країн.
  • Вільне пересування в межах Шенгенської зони.
  • Можливість створити бізнес у стабільній державі з розвиненою економікою.
  • Шанс вдосталь насолодитися комфортним кліматом, морськими узбережжями і культурним життям Іспанії.

Морське узбережжя Іспанії фото

Список можна продовжувати як завгодно довго. Набагато важливіше поговорити про практичну сторону цієї процедури. А саме відповісти на питання, як отримати вид на проживання в Іспанії в 2018 році. Зрозуміло, інформація в статті більше розрахована на громадян з країн за межами ЄС.

Як отримати вид на проживання в Іспанії

Процес переїзду до Іспанії з метою довгострокового перебування (понад 3 місяці) починається з оформлення відповідної візи (Visado де Residencia) в іспанському консульстві в країні іммігранта. Як правило, для отримання такої візи, яка надалі дозволить оформити вид на проживання в Іспанії, необхідно відповідати певним вимогам.

Однією з них є достатня фінансова забезпеченість. Тобто іноземець повинен мати засоби, що покривають витрати на проживання в Іспанії. Мінімальна сума становить 2130 євро на місяць для основного іммігранта і 533 євро для членів сім’ї або студентів. У рідкісних випадках ця умова не є обов’язковою.

Залежно від ситуації, закони Іспанії дозволяють іноземцям оформити вид на проживання на таких підставах:

  • Навчання.
  • Працевлаштування або створення бізнесу.
  • Возз’єднання сім’ї.
  • Безкорисливе проживання або віза пенсіонера.
  • Золота віза (Golden Visa).

У кожному конкретному випадку іспанська влада детально розглядає заяву іноземця, вивчає документацію і приймає відповідне рішення. Гарантувати позитивний результат ніхто не може. Зупинимося детальніше на кожному зі способів.

Вид на проживання в Іспанії для отримання освіти

Для навчання в іспанському університеті або іншому навчальному закладі, а також для проходження спеціальних курсів, стажувань та проведення наукових досліджень іноземець може і повинен отримати студентську візу, а після прибуття до Іспанії – оформити ВНП.

Навчання в Іспанському університеті фото

Основною умовою тут є наявність підтвердження від офіційної установи Іспанії про зарахування на навчальні курси або про інші види наукового співробітництва.

Крім того, буде потрібно підтвердити фінансову спроможність з розрахунку 533 євро на місяць і наявність місця для проживання (студентський гуртожиток або оренда житла в приватному порядку). Іноземним студентам дозволено працювати до 20 годин на тиждень і перевезти в Іспанію близьких родичів за умови покриття витрат на їх проживання.

Вид на проживання в Іспанії з метою працевлаштування або створення бізнесу

У разі офіційного працевлаштування або ведення підприємницької діяльності на території Іспанії іноземець отримує вид на проживання. Відразу варто відзначити, що цей варіант імміграції та отримання ВНП досить складний і вимагає виконання ряду умов. Наприклад, пошук вакансії на іспанському ринку праці ускладнюється високим рівнем безробіття в країні – 17,1%.

Без попереднього укладання трудового договору та оформлення дозволу на роботу як візу, так і ВНП не дадуть. Для отримання бізнес-візи компанія іноземця повинна приносити прибуток, сумлінно сплачувати податки і забезпечувати робочі місця для іспанців.

Вид на проживання в Іспанії допомогою возз’єднання сім’ї

Правом на отримання виду на проживання в Іспанії для возз’єднання сім’ї можуть скористатися близькі родичі іммігранта – подружжя, діти й батьки старші за 65 років.

Воз'єднання сім'ї в Іспанії фото

Обов’язковою умовою тут є наявність в іноземця іспанського ВНП не менше року і гарантія продовження цього статусу ще на рік. Члени сім’ї власника студентської або «золотої візи» можуть переїхати в Іспанію без дотримання цієї вимоги.

Вид на проживання в Іспанії з метою безкорисливого проживання

Цей варіант імміграції в Іспанію з подальшим отриманням ВНП доступний для заможних пенсіонерів або фінансово незалежних осіб, які готові змінити місце проживання в безкорисливих цілях, тобто без права на працевлаштування або здійснення підприємницької діяльності.

Зазвичай для позитивного рішення про надання дозволу на проживання у такий спосіб буде мати значення конкретний регіон Іспанії та, як наслідок, покупка нерухомості або хоча б довгострокова оренда, а також достатні кошти, що як мінімум у 3-4 рази перевищують офіційно встановлений мінімум і, бажано, знаходяться в іспанській фінансовій установі.

Великим плюсом може послужити вказівка ??зрозумілої причини переїзду до Іспанії. Не просто тяга до моря, сонця, кориди, а, наприклад, переїзд з метою бути ближче до далеких родичів або друзів, дати освіту дітям, давні культурні зв’язки тощо.

Золота віза (Golden Visa)

У кінці 2013 року іспанський парламент прийняв спеціальний закон, згідно з яким в українців та інших іноземців з країн за межами ЄС з’явилася можливість оформити ВНП в Іспанії за спрощеною процедурою, буквально протягом одного місяця. Для цього необхідна значна сума інвестицій в іспанську економіку.

Наприклад, можна отримати вид на проживання в Іспанії в разі купівлі нерухомості на суму не менше 500 тисяч євро. При цьому об’єкт інвестування дозволяється розподілити на кілька джерел. Припустимо придбати промислову будівлю і будинок на морському узбережжі.

Крім нерухомості, передбачені такі види вкладень:

  • покупка іспанських державних облігацій (2 млн євро);
  • покупка акцій приватних компаній Іспанії (1 млн євро);
  • внесення коштів на депозитний рахунок іспанської фінансової установи (1 млн євро).

Золота віза фото

Володарям «золотої візи» для продовження ВНП не потрібно постійно або, як в інших випадках, не менше 6 місяців на рік перебувати на іспанській території. Досить одноразового візиту протягом року

Необхідні документи

Протягом місяця після прибуття до Іспанії іноземець повинен звернутися до місцевого міграційного офісу (Oficina де Extranjeros) або відділення поліції із заявою на отримання виду на проживання.

Перелік документів, що додаються, може відрізнятися залежно від обставин. Місцеві чиновники проконсультують і позначать конкретні вимоги. У більшості випадків список документів для ВНП в Іспанії складається з таких груп.

Основна документація:
  1. Бланк заяви встановленої форми та три копії.
  2. Три кольорові фотографії.
  3. Чинний паспорт і копії всіх сторінок.
  4. Відомості про наявність місця для проживання в Іспанії (договір купівлі-продажу, оренда).
  5. Квитанція про оплату послуг.
Додаткова документація:
  • Довідка про відсутність судимості.
  • Медичне свідоцтво, що виключає наявність серйозних захворювань.
  • Доказ наявності медичної страховки в Іспанії.
  • Підтвердження фінансової забезпеченості.
  • Відомості про зарахування до навчального закладу Іспанії (для студентів).
  • Наявність дипломів або сертифікатів, що підтверджують кваліфікацію (якщо потрібно).
  • Копія трудового контракту або дозвіл на здійснення підприємницької діяльності для самозайнятих осіб (якщо потрібно).

Документи повинні бути перекладені іспанською мовою. Термін оформлення виду на проживання (Tarjeta де Residencia) в Іспанії коливається в межах 3-4 місяців. Спочатку документ видається на один рік з правом наступного продовження до 5 років, після чого можна оформити ПМП, а потім і громадянство Іспанії.