Робота й вакансії в Іспанії

Після входження в 1986 році Іспанії до складу Європейського Союзу її економіка стала однією з найдинамічніших і швидкозростаючих у світі. В країні розвинене суднобудування, виробництво медичного обладнання, одягу, харчова промисловість і туризм. Крім того, Іспанія займає лідируючі позиції в сфері дотримання свобод і прав людини.

Однак світова фінансова криза 2008 року призвела до суттєвого зниження темпів економічного росту Іспанії. Лише в 2014 році за рахунок заходів жорсткої бюджетної економії і підтримки ЄС країні вдалося повернути позитивні тенденції розвитку й довіру як іноземних та іспанських  інвесторів.

Робота в Іспанії

Робота в Іспанії для українців у 2017 році, в першу чергу, доступна для фахівців у сфері IT та працівників будівельної галузі. Рівень безробіття в країні, який хоч і почав знижуватися в останні роки, все ж становить близько 19%, а серед молоді сягає 43%. Це один з найгірших показників в Європі й основна проблема, що заважає успішному розвитку держави.

У зв’язку з цим уряд Іспанії вживає всіх необхідних заходів у плані проведення трудових, пенсійних та податкових реформ і до 2017 року ситуація поступово покращилася. Іспанія має багату культуру, комфортний клімат, вдале географічне розташування й сприятливі умови для життя. Все це сприяє притоку туристів і трудових мігрантів з усього світу. У цій статті поговоримо про те, як у 2017 році знайти роботу в Іспанії без посередників, а також дізнаємося про те, які вакансії й зарплати доступні іноземцям на іспанському ринку праці.

ЗМІСТ

  1. Особливості працевлаштування іноземців в Іспанії
  2. Робота в Іспанії. Варіанти пошуку вакансії без посередників
  3. Вакансії й зарплата в Іспанії в 2017 році
  4. Робоча віза в Іспанію в 2017 році

Особливості працевлаштування іноземців в Іспанії

За прикладом інших європейських країн, робота в Іспанії для іноземців – це конкуренція з місцевими жителями й громадянами ЄС, для яких створено більш доступні механізми працевлаштування. Наприклад, відсутність необхідності оформлення дозволу на роботу в Іспанії, як це передбачено для здобувачів із третіх країн (українців).

Знайти підходящу вакансію в Іспанії можна висококваліфікованим фахівцям за умови дефіциту іспанських працівників на місцевому ринку праці. В основному це сфера IT, промисловість, медицина, будівництво, туризм. У більшості випадків для успішного працевлаштування потрібне володіння іспанською мовою на хорошому рівні, іноді достатньо знання англійської. Робота в Іспанії без знання мови практично недоступна.

Для укладення трудового договору з іноземцем іспанському роботодавцю необхідно переконати місцеву владу у відсутності потрібного фахівця серед місцевих жителів.

Укладення трудового договору

З переліком дефіцитних вакансій у різних регіонах Іспанії можна ознайомитися на сайті Державної служби зайнятості – sepe.es. Досвід роботи, кваліфікація й професійні навички іноземного працівника повинні відповідати доступній вакансії. Ідеальний варіант – отримати вищу освіту в одному з іспанських ВУЗів

Після схвалення міграційним відділом та службою зайнятості Іспанії заняття робочого місця іноземцем із ним підписується трудова угода й роботодавець оформляє в місцевому відділенні міністерства праці дозвіл на роботу для нового співробітника. Працівник має надіслати необхідні документи – заява встановленої форми, копії паспорта, дипломів про освіту, сертифікатів, що підтверджують його кваліфікацію.

Зазвичай дозвіл на роботу в Іспанії видається протягом 90 днів і терміном на 1 рік з можливістю подальшого продовження. Після цього іноземець не пізніше 30-денного періоду повинен оформити робочу візу в Консульстві Іспанії в своїй країні.

Робота в Іспанії. Варіанти пошуку вакансії без посередників

Самостійний пошук роботи в Іспанії без посередників – найбільш надійний і доступний спосіб працевлаштування в сучасних реаліях. Іноземці мають більше шансів знайти робоче місце в великих іспанських містах (Мадриді чи Барселоні). Дуже часто вакансії в Іспанії для українців у 2017 році пропонують великі компанії цієї країни – Gas Natural FenosaBanco, Repsol YPF, Telefónica, BBVA, Iberdrola, Grupo ACS.

Професійні соціальні мережі – linkedin.com і xing.com (дуже затребуваний і надійний спосіб працевлаштування в сучасному світі). Не відстають у цій сфері й іспанські роботодавці. Державна служба зайнятості Іспанії більше спрямована на місцевих жителів, але і іноземці знайдуть для себе корисну інформацію.

Крім сайтів із працевлаштування, знайти роботу в Іспанії можна за допомогою місцевих газет і журналів (El Pais, El Mundo), оголошень на телебаченні й по радіо, використовуючи особисті контакти, поради друзів і знайомих. Особливу увагу варто приділити правильності заповнення резюме й супровідного листа. Необхідно дотримуватися порад і рекомендацій щодо правил поведінки на співбесіді, представлених іспанськими фахівцями.

Вакансії і зарплата в Іспанії в 2017 році

За рівнем заробітної плати Іспанія займає середні позиції серед країн – членів ЄС. Офіційна мінімальна оплата праці іспанських працівників становить 825,65 євро в місяць.

Середня зарплата в Іспанії в 2017 році знаходиться на рівні 1829 євро в місяць. Це нижче, ніж в Німеччині або Франції, але вище порівняно з Польщею або Чехією. Чоловіки в Іспанії в середньому заробляють на 20% більше, ніж жінки.

Доступні вакансії й зарплати в Іспанії (після сплати податків) для українців у 2017 році залежно від поставлених цілей, навичок, досвіду роботи, освіти й знання мови, що дозволять конкурувати з іспанцями й іншими європейцями:
  • Лікарі – 2500-3000 євро
  • Інженери – 2000-2500 євро
  • Спеціалісти сфери IT – 1500-2000 євро
  • Менеджери – до 1800 євро
  • Будівельники – 1200-1500 євро

Інший варіант працевлаштування – це некваліфікована робота в Іспанії без знання або з мінімальним знанням мови: доглядальниці, прибиральниці, вантажники, збирачі врожаю, підсобні робітники і так далі. Тут можна заробити близько 500-700 євро в місяць (максимум – 1000 євро).

Продавці-консультанти, технічні фахівці в автомобільній сфері, співробітники ресторанної галузі, готельного бізнесу зі знанням хоча б англійської мови отримують 1200-1500 євро в місяць.

Робоча віза в Іспанію в 2017 році

Для того щоб переїхати в Іспанію з метою працевлаштування необхідно оформити довгострокову робочу візу, що дозволяє перебувати на території цієї країни більше 90 днів. Це можна зробити в Консульському відділі Посольства Іспанії в своїй країні.

Документи, необхідні для отримання робочої візи в Іспанію в 2017 році

  1. Заповнена анкета на візу до Іспанії
  2. Закордонний паспорт (копії всіх сторінок)
  3. Дві кольорові фотографії (3,5×4,5 см)
  4. Страховий поліс
  5. Довідка про відсутність судимості
  6. Медична довідка
  7. Запрошення на роботу й трудовий контракт.

Це типовий перелік документів для отримання робочої візи в Іспанію. В кожному окремому випадку співробітники іспанського консульства можуть вимагати додаткові відомості. Термін видачі робочої візи в Іспанію – 1 місяць. Після прибуття в країну протягом 30 днів необхідно звернутися в місцеве відділення поліції для оформлення виду на проживання в Іспанії та присвоєння номера іноземця (NIE).