Робота і вакансії в Чилі

Чилі – це сучасна і стабільна держава в Південній Америці, межує з Аргентиною, Болівією і Перу. В країні комфортний клімат і значної довжини (понад 6 тисяч кілометрів) берегова лінія Тихого океану. Це дозволяє не тільки розвивати туристичну галузь, а й збільшувати обсяги виробництва морепродуктів.

Чилі має відкриту ринкову економіку з високим рівнем зовнішньої торгівлі, наприклад, на експорт міді припадає близько 20% державних доходів. Уряд проводить грамотну фіскальну і соціальну політику, що залучає в країну велику кількість закордонних інвесторів і трудових мігрантів.

Чилі фотоРобота в Чилі для українців та інших іноземців з країн СНД у 2017 році доступна, в першу чергу, висококваліфікованим фахівцям з вищою освітою і досвідом роботи. Найбільша кількість вакансій пропонується в економічному і діловому центрі країни, одному з найбільших міст континенту, столиці Чилі – Сантьяго. Цей неймовірно мальовниче місто генерує майже половину ВВП країни. Тут зосереджені офіси безлічі транснаціональних компаній і створені умови для яскравого та веселого життя.

Далі, розглянемо специфіку трудової міграції, варіанти пошуку робочого місця, доступні вакансії та зарплати в Чилі в 2017 році.

ЗМІСТ

  1. Особливості трудової міграції в Чилі
  2. Робота в Чилі без посередників. Пошук вакансії
  3. Вакансії та зарплата в Чилі в 2017 році

Особливості трудової міграції в Чилі

Населення Чилі в 2017 році становить близько 17,7 млн чоловік, при цьому робоча сила налічує близько 8,6 млн. Безробіття на кінець поточного року не перевищує 6,2%. Пріоритетною метою місцевої влади є максимальне зниження рівня бідності в країні, а для цього потрібно забезпечити роботою і доходом власних громадян.

Тому щодо працевлаштування іноземців встановлені певні обмеження. Основна вимога полягає в кваліфікації та навичках закордонного здобувача, здатних принести користь чилійської економіки. В умовах позитивних тенденцій розвитку країни та зростання попиту на кваліфікованих фахівців, робота в Чилі, в тому числі для українців, цілком доступна.

Місцеве законодавство допускає відвідування країни за туристичною візою з метою пошуку роботи, після чого іноземцю видається тимчасовий дозвіл на проживання терміном до 1 року. Для цього потрібно знайти робітниче місце і подати заяву в Імміграційний департамент МВС Чилі для отримання дозволу на працевлаштування.

Однак, настійно рекомендується шукати вакансії в Чилі заздалегідь, тобто при знаходженні в своїй країні. Після підписання трудового контракту готується перелік документів, які направляються в чилійське Консульство і в разі позитивного рішення про видачу дозволу на роботу іноземець отримує робочу візу (зазвичай на 2 роки). Потім протягом 3 місяців необхідно прибути в Чилі, щоб приступити до трудової діяльності.

Громадяни деяких країн, наприклад, Канади, Німеччини, Франції, Чехії та Угорщини, мають право на короткострокове працевлаштування в Чилі терміном до одного року за спрощеною процедурою. Головна умова – це вік від 18 до 30 років. І в цілому за свідченнями трудових мігрантів знайти роботу в Чилі після 35 років набагато складніше.

Документи на робочу візу в Чилі
  1. Заповнена анкета на візу встановленого зразка.
  2. Чотири кольорові фотографії паспортного розміру із зазначенням імені та прізвища на зворотному боці.
  3. Ксерокопія закордонного паспорта.
  4. Довідка про відсутність судимості.
  5. Офіційний лист від роботодавця з докладним описом умов зайнятості.
  6. Копія трудового контракту.
  7. Медична страховка і довідка від установи охорони здоров’я із зазначенням даних про вакцинації.

В окремих випадках вимоги до документів можуть відрізнятися. Весь процес трудової міграції в Чилі проходить в тісній співпраці з чилійським дипломатичним відомством і роботодавцем.

Робота в Чилі без посередників. Пошук вакансії.

Чилійський ринок праці пропонує ряд можливостей для закордонних здобувачів в плані працевлаштування. Місцева економіка стрімко розвивається, що створює умови та потребу в професіоналах різних сфер діяльності. Перш за все, вакансії в Чилі займають співробітники міжнародних компаній в результаті перекладів в чилійські філії та представництва.

Крім того, такі роботодавці часто публікують відкриті позиції для іноземних фахівців на власних сайтах і міжнародних порталах з пошуку роботи. Вагомою перевагою такого роду працевлаштування є досвід найму іноземців, на відміну від більшості дрібних чилійських фірм, які не бажають зв’язуватися з закордонними працівниками.

У Чилі функціонують такі гіганти міжнародного бізнесу, як HP, IBM, Intel, Microsoft, Nestlé, Coca-Cola і багато інших великих компаній. В основному вакансії пропонуються в столиці країни – Сантьяго. Зверніть увагу на великі чилійські міста – Пуенте-Альто, Сан-Бернардо та Антофагаста. Важлива умова для успішного працевлаштування, крім кваліфікації й досвіду, це мовні навички. Офіційна мова в Чилі – іспанська, також широко розповсюджена англійська.

Вакансії та зарплата в Чилі в 2017 році

Близько 23% чилійців зайняті в промисловому виробництві, близько 13% залучені в сільському господарстві, інші працівники представляють сферу послуг. Рівень життя в країні не настільки високий як в Західній Європі або деяких державах сусіднього континенту. Наприклад, робота в Канаді або США принесе іноземцю більш високий дохід. Разом з тим вартість життя і конкуренція за високооплачувані вакансії в Чилі більш прийнятні.

Середня заробітна плата в Чилі в 2017 році становить 3913,96 чилійських песо на годину (5,5 євро) або близько 900-1000 євро щомісяця. Офіційна мінімальна оплата праці місцевих працівників дорівнює 264 тисячам песо або 375 євро в місяць. Багато в чому рівень доходу залежить від освіти та досвіду здобувача. Кваліфіковані фахівці з-за кордону можуть розраховувати на оклад до 1,5-2 тисяч євро і більше.

Доступні вакансії в Чилі для українців у 2017 році
  • Програмісти.
  • Інженери, зокрема, для роботи в гірничодобувній промисловості.
  • Будівельники.
  • Викладачі англійської мови.
  • Технічні фахівці в різних сферах.

Чилійське трудове законодавство наділяє широким захистом робочих жінок, наприклад, в разі вагітності, тому представницям прекрасної статі іноземного походження знайти робоче місце дуже складно. Серед чоловіків найбільшою популярністю користуються вакансії в Чилі в сфері інформаційних технологій. Досвідчені «айтішники» можуть заробити від 2-3 тисячі євро на місяць і вище.