Дефіцит фахівців в Словаччині: влада шукає працівників з інших країн

У Словаччині з-за гострої нестачі кваліфікованих фахівців десятків спеціальностей вирішили працевлаштування громадян країн, які не є членами Європейського Союзу суттєво спростити.

Стабільне зростання економіки країни збільшує потребу у кваліфікованих фахівцях. Рівень безробіття в багатьох регіонах Словаччини перебуває на рекордному мінімумі. Кількість незаповнених вакансій збільшується. Із скрутного становища влади Словаччини вирішили виходити, залучаючи все більше працівників з країн, які не входять до складу Євросоюзу. Для цього істотно спрощені правила працевлаштування.

В основному, нестача робочих рук відчувається в Західній Словаччині. Наприклад, у Братиславі працевлаштування за спрощеною схемою поширюється на сімдесят спеціальностей. Як правило, словацьким фірмам і компаніям потрібні представники робочих спеціальностей, таких як: машинобудівники, робітники на автозаводи, працівники у сфері охорони здоров’я, будівельники, водії вантажівок, автобусів, тролейбусів, фахівці з електротехніки.

Специалист по електротехнике фото

Серед іноземних фахівців, які працевлаштувалися в Словаччині і не мають паспорта однієї з країн ЄС, лідирують українці і серби. Згідно зі статистичними даними на сьогоднішній день в Словаччині працюють близько 55 тисяч іноземних громадян, більшість з яких – громадяни однієї з країн Європейського Союзу.

Рівень безробіття в країні знизився до рекордного показника за всю новітню історію, на сьогоднішній день він складає 5,3%. В управлінні по працевлаштуванню Словаччині зареєстровано понад 80 тисяч вакансій.

Нагадаємо, що раніше уряд Чехії в два рази збільшив квоти на працевлаштування українців, яка тепер становить 20 тисяч людей у рік.

Джерело: www.eurabota.ua