Яка віза потрібна в Румунію

Румунська держава приваблює мандрівників з усього світу, які бажають поглянути на місця графа Дракули, природну красу Карпат і старовинні міста, у яких панує неповторний містичний дух Середньовіччя. У туриста, який перший раз відвідує це місце, виникає питання: «Чи потрібна національна віза в разі поїздки до Румунії?» Так, її потрібно оформляти в обов’язковому порядку. Зробити це можливо в спеціальних центрах або відповідному посольстві. Національна віза не потрібна для тих, у кого діє дворазовий або багаторазовий шенгенський штамп, а також вид на проживання в країнах ЄС.

яка віза потрібна в Румунію

ЗМІСТ

  1. Особливості дії Шенгену
  2. Різновиди візових відміток
  3. Вартість оформлення
  4. Можливі причини відмови у видачі

Особливості дії Шенгену

Чи потрібна віза для українців, у яких в закордонному паспорті стоїть шенгенська відмітка? Незважаючи на приналежність держави до Євросоюзу, місцевий уряд відмовився від повного використання шенгенського законодавства. Проте згідно з постановою з 2014 року на територію можуть в’їхати:

  • володарі візового штампа на два або більше в’їзду в межі Шенгенської зони;
  • власники ВНП у державах Шенгенської угоди (зокрема, вид на проживання в сусідній Болгарії дає таке право);
  • власники національних віз Болгарії, Кіпру або Хорватії.

За болгарським, кіпріотським або хорватським штампом дозволено в’їжджати в державу з будь-якою метою: туризм, подорож до друзів і рідних або лікування. Перебування не повинно перевищувати дев’яноста днів в рамках півроку.

Для оформлення Шенгену необхідно пред’явити такий пакет документів:

  1. Закордонний паспорт, чинність якого триватиме протягом трьох місяців після завершення візиту. Якщо є другий закордонний паспорт, його також слід надати до відділення посольства.
  2. Правильно заповнена анкета і дві фотокартки.
  3. Довідка з місця трудової діяльності. У ній обов’язково вказуються заробітна плата заявника, його посада й інформація про компанію.
  4. Страховий поліс.
  5. Копії всіх сторінок національного паспорта.
  6. Документи, що стосуються фінансової забезпеченості на час подорожі: виписка з банківських рахунків або карт.

Розмір консульського внеску за такий штамп становить 35 євро. Під час перетину кордону за допомогою Шенгену турист має надати закордонний паспорт. За прикордонниками залишається право запросити додаткові документи, наприклад квитки на зворотний шлях або папери, що підтверджують фінансове становище. Але, як правило, чіпляються рідко, достатньо продемонструвати наявність кредитної карти. Питання про повний перехід на Шенген Румунія поки не розглядає.

Різновиди візових відміток

Візи до Румунії для громадян України поділяються на кілька категорій:

  1. Категорія B – транзитний штамп. Передбачає короткий час перебування в державі для виїзду в інші країни.
  2. Категорія C – короткостроковий дозвіл, за яким перебувати в межах держави можна до 90 днів. Приводом для отримання такої позначки є туристична подорож, лікування в місцевих клініках, візит до родичів або друзів.
  3. Категорія D – припускає довгострокове перебування в межах країни, термін якого перевищує 90 днів. Найчастіше це службові маршрути, але не виключені й подорожі, що мають особистий характер.

Чи потрібна віза в Румунію при використанні її аеропорту для пересадки на інший рейс? Законодавством передбачено отримання безвізової транзитної позначки. Дозвіл на перетин кордону вона не дає. Приїжджий отримує право на одноразовий або дворазовий прохід в міжнародну зону аеропорту і можливість перебування в залі очікування до посадки на рейс в потрібну держава. Тривалість пересадки обмежена 24 годинами. Візовий транзитний штамп визначає час перебування на території до п’яти днів.

Для подачі заявки слід надати:

  • закордонний паспорт і копію його першої сторінки;
  • одну кольорову фотографію;
  • заповнену анкету;
  • ксерокопії всіх сторінок національного паспорта;
  • квитки на весь маршрут, в тому числі ті, які потрібні для перельоту в третю державу;
  • візовий штамп в кінцеву країну маршруту, якщо він потрібен.

Транзитна віза в Румунію коштує 35 європейських одиниць.

Транзитна віза в Румунію

Найпопулярніша віза в Румунію – категорії C. Крім туристичних, лікувальних і гостьових цілей, за нею також можливий діловий візит, якщо він не стосується отримання прибутку на території держави, перевезення вантажів, участь в офіційних заходах. До відділення посольства потрібно надати такі документи:

  1. Закордонний паспорт з копією його першої сторінки.
  2. Кольорове фото.
  3. Копії сторінок національного документа, що посвідчує особу.
  4. Заповнену анкету.
  5. Додаткові папери, про які розповімо нижче.

У разі туристичного візиту потрібний ваучер, виданий турфірмою або бронь в готелі із зазначенням всіх реквізитів готелю. У разі гостьової поїздки – офіційне запрошення, завірене румунським нотаріусом. Якщо запрошуюча сторона бере на себе витрати з утримання апліканта на час поїздки, в листі повинно бути це вказано. Також в запрошенні слід вказати особисту інформацію про того, хто запрошує.

Діловий характер поїздки передбачає запрошення з місцевої організації, оформлене на її фірмовому бланку з зазначенням повних реквізитів фірми. Крім цього, в офіційному листі зазначаються дані запрошеного, терміни його перебування та інформація про витрати, які підприємство повинно взяти на себе.

У довідці з місця трудової зайнятості заявника мають бути позначені його посада, робочий стаж і заробітна плата.

Необхідним є підтвердження фінансової спроможності на весь термін поїздки (банківські виписки). Ця сума розраховується, виходячи з 50 євро на добу.

Страховий поліс. Сума покриття медичних послуг повинна бути не менше 30 тисяч євро. Квитки або їх бронь в обидві сторони.

Студенти і школярі додатково пред’являють довідку з місця навчання, студентський квиток, а також доручення про спонсорування будь-ким із родичів. Пенсіонери – відповідне посвідчення, заяву про спонсорську допомогу або виписку з фінансового рахунку, якщо пенсіонер здатний оплатити подорож самостійно.

Візову позначку категорії C продовжити не можна, вона не підходить для здійснення діяльності, пов’язаної з бізнесом, або працевлаштування.

Довгострокова румунська віза дає можливість перебування понад 90 днів. Вона оформляється для студентів, які вирішили навчатися тут, фахівців, які оформили трудовий контракт з місцевою організацією, і громадян, що вступили в офіційний шлюб з румуном. Пакет документації аналогічний короткостроковому дозволу на перетин кордону.

Додаткові папери потрібні в залежності від мети поїздки. Для студентів необхідне підтвердження зарахування до університету. Для працівників – контракт, дозвіл на трудову діяльність і довідка про відсутність судимості з місцевих органів поліції. Для подружжя – румунське свідоцтво про шлюб і папери про проживання.

контракт для поїздки в Румунію

Уся зазначена документація потрібна і на дитину. Також потрібно пред’явити копію свідоцтва про народження. Під час подачі заявки з собою слід принести і оригінал, його можуть запросити. Для дитини потрібно заздалегідь підготувати нотаріальну довіреність із дозволом другого з батьків на виїзд неповнолітнього, якщо він їде з одним, або двох батьків, якщо дитину супроводжує третя особа, наприклад бабуся. Також, як і для дорослого, необхідна анкета, яку заповнюють і підписують батьки.

Вартість оформлення

Румунська віза для українців в 2018 році коштує 35 євро, якщо передбачається самостійне оформлення. Якщо іноземець вирішить скористатися послугами візових центрів або агентств, повна ціна, яку доведеться заплатити, – 120 євро. Розглядається заява протягом десяти днів. Можливе більш швидке оформлення дозволу – протягом трьох днів. Тоді розмір сплачуваного внеску збільшується в два рази, тобто до 70 євро.

Збір не сплачується:

  • дітьми до шести років;
  • громадянами Македонії, Сербії та Молдови;
  • особами, що вступили з румунами в шлюбні відносини.

В Україні генеральні посольства Румунії розташовані в Києві й Одесі. Якщо не хочете їхати в інше місто, можна скористатися послугами спеціалізованих агентств.

Можливі причини відмови у видачі

У праві на відвідування держави може бути відмовлено. Румунські консули відрізняються суворістю в перевірці заявника, нерідкі випадки відмови навіть через зовнішнього вигляду.

Офіційними причинами негативної відповіді є:

  • порушення в наданій документації, її неповний пакет;
  • порушення, пов’язані із законом, під час попередніх подорожей;
  • наявність судимості;
  • брак коштів на час подорожі;
  • підроблення довідок із зазначенням доходу і трудової діяльності.

У разі негативної відповіді грошові кошти, сплачені як консульський внесок, не повертаються.

консульский внесок

Відповідь на питання: «Чи потрібна візова відмітка в Румунію?» залишається позитивним навіть для власників одноразового Шенгену, незважаючи на те, що ця держава увійшла до складу Європейського союзу. Отримати заповітний пропуск не так просто, але цілком можливо. Головне – ретельно підготується в частині пакета документації та без помилок заповнити запропоновану анкету; усі документи слід приносити з собою у вигляді не тільки копій, а й оригіналів.