Робота і вакансії в Румунії

Румунія – це досить велика за європейськими мірками держава з населенням близько 21,7 млн чоловік. Розташовується в південно-східній частині Європи, омивається Чорним морем і має спільний кордон з Україною. З 2007 року входить до складу Європейського союзу. Робота в Румунії для українців у 2017 році – це цілком прийнятний варіант збільшення доходу. Тим паче, географічна близькість цьому сприяє.

Справедливості заради варто відзначити, що рівень румунських заробітних плат один з найнижчих в ЄС. З іншого боку, безробіття в Румунії в 2017 році близько 5,8%. Крім того, велика кількість румунських громадян їде в більш розвинені країни Європи. Це істотно знижує ступінь конкуренції з місцевими жителями та дозволяє закордонним фахівцям знайти відповідне робоче місце. Хоча це і не так просто.

Робота в Румунії

Останні роки румунська економіка показує невелике, але стабільне зростання. Левову частку в поповненні бюджету становить експорт промислової продукції. Тому кваліфіковані технічні фахівці мають більше шансів на успішне працевлаштування. Далі, дізнаємося як виїхати на роботу в Румунію, позначимо доступні вакансії та зарплати в 2017 році, розглянемо на яких румунських ресурсах рекомендується шукати робоче місце.

ЗМІСТ

  1. Як виїхати на роботу в Румунію
  2. Як знайти роботу в Румунії. Пошук вакансії без посередників.
  3. Вакансії та зарплата в Румунії в 2017 році
  4. Робоча віза в Румунію в 2017 році

Як виїхати на роботу в Румунію

Румунська влада дотримується аналогічних з більшістю країн ЄС принципів прийняття на роботу іноземців з третіх країн. Наприклад, громадянам України для переїзду в Румунію з метою працевлаштування необхідно заздалегідь знайти роботодавця, який погодиться оформити дозвіл на роботу для закордонного фахівця в місцевій інспекції у справах імміграції. А це є обов’язковою умовою для законної трудової діяльності на румунській території.

Дозвіл на роботу в Румунії видається в разі виконання наступних умов:

  1. На вакансію претендують місцеві жителі та громадяни ЄС.
  2. Робоче місце не виходить за рамки щорічних квот, прийнятих урядом Румунії щодо наймання іноземних працівників.
  3. Кваліфікація, досвід і освіту дозволяють закордонному фахівцю зайняти відкриту вакансію. Великим плюсом в утвердженні цього пункту буде диплом одного з румунських вузів.
  4. Довідка з медичного закладу, що підтверджує можливість працівника виконувати професійну діяльність.
  5. Відсутність судимості.
  6. Роботодавець повинен мати чисту податкову історію, дотримуватися законів у сфері легальної зайнятості та займатися тим видом діяльності, на яку оформляє дозвіл на роботу для іноземця.

Термін розгляду заявки дозволу на роботу в Румунії може зайняти до 45 днів, але зазвичай рішення приймається протягом місяця. Спочатку документ видається максимум на один рік з правом продовження.

Розрізняють такі категорії іноземних працівників:
  • Постійний. Передбачає звичайний трудовий договір.
  • Тимчасовий. По переведенню з закордонної компанії.
  • Сезонний. Контракт не більше 6 місяців протягом року.
  • Прикордонний. Для громадян сусідніх з Румунією держав, які працюють на прикордонній території, які не менше одного разу на тиждень повертаються в свою країну.
  • Висококваліфікований. Довгостроковий контракт не менше 1 року на посаді, що вимагає особливих навичок і освіти.
  • Стажист. Тимчасова робота щодо підвищення професійного досвіду.

Не пізніше 2 місяців з моменту отримання дозволу на роботу здобувач звертається в румунське консульство у своїй країні за довгостроковою візою з метою працевлаштування. Після прибуття до Румунії не пізніш 60 днів працівник подає заяву на вид на проживання в інспекцію у справах імміграції за місцем прописки.

Продовження виду на проживання здійснюється щорічно, за умови, що роботодавець залишається колишнім. В іншому випадку буде потрібно проходити всю процедуру заново. Члени сім’ї трудового іммігранта не отримують автоматичного права на роботу в Румунії, для цього також потрібно оформити дозвіл. Через 8 років постійного проживання на румунській території з’явиться можливість отримати громадянство Румунії.

Як знайти роботу в Румунії. Пошук вакансії без посередників.

Робота в Румунії без знання мови – шлях в нікуди. Це потрібно чітко розуміти ще до початку пошуку вакансії. Якщо тільки важка фізична праця, зазвичай нелегальна та низькооплачувана. В іншому будуть потрібні навички румунського.

Володіння англійською, французькою, італійською послужить додатковою перевагою перед румунським роботодавцем. Більше шансів знайти вакансію в великих містах, в першу чергу, це столиця Румунії – Бухарест. Деякі іноземці розглядають навіть варіант відкриття свого бізнесу в Румунії.

Варіанти пошуку вакансії в Румунії в 2017 році

Національне агентство з питань зайнятості Румунії – anofm.ro. містить масу актуальної інформації про ситуацію на місцевому ринку праці, включаючи відкриті робочі місця, майбутні ярмарки вакансій та багато іншого. Професійна соціальна мережа LinkedIn.

Особисті контакти ніхто не скасовував. Відвідайте Румунію в туристичних цілях і використовуйте цей час для пошуку вакансії. 

Вакансії та зарплата в Румунії в 2017 році

За рівнем оплати праці, якщо говорити про країни ЄС, румунські працівники випереджають тільки сусідню Болгарію. Середня заробітна плата в Румунії в 2017 році близько 520 євро на місяць після сплати податків. Мінімальна заробітна плата становить 320 євро. Безсумнівно, для європейської держави з ринковою економікою це дуже мало.

Беручи до уваги конкуренцію з місцевими жителями, вакансії в Румунії в 2017 році для українців доступні в наступних напрямках:
  • промисловість;
  • туризм;
  • будівництво;
  • сектор IT;
  • енергетика;
  • автомобільна галузь;
  • послуги.

Велику увагу варто приділити великим румунським компаніям, де часто потрібні кваліфіковані закордонні фахівці, наприклад, Automobile-Dacia SA, OMV Petrom SA, RomPetrol Rafinare SA. Для працевлаштування знадобиться хороший рівень англійської мови та профільну освіту. Оплата праці тут вище середнього по країні.

Іноді потрібні працівники в галузі фінансів і банківському секторі. Знайдеться робота в Румунії в 2017 році й для некваліфікованих претендентів. Як правило, потрібні няні, вантажники, продавці, помічники кухарів, прибиральниці, доглядальниці, охоронці. Хороші шанси на працевлаштування мають різнороби, особливо в будівництві – зварювальники, електрики, столяри, муляри й так далі.

Робоча віза в Румунію в 2017 році

Після пошуку роботодавця, підписання трудового контракту та оформлення дозволу на роботу іноземці з країн СНД повинні звернутися в Консульство Румунії в своїй країні за робочою візою.

Причому затягувати з цим не варто, офіційно подати заяву потрібно протягом 60 днів з моменту отримання дозволу на працевлаштування. Зазвичай оформляють довгострокову візу (тип D), що дозволяє перебувати в Румунії більше ніж 3 місяців.

Документи на робочу візу в Румунію

  1. Заповнена та підписана анкета на візу.
  2. Кольорова фотографія (3,5×4,5 см).
  3. Закордонний паспорт з мінімум двома порожніми сторінками та терміном дії не менше 3 місяців після дати запланованого повернення.
  4. Копія громадянського паспорта, а також всіх сторінок закордонного паспорта і минулих віз.
  5. Довідка про відсутність судимості.
  6. Медична страховка з сумою покриття не менше 30 тисяч євро.
  7. Дозвіл на роботу і трудовий контракт.
  8. Документальне підтвердження місця для проживання в Румунії.
  9. Документи про спосіб переїзду в Румунію (квиток або бронювання квитка на літак, відомості про автомобіль та інше).
  10. Оплата візового збору. Для громадян України становить 35 євро, за термінове оформлення 70 євро.

Зазвичай віза надається протягом 7-10 календарних днів, в окремих випадках до 30 днів. За додатковою інформацією звертайтеся до співробітників Консульства Румунії.